האויב הנסתר: על האתגרים במדידת לחות בחומר הגלם

המדידה של לחות בחומרים רגישים קריטית ויש יותר משיטה אחת לביצוע הבדיקה. HydroTracer HT3 של חברת Aboni הגרמנית מספק יתרונות שאין למכשירים מקבילים 

תמונה 1: מכשיר מדידת לחות אבסולוטית HydroTracer HT3 של חברת Aboni.

לחות היא אויב שקט אך מסוכן עבור יצרני החומרים הפלסטיים. גם כמויות מזעריות של מים יכולות להשפיע מהותית על איכות התוצר הסופי. זה נכון במיוחד עבור חומרים היגרוסקופיים הסופחים לחות בקלות, כגון PA, PC ו-PET. הדרך לפתרון הבעיה טמונה קודם כל באיבחון מדויק ומהיר שלה ובתעשייה ניתן למצוא מספר שיטות למדידת לחות בחומר הגלם. 

האם לא מספיק רק לייבש את החומר  

מפעלים רבים מייבשים את חומר הגלם ומניחים אוטומטית כי הגיע לרמת הלחות הרצויה. אידיאלית, ייבוש שכזה צריך לשמר את תכונות החומר, למנוע ייבוש ייתר, ולעבוד במינימום אנרגיה נדרשת. נקודת הטל בעלת חשיבות גדולה בתהליך, ובייבשנים המבוססים על דסיקנט היא מהווה אינדיקציה לרמת הלחות של האוויר הנכנס למיכל הייבוש. עם זאת, זהו אינו ערך שמבטיח רמת לחות מתאימה ועל כן לא מומלץ להסתמך עליו בלבד ללא בדיקות נוספות. 

רמת הלחות הסופית של החומר למעשה תלויה במגוון של גורמים: תקינות המערכת, טמפרטורה, זמן השהייה של החומר בייבשן, לחות האוויר הנכנס, הלחות התחלתית של החומר ועוד. לכן, הדרך הבטוחה ביותר לעבודה תקינה היא מדידת הלחות בחומר עצמו, באמצעות מכשירים המתאימים לכך. 

מדידת לחות – האתגרים והפתרונות 

שיטה אחת למדידת לחות בחומר היא שקילה על גבי מאזניים המחוברים לגוף חימום. הירידה במשקל נמדדת ומהווה ערך ללחות ההתחלתית. זוהי שיטה נפוצה נוחה לשימוש, קלה לתפעול וזולה לביצוע, אך יש לה גם חסרונות משמעותיים. זוהי אינה מדידה הבררנית רק למים, ונדיפים אחרים כגון פאראפינים ומרככים יכולים לעוות את התוצאה. כפתרון, מומלץ לבצע אותה עם טמפרטורת חימום נמוכה ככל האפשר אך אלו לא מספיקות תמיד לאידוי מלא. בנוסף, השיטה לא מתאימה למדידת ריכוזים נמוכים מאוד של לחות, הדרושה בחומרים רגישים. 

מדידות לחות אבסולוטיות בחומר, לעומת זאת, מדוייקות יותר. הן מסתמכות על תגובה כימית עם מים או על תכונות פיסיקליות ידועות. שיטה ידועה ביותר היא טיטרציית קארל פישר. זוהי שיטה כימית הנחשבת מדויקת, אך יש לה מגרעות משלה: היא דורשת ציוד יקר, הכשרה מורכבת של כוח אדם מיומן ודיוק רב. ציוד מעבדתי המבסס על עקרונות אלו זמין, הוא מפשט את תהליך העבודה וחוסך את צוות המעבדה המיומן אולם קשה למצוא פתרונות אלו בצורה קומפקטית ובמחיר נוח לתעשייה.  

תמונה 2: HydroTracer HT3 מסוגל לבצע בדיקות גם עבור גרגירים, אבקה, סיבים ודגמים לא סטנדרטים.
HydroTracer HT3: מדויק, קליל, משתלם 

חברת Aboni הגרמנית מציעה פתרון אידיאלי למדידת הלחות הישירה בחומר הגלם. זאת באמצעות מכשיר קטן, פשוט ונייד, עם תוכנה ידידותית לשימוש. המכשיר מבוסס על תגובה עם ריאגנט CaH2 הארוז ב"פד" ייחודי (בדומה לקפסולות הקפה) וממוקם בראש המכשיר. עם חימום גרגרי חומר הגלם 

 עולה האוויר החם עם אדי המים מהדוגמא לקפסולה ומגיב עם סידן הידריד לקבלת גז מימן, אשר ריכוזו מנוטר ומהווה מדד מדויק לתכולת המים בדוגמא. האוויר שמתקרר שוקע לתא המדידה בתחתית המכשיר שם הוא יכול להמשיך לספוג לחות ולשמש שוב לבדיקה נוספת. 

הפתרון מוצע במחיר משתלם וכולל שירות מקומי לתיקונים וכיולים. המכשיר פופולרי במיוחד בקרב מפעלים של ציוד רפואי וחברות העוסקות בריאולוגיה המעדיפות אותו בשל האמינות הגבוהה שהוא מספק 

תעודת האיכות הגבוהה ביותר היא העובדה כי הוא נפוץ במיוחד לשימוש גם אצל יצרניות של מערכות ייבוש המשתמשות בו כדי לאמוד את הציוד שהן מייצרות. 

למידע נוסף:
פלורמא, דניאל פלורנטל, 054-474-4291,  [email protected]