עובדים למען התעשייה – מחלקת הנדסת חומרים פולימרים בשנקר

מחלקת הנדסת חומרים פולימרים בשנקר הוקמה כתוצאה של חוסר במהנדסים מתאימים. 28 שנים אח"כ והמחלקה מכשירה סטודנטים בתארים מתקדמים המצעידים את התעשייה קדימה
פרופ׳ חנה דודיוק, ראש התוכנית לתארים מתקדמים

על איכות ההכשרה שמקבלים בתארים המתקדמים של המחלקה להנדסת חומרים פולימרים בשנקר יכולים להעיד בוגריה, אשר רבים מהם אנשי מפתח בחברות מובילות בתעשייה. ייחודיות המחלקה היא בהכשרה מולטי-דיסציפלינרית רחבה, החל בכימיה של פולימרים, דרך תכן ואיפיון הפולימרים ועד שיטת הייצור וההתאמה ליישום הסופי. 

תחילתה של תקופה: הקמת מחלקת הנדסת חומרים פולימרים ופלסטיקה

המחלקה הוקמה בשנת 1995 בשנקר על ידי פרופ' שמואל קניג. "היה בעת ההיא מחסור אמיתי במהנדסים אשר הבינו ועסקו בפולימרים", מסבירה חנה. "רוב אנשי המקצוע היו מהנדסי כימיה או כימאים, וגם כאשר הוקמה המחלקה להנדסת חומרים בטכניון, הדגש שם היה במטלורגיה וקרמיקה. הבנו שאם אנחנו מעוניינים באנשי מקצוע שלא באו מהלימודים הקלאסיים, עלינו להקים מחלקה אשר תכשיר באופן מעמיק וחוצה תחומים את מהנדסי הפולימרים".

הקמפוס בשנקר נבחר להקמת המחלקה מכיוון שנלמדו בו מקצועות נוספים, הנדסה ועיצוב טקסטיל, כימיה טקסטילית, ועיצוב תעשייתי אשר לכולם ממשק הדוק לתעשיית הפולימרים. המחלקה החדשה יכלה לתמוך בפן הטכנולוגי ולהציע גם התמחות בעיצוב בפולימרים ופלסטיקה במסגרת התואר הראשון.

הולכים יד ביד עם התעשייה

"הייעוד של מחלקת הנדסת הפולימרים הוא לתת פתרונות אמיתיים לתעשיית הפולימרים. המוטו שלנו הוא לעבוד למען התעשייה. על כן חברנו לאיגוד יצרני הפלסטיקה והגומי בהתאחדות התעשיינים ורובם של פרוייקטי המחקר שלנו ממומנים על ידי חברות בתעשייה או בשיתוף עם הרשות לחדשנות", מציינת חנה. במעבדות של שנקר אכן תוכלו למצוא חומרים מסחריים נפוצים בשימוש בתעשייה, ומגוון רחב של מכונות המייצגות את רוב שיטות העיבוד הנפוצות. 

בהמשך לתואר הראשון, ניתן להשתלם במחלקה גם בתואר שני בהנדסת חומרים פולימרים וכן להמשיך ללימודי דוקטורט (גם במסלול ישיר) בשיתוף עם אוניברסיטת מסצ'וסטס לואל (UMass Lowell) שבארה"ב. במועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) עומדת בקשה לאישור מסלול דוקטורט גם בישראל בשיתוף עם האוניברסיטה העברית. 

מסלולי ההתמחות בתארים המתקדמים

שנקר מציעה שלושה מסלולים עיקריים למחקר: פולימרים וטכנולוגיות מקיימות, חומרים פולימרים חכמים בעלי פונקציונליות רב מימדית וחומרים מרוכבים מתקדמים. "כל אחד מהמסלולים נועד לענות על צורך בתעשייה. כיום הדגש הוא הבנה מעמיקה של הרמה המולקולרית ו"תפירה" של הפולימר ליישום הסופי. בתעשייה יש התמקדות בפיתוח חומרים חכמים לשירות האדם, ואנחנו פה בשביל לתת פתרונות אלו כאן ועכשיו", קובעת חנה בנחרצות האופיינית לה.

היכרות עם הסגל האקדמי בשנקר

הפרופסורים חברי הסגל במחלקה להנדסת חומרים פולימרים אחראים על מחקרים יישומים, וכולם ביחד מכסים כמעט את כל תחומי הפעילות שבהם הפולימרים משתלבים. פרופ' שמואל קניג, אמון על תחום חומרים ננו-מרוכבים וריאולוגיה. פרופ' /ח עמוס אופיר בתחום עיבוד ואיפיון פולימרים ומערכות פולימריות חכמות. פרופ'/ח נאום נווה, מנכ"ל מרכז הגומי והפלסטיקה חוקר בתחום החומרים המרוכבים והאלסטומרים. פרופ'/ח אליזבת אמיר – פולימרים מוליכים ואלקטרו-אופטיים. פרופ' /ח אנה דותן המרכזת את כל תחום הפולימרים ברי קיימא. פרופ'/ח דן לויטוס – פולימרים ביו-רפואיים.

את כל הרכבת הזו מניעה בנחישות פרופ' חנה דודיוק כראש התוכנית לתארים מתקדמים וחוקרת בתחום טכנולוגיות ההדבקה וציפויים פונקציונליים. פועלה רב השנים בתעשייה ידוע ומוכר: לאחר קבלת דוקטורט בהצטיינות יתרה היא החלה לעבוד ברפאל, שם טיפסה במהירות בשלבי הניהול עד הגעתה לניהול היחידה לחומרים ותהליכים, כאשר היא הייתה האישה הראשונה שהגיעה לתפקיד בכיר מסוג זה בתעשיות הביטחוניות. לזכותה נרשמו מעל 200 פרסומים ו-32 פטנטים, היא ערכה ארבעה ספרים מקצועיים בתחום הפולימרים התרמוסטיים, חברה פעילה במערכות עיתונים מקצועיים מובילים ובאגודות העוסקות בתחומי התמחותה. בתוך כך, היא משמשת כיועצת למספר רב של חברות ישראליות ובינלאומיות ובמרץ 2017 נבחרה כחברת המל"ג. 

"אנחנו רואים בדור הבוגרים שלנו ממשיכי דרכנו וגאים לראות אותם פורחים בתעשיית הפלסטיקה המסורתית, תעשיית ההייטק, התעשייה הרפואית והביטחונית ולאחרונה ביישומים לחומרים ירוקים. כולנו משפחה גדולה ולא פעם הבוגרים חוזרים להתייעץ עימנו או להשתמש בתשתיות המחקריות של המחלקה ושל מרכז הפלסטיקה והגומי. להערכתי לפחות כ-90% מבוגרינו השתלבו בתעשיות העוסקות בפולימרים מסוגים שונים. בשנקר יודעים לגדל אנשים שיודעים לחשוב ולהביא חדשנות ונשארים מחוברים לתעשייה", מסכמת חנה.

 למידע נוסף על אפשרויות ללימודים לתארים מתקדמים בהנדסת פולימרים בשנקר, סרקו את הקוד או הקליקו על הקישור.