כיצד למנוע תופעות של חשמל סטטי במינון מיקרו בו כל גרגיר נחשב!

ליעד (אמפסט ישראל) מציעה פתרון אלגנטי לבעיית הצטברות חשמל סטטי בעת מינון תרכיזים ותוספים פלסטיים. הפתרון מיושם בממנן ColorSave-Micro המיועד למינון כמויות קטנות במיוחד 

תמונה 1: ממנן ColorSave-Micro של ליעד למינונים נמוכים במיוחד.

החומרים הפלסטיים מוליכים גרועים של חשמל. תנועה מהירה במהלך שינוע, מינון או ערבוב גורמת להצטברות חשמל סטטי, היכול להגיע אף לעשרות אלפי וולטים. תופעה זו מפריעה בעיקר בבואנו למנן את החומרים בצורה מדוייקת על ידי ממנן משקלי.

הבעיות הנוצרות בעת מינון משקלי של חומר טעון בחשמל סטטי

מינון תקין של גרגרים משמעו מינון אחיד ורציף, אולם כאשר הגרגרים הפלסטיים טעונים, הם נוטים להידבק לדפנות המכל, או ליצור צברים וגושים בתוך הממנן ולהפריע לתהליך. גושים אלו יכולים אף ליצור חסימה פיזית ביציאה של הממנן ולחסום גרגרים אחרים מליפול לתוך צוואר המכונה. מקרה זה קיצוני, וברוב המקרים לא נגיע אליו, אולם טעויות במינון כתוצאה מחשמל סטטי בהחלט יכולות לקרות והן קריטיות בייצור מוצרים רגישים. 

כאשר מדובר במינון משקלי, הבעיה עוד יותר משמעותית, היות ולמערכת הבקרה קשה לבצע בקרה מדוייקת כאשר נוצרים גושי חומר עם רווחים ביניהם. החשמל הסטטי אף יכול לגרום לדחייה בין גרגרים וכתוצאה מכך, הם "קופצים" למקומות לא רצויים, כגון המתמר ומפריעים לתהליך התקין.

במיקרו מינון של כמויות קטנות במיוחד, חלקיקים טעונים מהווים צרה צרורה של ממש, לאור העובדה כי תפוקת הממנן מאוד נמוכה וכל טעות קטנה אפילו של גרגר אחד במינון, יכולה להביא לסטייה ממשית מהטולרנסים.

ColorSave-Micro – הממנן הראשון בעולם לכמויות קטנות במיוחד

במקרה של מיקרו מינון, מציעה חברת ליעד את ה-ColorSave-Micro, הראשון מסוגו בעולם. בתהליך רציף, ניתן בקלות למנן בצורה מדוייקת תפוקות נמוכות של תוספים, כ-50 גרמים בשעה ואף פחות. בתהליכי הזרקה, פירושו של דבר, כמויות קטנות מאוד של תרכיז, המסתכמות לעיתים אף במספר חד ספרתי של גרגרים.

למרות הדיוק הרב של ממנן המיקרו, בהזנה של גרגרים טעונים נצפו אותן בעיות שצוינו למעלה: היווצרות גושי גרגרים וקפיצות גרגרים קדימה ואחורה על פני המגש. הממנן הצליח להתמודד עם תופעות אלו יחסית בהצלחה, אולם מערכת הבקרה התקשתה יותר במהלך התהליך.

כיצד ניתן לפתור את התופעה?

פריקת החשמל הסטטי פותרת את התופעה. אחת השיטות היא שימוש במיינן אשר משתמש במתח גבוה ליינון מולקולות האוויר. האוויר המיונן הוא מקור של יונים חיוביים ושליליים המנטרלים את המטען מהחומר הפלסטי ופורקים את החשמל הסטטי.

פתרון זה יושם ב-ColorSave-Micro. מיינן האוויר הותקן בגב הממנן,  ועל ה-Dispenser הותקנה דיזת אוויר אשר נושפת את האוויר המיונן עליו. אומנם לגרגרי חומר הגלם יש דרך נוספת לעשות בתוך הממנן, אך היא קצרה והם לא מספיקים להיטען מחדש.

התוצאה –מינון מיקרו מדוייק ואמין, גם במקרים של גרגרים טעונים חשמלית

השימוש באוויר מיונן מאפשר לממנן המיקרו למצות את הפוטנציאל הטמון בו ולהבטיח מינון מדוייק גם במקרים בהם גרגרי חומר הגלם טעונים. החומר זרם בקלות והמינון חזר להיות רציף ואחיד ומערכת הבקרה חזרה לפעול באופן תקין. 

למידע נוסף:
אורי אייזנשטיין, [email protected] ,050-521-4661