העיניים שלנו בשדה הקרב – תעשיית הרחפנים מתגייסת למלחמה

חברת Cando Drones הסבה את עבודתה למתן מענה מהיר לגופים הבטחוניים בשעת הלחימה. שילוב של חלקים קלי משקל מפלסטיק ויכולות ייצור תלת ממד מאפשרים לרחפן ביצועים גבוהים ומותאמים לדרישות הצרכנים

תמונה 1: "מונית אווירית" – רחפן המסוגל לשאת עד 250 ק"ג.

אחת התעשיות המשמעותיות שעברה קפיצה טכנולוגית עם התפתחות חומרי הפלסטיק וטכנולוגיות הייצור היא תעשיית החלל והתעופה, והרחפנים בתוכה. שילוב של חומרים קלים וחזקים המחליפים חלקי מתכת, דוגמת פולימרים הנדסיים או חומרים מרוכבים, מאפשר הורדת משקל משמעותי ושיפור הביצועים. טכנולוגיות הייצור בתלת ממד מתאימות בדיוק לתעשייה זו. ייצור החלקים הוא בנפחים קטנים ובינוניים והחופש התכנוני שמאפשרת טכנולוגיה זו תורם לפתרונות חכמים ויצירתיים, עם התאמות מיוחדות ללקוחות וקיצור זמני פיתוח.

בין הדברים המשותפים למלחמת רוסיה-אוקראינה ולמלחמה שלנו בעזה הוא השימוש הנרחב ברחפנים במהלך הקרבות. אלו מספקים פתרונות צילום מקדים של השטח לפני כניסת הכוחות ביום ובלילה, ותומכים בשינוע לוגיסטי בעיקר באזורים אורבניים צפופים.

רחפנים בשירות האזרחי – יכולות צילום ושינוע

חברת Cando Drones הינה חברה ישראלית לאופרציה ואינטגרציה של מערכות רחפנים. היא אחראית לתכלל את שלל המערכות הכוללות רחפן וציוד היקפי, מערכת שו"ב (שליטה ובקרה), לוגיסטיקה של מרחב אווירי וקרקעי ועוד, לכדי פתרון שלם. 

בימים כתיקונם, עוסקת החברה, אשר הוקמה לפני ארבע שנים, באספקת מענה מבוסס רחפנים למטרות צילום, אבטחה, מעקב ומיפוי עבור לקוחות אזרחיים כמו רשויות מוניציפליות, מפעלים, הפקות של אירועי המוניים, מרכזי מחקר ועוד. כמו כן, במסגרת מיזם הרחפנים הלאומי, המשותף למשרד התחבורה, הרשות לחדשנות, נתיבי איילון, ורשות התעופה האזרחית (רת"א), מקדמת החברה פתרונות שינוע אוטונומי ואוטומטי באמצעות רחפנים. במספר ניסויים במסגרת המיזם, החברה ביצעה שינוע של מוצרי דם מרמב"ם לנהריה. בנוסף, עובדת החברה על פרוייקט "מונית אווירית" – שינוע בני אדם ומשקלים עד 250 ק"ג. 

יכולות אלו מאפשרות הגשת עזרה וביצוע הערכות מצב מהירות במקרים של אירועים רבי נפגעים כמו תאונות דרכים,שריפות, או רעידת אדמה, . בעזרת רחפני צילום   ומערכת שמשדרת חוזי למרכזי בקרה בזמן אמת, יכולות רשויות החירום לדעת בדיוק את מימדי ומאפייני האירוע ואילו כוחות יש לשלוח למקום. בניגוד לכטמ"מים (כלי טיס מוטס מרחוק) המשמשים בעיקר למשימות צבאיות, הרחפנים טסים בגובה נמוך, ומתמרנים בזריזות בסביבות עירוניות צפופות.

משימות מורכבות ורגישות בזמן לחימה
תמונה 2: מטיסים בפעולה
תמונה 3: צילומים המתקבלים מהרחפן בעת משימה

עם פתיחתה של המלחמה בשבעה באוקטובר, מגוייסים אנשי Cando Drones, לתמיכה בצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל. "כל מה שאתם יכולים לדמיין, הרחפנים שלנו עושים בזמן חירום", אומרת יוליה כץ, סמנכ"לית אסטרטגיה והגנת סייבר של החברה. "פעילות זו מהווה תקדים בארץ ובעולם לשימוש ברחפנים, ואנחנו לומדים הרבה ועומדים בהצלחה באתגרים מבצעיים גדולים". הגידול בביקוש היה עצום והחברה נדרשה לספק עשרות רחפנים בזמן קצר.

"בשורות החברה עובדים מטיסים מקצועיים וגם גייסנו אנשים נוספים על מנת לעמוד בעומס המשימות. בימים כתיקונם, הרחפנים יכולים לבצע את הטיסות בצורה אוטונומית, אולם בעת לחימה, המרחב האווירי מתועדף למשימות צבאיות וישנן מגבלות הקשורות לרציפות התקשורת. על כן, המטיסים פזורים מצפון ועד דרום המדינה ומבצעים מקרוב את המשימות ביום ובלילה", מסבירה יוליה. 

תמונה 4: ניסוי הטסת מוצרי דם לבית חולים נהריה.
פיתוחים מסקרנים לעתיד

החברה הוקמה על ידי יוצאי צבא ושירות הביטחון, אולם המיקוד המסחרי העיקרי שלה היה ביישומים אזרחיים. "המלחמה שינתה, באופן זמני, את  הכיוון של פעילות החברה, והמציאות מציבה אתגרים וצרכים שלא יכולנו שלא לתת להם מענה, ואנחנו מצליחים להביא תועלת משמעותית  במאמץ המלחמתי . 

חברת Cando  נמצאת בצמיחה במספר תחומים טכנולוגיים, ומפתחת יכולות עצמאיות. אחת מהן היא הדפסה בתלת ממד אצלה בבית של חלקי PETg וחלקים גמישים מ-TPU, תוך ביצוע התאמות של תושבות וחיבורי אביזרים שונים לרחפן לפי דרישת הלקוח, תוך הקפדה על אישורים מתאימים לפתרונות יצירתיים וחדשניים.