מלחמות החד-פעמי ממשיכות להתנהל

Symphony מציעה תוספים ביו-אוקסו מתכלים המבטיחים התכלות של פסולת פלסטיק הזולגת לסביבה. אולם הרגולציה משליכה את יהבה על פתרונות אחרים. החברה ממשיכה להיאבק באיחוד האירופאי במטרה לשנות את הרגולציה

בשנים האחרונות אנחנו עדים לרגולציה ההולכת ומחריפה את הטון כנגד השימוש בפלסטיק. הדבר מגיע כמובן כתשובה להררי פסולת הפלסטיק המצטברים ברחבי הגלובוס. החקיקה מבורכת ומטרתה לצמצם את הזיהום הנגרם כתוצאה מהשימוש, אולם פעמים רבות היא מפספסת את המטרה ומתמקדת בדברים פופוליסטיים אשר לא בהכרח יביאו להשגת המטרה. ובעולמנו, גם הפוליטיקה לא נעדרת מהמשחק, והרגולציות פעמים רבות מושפעות מלוביסטים.

איסור השימוש בחד פעמי לא יגאל אותנו מפסולת פלסטיק

במדינות רבות בעולם, כולל בישראל, רואים את הפלסטיק החד פעמי כמקור כל הצרות ומכוונים את הרגולציה כלפיו שנעה מהטלת מס ועד איסור מוחלט בשימוש בו ומעבר לתחליפים שאמורים להיות ידידותיים יותר לסביבה. אולם מחקרים שנעשו בנושא מוכיחים פעם אחר פעם, כי לא מפה תצמח הישועה. שימוש בשקיות רב פעמיות או הטלת מס על שקיות פלסטיק, לא ימנע את זליגתן לסביבה ולזיהום הנחלים. איסור השימוש בקשיות פלסטיק משאיר אותנו עם קשיות הנייר הבעייתיות למיחזור. פסולת פלסטיק תמצא את דרכה לסביבה, במיוחד במקומות בהן החינוך הסביבתי לוקה בחסר. 

יתרה מזאת, השימוש בתחליפי פלסטיק כמו עץ, זכוכית ומתכת, יזיק יותר לסביבה. האריזה כבדה משמעותית והוצאות האנרגיה לשינוע ולעיבוד האריזה יגדלו. עיבוד של פלסטיק מייצר פחות גזי חממה וחסכוני במים. גם בטיפול במוצר בסוף חייו יש לפלסטיק יתרון. מיחזור פלסטיק הוא השיטה הזולה ביותר מבין האלטרנטיבות האחרות. כך – הטלת איסור על שימוש בפלסטיק תחמיר עם הסביבה ולא תיטיב עימה בטווח הארוך.

אם כך, מה הפתרון הנכון?

הפתרון לפלסטיק החד פעמי הזולג בכמויות גדולות לסביבה, הוא לפרק אותו לחומרים טבעיים כמו פחמן דו חמצני ומים בתנאי הסביבה הפתוחה. השימוש בביו-פלסטיק הוא טוב ויפה, אך פירוק ביולוגי שלו אפשרי רק בקומפוסט תעשייתי שאינו חזון נפרץ. 

חברת Symphony הבריטית הינה יצרנית של תוספי d2w המאפשרים התכלות ביולוגית בנוכחות חמצן. הוספה שלהם לפולימרים פוליאולפיניים מאפשרת פירוק שלהם לרכיבים טבעיים בתנאי סביבה רגילים ובכך למעשה פותר את בעיית הפלסטיק הזולג אליה. החברה מקדמת שימוש בתוספים אלו בעיקר במדינות בהן אין תשתיות מיחזור ברמה גבוהה, כגון הודו, ומעורבת עמוקות בתקינות הנוגעות בנושא זה באיחוד האירופאי. הביקוש  לתוספים בהודו עתיד אף לגדול, לאחר שהתקן המתאים להתכלות יתקבל שם (ASTM D6954). 

כשפוליטיקה מתערבבת עם רגולציה

תקציר הפרקים הקודמים: האיחוד האירופאי אסר את השימוש בתוספים ביו-אוקסו-מתכלים בטענה שהם מעודדים ייצור של מיקרו-פלסטיק. זאת למרות עבודה של Symphony המוכיחה ההיפך. ההחלטה התקבלה באופן מפתיע, לפני שארגון ECHA, המהווה את החותמת המדעית של האיחוד האירופאי בכל הקשור לכימיקלים ומוצריהם, סיים את התחקיר בנושא. עובדה זו הרימה גבה והחברה נכנסה לתהליך משפטי מול האיחוד האירופאי, במטרה לבטל את איסור השימוש בתוספים. לאחרונה התגלה כי קיימים אי סדרים רבים בוועדת הרגולציה מטעם האיחוד האירופאי, וחברים בה נעצרו ונחקרו בחשד לשחיתות ולקבלת שוחד. נמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות ולעדכן בהמשך.

למידע נוסף:
אלי עמיר, 050-303-9426, [email protected] ,www.ekopico.com