האם כתר בדרך למכירה נוספת? ההכנסות יציבות אבל יתכן וההלוואה שלקחה החברה תכריע

כולנו יודעים שאת המחיר של האקזיט המוצלח של כתר ב-2016 שילמה בעיקר כתר עצמה. החברה נרכשה לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר על ידי קרן BC פרטנרס באמצעות הלוואה שלקחה כתר על סך 1.2 מיליארד. עכשיו עומדות לפניה שתי ברירות: מיחזור החוב או מכירה במחיר אטרקטיבי לאחת הקרנות. דבר אחד בטוח, בינתיים ממשיכים לייצר

מפעל כתר- צילום רחפן באדיבות כתר
העמסת ההלוואה על סך 1.2 מיליארד ש"ח, משלב רכישת החברה ב-2016, לא הייתה פשוטה ופגעה בפעילותה. תוקף ההלוואה יפוג באוקטובר השנה וכתר משקיעה מאמצים רבים במיחזורה. כיוונים רבים נבדקים כולל הנפקת החברה בנאסד"ק – שנכשלה.
אם תשאלו את כתר, הם מאמינים שהתהליך מיחזור ההלוואה יסתיים בתקופה הקרובה. אם תשאלו את התקשורת הכלכלית בישראל, התהליך תקוע והצעות לרכישת החברה בתמורה לגובה חוב ההלוואה כבר נמצאות על השולחן משתי קרנות מרכזיות: פורטיסימו הישראלית, וקרן CVC העולמית. זו האחרונה הייתה בין המועמדות לרכישת החברה על ידי סמי סגול, שייסד אותה, ונראה שלמרות המצב הנוכחי של כתר היא עדיין אטרקטיבית עבורה.
כך או כך דבר אחד בטוח, למיחזור החוב ימצא בפתרון בדרך זו או אחרת, או על ידי הבעלים הנוכחיים או על ידי רוכשים חדשים. את המסר הזה בדיוק תקשרה הנהלת כתר לעובדיה המודאגים היום. תהליך מיחזור החוב מצריך תשומת לב רבה מהארגון, וכאשר הוא יהיה מאחריה, מבטיחה ההנהלה הנוכחית כי היא תוכל להפנות משאבים גדולים יותר ליבת הפעילות העסקית שלה, לצמיחה, חדשנות ופיתוח.
אולם מי שרוצה לנתח את המצב בכתר צריך לחבר את זה למצב הגלובלי היום בתעשייה כולו, ובתעשיית הפלסטיק בפרט. אין זה סוד ששנת 2022 לא הייתה מוצלחת במיוחד עם ירידה של 33% ברווח הנקי של חברות הפלסטיק הציבוריות בישראל. מיתון עולמי, בעיות בשרשראות האספקה, מחירי וזמינות חומרי גלם, וירידה בצריכה נתנו את אותותיהם. המגמה ממשיכה גם לשנת 2023.
למרות זאת, כתר מציגה תוצאות יציבות ב-2022. לפי סקירת מודי'ס ממרץ האחרון, עמדו הכנסות כתר על 1.6 מיליארד יורו ב־2022 עם EBITDA של 167 מיליון יורו. שווי ההכנסות זהה לשנת 2021 וזהו הישג משמעותי עם מסתכלים על שינוי המציאות העסקית הגלובלית של 2022. לכתר גם הון נזיל של 63 מיליון יורו, התומך במימון פעילותה השוטפת, זאת לצד מסגרות אשראי לא מנוצלות.
גם בהסתכלות על הפעילות בארץ לא ביצעה החברה גלי פיטורין שראינו בחברות ענק אחרות בתעשיית הפלסטיק שלנו. בחברה מודים שהיו תקופות בהן נעצרו הגיוסים אולם לכוח האדם הקיים בחברה, שעומד על 2500 איש, נשאר מקום תעסוקה בטוח. מפעלי החברה בישראל עובדים במתוכנן, עם צבר הזמנות של שנה וחצי קדימה למפעל הדגל של החברה באלון תבור, המתמקד בתחום ייצור ארגזי הכלים. גם כאן זהו הישג יפה ומשמעותי בהשוואה למצב יצרני כלים אחרים בארץ.
יפתח סחר, מנכ"ל משותף כתר. קרדיט: ארזביט
אודי שגיא מנכ"ל משותף כתר פלסטיק ישראל
ונסיים בציטוט במכתב שהוציאו המנכ"לים המשותפים לחברה, אודי שגיא ויפתח סחר: "אנו מקווים שיסתיים בימים הקרובים, החברה תוכל לחזור ולהתמקד בהמשך צמיחה ורווחיות עם פוקוס אך ורק על הפעילות העסקית שלנו. ישנו עניין רב סביב כתר וקרנות מובילות מהארץ ומהעולם כבר מביעות בה עניין. גם אנחנו מאמינים בכתר, מאמינים באנשים, ביכולות של החברה ושלכם – ומאמינים שצריך להתמקד בתוצאות ועשייה. יחד צלחנו אתגרים רבים לאורך השנים ותמיד הצלחנו להראות לכל העולם מה היא כתר מנצחת".