כיצד ניתן לצמצם משמעותית את צריכת תרכיזי הצבע ולחסוך כסף?

רבים מתלבטים האם ההשקעה במינון אוטומטי, משקלי או נפחי, על צוואר המכונה כדאית. ליעד מספקת מקרה לקוח שמוכיח מדוע השקעה זו כדאית. לאיזה חיסכון ניתן להגיע? על כך בכתבה לפניכם

תמונה 1: ההבדל בסטיות המינון בין ממנן נפחי וממנן משקלי.

קיימות מספר שיטות להוספת צבע לחומר הגלם: עבודה עם תרכיזי צבע, ערבוב אבקת פיגמנט, או שימוש בתירכוב (קומפאונד) מוכן מראש. מבין שיטות אלו, השיטה הקלה, הנקייה והנפוצה ביותר היא שימוש בתרכיז צבע באחוזים בודדים, בד"כ בין 1% ל-3%.

חוסר בתרכיז ניכר מיד במוצר, היות וצבעו סוטה מהמקובל. אולם פעמים רבות, במידה ואנחנו נמצאים ברוויית צבע, עודף בתרכיז אינו מביא לפסילת המוצר. למרות זאת, למצב זה יש שני חסרונות עיקריים: השימוש בתרכיז הוא על חשבון חומר הגלם העיקרי, דבר אשר יכול להביא לירידה מסויימת (גם אם קטנה) בתכונות המוצר, והסיבה השנייה והמשמעותית יותר היא ששימוש עודף בתרכיז מביא לבזבוז משווע של כסף, היות והוא אחד המרכיבים היקרים (עד פי חמישה מעלות חומר הגלם) בתערובת. אם כן, כיצד ניתן להימנע מתופעה זו, אשר נפוצה בקווי ייצור רבים?

שיטות להכנסת תרכיזי צבע לתערובת 

שימוש בתרכיזי צבע מצריך ערבוב שלהם עם חומר הגלם. זאת ניתן לבצע על ידי מספר שיטות: ערבוב ידני מקדים של חומרי הגלם, ערבוב אוטומטי במיקסר מנתי או שימוש בממנן ישיר המותקן על צוואר המכונה.

הערבוב הידני הוא שיטה פשוטה אשר אינה מצריכה ציוד יקר, אולם פעמים רבות אינה מדוייקת, אחידה והדירה לאורך זמן. טעויות שקילה קורות ועל מנת להימנע ממצב של חוסר בצבע, פעמים רבות מכניסים אחוז עודף של תרכיז וכך מביאים לבזבוז.

שימוש במיקסר מנתי יעיל יותר, אולם כאשר הוא רצפתי וממוקם רחוק ממכונת הייצור, עצם השינוע יכול להביא להפרדה של חלקי התערובת, זאת עקב צפיפות נפחית שונה.  כך תתקבל הזנה לא הדירה למכונת הייצור אשר תביא לשונות בין המוצרים. גם במקרה זה, הפתרון לבעיה הוא תיסוף יתר של התרכיז ויצירת בזבוז לא רצוי.

איזה ממנן ישיר חסכוני יותר – משקלי או נפחי?
תמונה 2: ממנן משקלי ColorSave של חברת ליעד (אמפסט ישראל).

בשיטת המינון הישיר, בה הממנן מותקן על צוואר המכונה, יש דיוק גבוה משמעותית ומינון נכון של תרכיז הצבע. אולם בעוד שממנן נפחי פחות מדוייק ודורש עקום כיול לפי מהירות הקו, ממנן משקלי יודע לשנות את אחוז המינון בהתאם לשינויים במהירות קו הייצור ולספק מינון מדויק לכל אורך התהליך. כך, אין צורך לבצע פיצוי במינון יתר וניתן לחסוך בצריכת התרכיז.

לחברת ליעד (אמפסט ישראל) פתרונות מינון חכמים אשר מאפשרים מינון מדוייק של תרכיזים ותוספים אל חומר הגלם. אלו גם מאפשרים חיסכון משמעותי בצריכה עודפת של תרכיזים יקרים. 

חיסכון משמעותי עם ה-ColorSave 1000

לממנן החדשני של ליעד, ColorSave 1000, יש מערכת בקרה מתקדמת המבקרת את מהירות הקו ואינה מושפעת מרעידות או הפרעות רקע שונות בייצור. הוא מתאים למגוון תהליכים – הזרקה, אקסטרוזיה ואקסטרוזיה בניפוח. ניתן להתקין בו סוגים שונים של ברגי הזנה המאפשרים טווח רחב של מינון: החל במאות גרמים בשעה ועד מאות קילוגרמים בשעה. במקרה של סטייה מהטולרנסים, הממנן יתריע על ידי חיווי קולי, הדלקת אור אדום או אפילו עצירת הייצור. 

נציג כאן השוואה ברצפת ייצור אמיתית שביצעה ליעד בין מינון נפחי למינון משקלי. ההשוואה נעשתה בשני קווי ייצור אקראיים. בדיקה של שימוש בממנן נפחי בלבד העלתה כי כמות המינון העודף הייתה 25% בקו אחד ו-96% בקו השני. תרגום אחוזים אלו לכסף חשף כי בשנת ייצור אחת נגרמו לחברה הפסדים של 5,600 יורו ו-25,000 יורו בהתאמה. לאחר התקנת ממנן משקלי ColorSave 1000, המינונים העודפים הצטמצמו ב-18.7% וב-48.7% בהתאמה, והביאו לחיסכון משמעותי בצריכת התרכיז היקר. חיסכון נוסף של 20%30% אפשרי בעזרת הורדה הדרגתית של אחוז המינון עד להגעה קרוב לגבול התחתון של טולרנס הצבע. התקנת ממנן משקלי ColorSave 1000 מהווה השקעה ראשונית יקרה מעט יותר מאשר ממנן נפחי, אולם החיסכון המשמעותי שהוא מאפשר במינון תרכיזי צבע יקרים מביא להחזר השקעה מהיר.

טבלה 1: סה"כ החיסכון במינון תרכיז צבע באמצעות שימוש ב-ColorSave 1000.

למידע נוסף:
אורי אייזנשטיין, [email protected] ,050-521-4661