כשאקדמיה ותעשייה נפגשים הכנס השנתי ה-48 של האגודה הישראלית לפולימרים ופלסטיקה

לכל מחלה, מלבד הקורונה, פולימר המתאים לה: הדפסות תלת ממד לשיקום עצמות, סחוס מלאכותי לטיפול בכאבי ברכיים וג'ל מיוחד לבעיות גב. אז איך אפשר לחשוב על עולם ללא פלסטיק?

תמונה 1: הכנס השנתי ה-48 של האגודה לפולימרים ולפלסטיק. בתמונה, הרצאתו של פרופ' Matthew Becker מאוניברסיטת DUKE בצפון קרוליינה בנושא הדפסת תלת ממד לשיקום עצמות.

לא פשוט לארגן כנס בתעשייה, על אחת כמה וכמה כאשר מחזיקים במקביל במשרת מחקר והוראה. לשמחתנו, החוקרים הצעירים בתחומי הפלסטיק והפולימרים בישראל מלאי מרץ וכראיה, בכל שנה זוכה אחד או אחת מהן לארגן את הכנס השנתי של האגודה לפולימרים ולפלסטיקה.

אירוע שכזה התקיים זו השנה ה-48 בגני התערוכה בתל אביב. הכנס שילב הרצאות אקדמיות הנוגעות במחקרים יישומיים לצד הרצאות של אנשים מהתעשייה ונכחו בו כ- 200 משתתפים (תמונה 1). הכנס אורגן ע"י ד"ר דן לויטוס, יו"ר הכנס, וד"ר נאום נווה, נשיא האגודה, שניהם מהמחלקה להנדסת חומרים פולימרים בשנקר. ד"ר נווה הודה לארגונים נותני החסות לכנס: כימיקלים לישראל, כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן, כפרית, עין שמר גומי, פלורמא, לארגיקס, Bridge-Head GmbH, ומכון ויצמן למדע.

מארחים בישראל

ד"ר לויטוס מתמחה בתחום הפולימרים הביו-רפואיים והדבר הורגש בתוכנית המקצועית כאשר שני חוקרים מכובדים שהגיעו מחו"ל התמקדו גם הם בתחום מחקר זה (תמונה 2).

תמונה 2: ד"ר דן לויטוס, יו"ר הכנס ה-48 של האגודה הישראלית לפולימרים ולפלסטיקה.

פרופ' Abhay Pandit הגיע אלינו במיוחד מאירלנד שם הוא מכהן כחוקר ודירקטור קרן המימון ליישומים רפואיים באוניברסיטת אירלנד. בהרצאתו ניתן הסבר נרחב על מקומה המרכזי של אירלנד בתחום המכשור והיישומים הרפואיים. כראיה לכך, 9 מתוך 10 חברות גלובליות בתעשייה זו ממוקמות באירלנד. לצד הפעילות בניהול קרן המימון, מתעסק הפרופ' במחקר אקדמי עליו הרצה – ייצור הידרו-ג'ל מלאכותי המסייע בכאבי גב וכן בתיקון רקמות לב פגומות.

פרופ' Matthew Becker מאוניברסיטת DUKE בצפון קרוליינה הרצה גם הוא והתמקד בשילוב טכנולוגיית הדפסת תלת ממדית לצורך טיפולים רפואיים. בהרצאה הוצג מחקר ליצירת חומר להדפסה מבוסס PPF (Poly Propylene Fumarate), פולימר העובר דגרדציה שקצבה ניתן לשליטה. הפולימר סונתז בתהליך דו שלבי שנוח מאוד ליישום תעשייתי ללא תוצרי לוואי. היישומים נפוצים בעיקר בניתוחי שיקום עצמות כאשר החלק המודפס מעודד איחוי וצמיחה תקינה של רקמת עצם. לטכנולוגיה יתרונות פונקציונאליים, ועלותה הגבוהה מתקזזת עם חסכון זמן הניתוח אותו היא מאפשרת.

למקומות, היכון – הנזק

לראשונה בכנס הוקדש מושב שלם להרצאות של חברות הזנק. החברות נתנו הצצה לתהליך העבודה ולפיתוחים פורצי דרך מישראל. חלק מהפיתוחים נעשו תוך שיתוף פעולה הדוק עם מרכז הפלסטיק והגומי.

Active Implants – פיתחו את המניסקוס הסינטטי הראשון בעולם לטיפול בבעיות ברכיים ולשמירה על מפרק הברך. הכרית המלאכותית המחליפה את המניסקוס עשויה PCU בתוספת סיבי PE לשיפור החוזק המכני ולפיזור אחיד של הלחץ.

TWINE הציגה פיתוח של טכנולוגיית ראשונה מסוגה בעולם לצביעה דיגיטלית של חוטי פוליאסטר לטקסטיל. הצביעה מקצרת את זמן הייצור ומייתרת את הצורך במים ודטרגנטים המאפיינים את תעשיית הצביעה המסורתית ומזהמים את הסביבה.

VELOX הציגה גם היא חדשנות בתחום הדפוס הדיגיטלי – אבל הפעם בדפוס צורני על מכלים. הטכנולוגיה מתאימה לריצה בקצב גבוה וייחודה הוא בשליטה בזווית ההרטבה של כל טיפה וטיפה. שתי מכונות כבר עובדות, האחת ביגור אצלנו. מידע נוסף בכתבה נוספת בגיליון זה.

GAUZY הציגה פיתוח זכוכית חכמה המכילה שכבה פנימית של פולימר קריסטלי נוזלי (LCP) המשנה את האוריינטציה שלו כתוצאה ממתח חשמלי. שינוי זה מאפשר קבלת זכוכית שקופה או אטומה.

הרצאות מהתעשייה

גם התעשייה לקחה חלק באירוע עם הרצאה של עדי אפריאט מכרמל אולפינים על פיתוח PP, בעל מודול אלסטיות נמוך וגבשושיות מיקרוסקופית, ליישומי סיבים לבדים לא ארוגים. הפיתוח שנעשה במסגרת מאגד SNOW ובשיתוף פעולה עם אבגול.

ד"ר עלי אמש מגומי עין שמר הרצה זו השנה השנייה והתמקד בתרכוב HNBR העובר צילוב בפרוקסיד ומתאים לפרופילים עמידים בחום.

קיימות לקינוח

את המושב האחרון חתמה הרצאתו של עוזי קלברמן מריפאל על האתגרים העומדים בפני התעשייה בעידן בו כלכלה מעגלית וקיימות הופכים להכרח עבור חברות הרוצות להמשיך ולשגשג.