ברוך שהביאנו עד הלום, אמרז מציגה – רצפת ייצור עתירת רובוטיקה ואוטומציה במפעל החדש באשדוד

השקעה משמעותית של למעלה מ-100 מיליון ש"ח, יוצאת דופן בנוף התעשייתי שלנו, קידמה את הייצור באמרז להיות לאוטומציה שנדירה בתעשייה המסורתית. היתרונות רבים, התאמה לדרישות משתנות, ייצור נקי מהיר, איכותי וללא תקלות

תמונה 1: מנכ"לית אמרז ליעד הר-לב לצד רובוט אוטומטי ברצפת הייצור, במפעל החדש של החברה באשדוד.

הטלפון הראשון הגיע מהראל מהתאחדות התעשיינים: "את חייבת ללכת לראות את המפעל של ליעד". המפעל של ליעד? אני מפשפשת בזיכרוני, ולוקח לי כמה רגעים להבין שהוא מתכוון לאמרז –  אותו ממנכ"לת ליעד הר לב. אחריו הצטרפו המלצות נוספות מבכירים בתעשייה "אוטומציה כזו עדיין לא ראית בישראל", אומר לי משה אלגוב מ-HUSKY ישראל, ועמית נוסף מסביר שהמהלך שעשו אמרז לכיוון אוטומציה של רצפת הייצור באמת שייחודי.

כך, עם שק של ציפיות והמלצות חמות, הנענו את הגלגלים לכביש 6 דרום, עד לצומת עד הלום. את פנינו קיבלה ליעד הר לב והתחילה בשיחה ישרה ולעניין. כבר 15 שנים שהיא באמרז, צמחה מלמטה, חמש מתוכן בתור מנכ"לית החברה. מהר מאוד הבנו שהאישיות המרתקת שעומדת לפנינו מהווה סיבה לא פחות טובה לביקור הזה.

"אנחנו אטרקציה בימים האלו", מספרת ליעד ונראה שאת הסיור שהיא עושה לנו ברצפת הייצור עשתה כבר לרבים לפנינו. היא לוקחת אותנו לכל אזורי התצפית ויודעת בדיוק מתי לעצור לתמונה טובה. "אם הייתם באים לכאן באוגוסט 22, הייתי אומרת שעשינו טעות גדולה. יום הייצור היה רצוף אירועים ותקלות. לקח לנו זמן להעמיד את מערך האוטומציה ולהטמיע עבודה נכונה ברצפת הייצור". אם לשפוט לפי התוצאה – נראה שהמאמץ השתלם.

התפתחות גדולה לאחר צמצום והתייעלות

אמרז היא יצרנית ישראלית מובילה לשפופרות, שסגורים ויריעות קשיחות לתרמופורמינג. עד לפני שלוש שנים החזיקה החברה שני אתרי ייצור, בראשון לציון ובצומת עד הלום. בצעד אמיץ החליטה החברה למקד את הפעילות שלה וחתכה חמש מתוך שמונה מחלקות הייצור שלה. "כבר הספידו אותנו והמוניטין ספג מכה, אבל היינו חייבים להתייעל. להתמקד לתחומים בהם יש לנו ערך רב יותר כיצרן", מספרת ליעד. "באותה הנשימה של הצמצום וההתייעלות אישרנו בדירקטוריון פרויקט התחדשות, התייעלות המלווה ברובוטיקה ואוטומציה של למעלה מ-100 מיליון ש"ח. סכומים שכמוהם לא רואים בתעשייה".

מה הניע אתכם לבצע מהלך משמעותי שכזה?

"הרצון להיות מוביל בתעשייה והרצון לצאת ולכבוש את העולם. ללא התייעלות זו לא יכולנו באמת להתחרות גלובלית אל מול הספקים העולמיים. לכך התווספו גם גורמים כגון עונתיות בייצור הנובעת מהבדלי הצריכה בין חורף לקיץ. הדבר גורם לכך שמשימות שימור העובדים בסביבה שכזו מאתגרת במיוחד, חצי שנה עובדים בלחץ עם שעות נוספות וחצי שנה מורידים הילוך. בעבר תמיד עבדנו עם רזרבות בכוח האדם והיינו צריכים להתמודד עם עזיבות והכשרות רבות שהשפיעו על היעילות ואיכות הייצור. היום אין לנו את הבעיה הזו יותר. כשיש עבודה אני מפעילה יותר רובוטים וכשאין עבודה, פחות. האתר החדש מגלם פוטנציאל להגדלת פעילות נוספת של מעל 50%. הרובוטים מתממשקים עם כל המערכות הממוחשבות במפעל העובדים שלנו נהנים מעבודה איכותית יותר ויציבות לאורך השנה".

תמונה 2: מכונות ההזרקה ברצפת ייצור השפופרות באמרז. עבודה אוטומטית לחלוטין ללא כוח אדם אנושי.
ללא כל פעולה אנושית

לאחר שיחה מעניינת המשכנו את דרכנו לסיור ברצפת הייצור. ליעד מבטיחה שנראה מחזה שטרם ראינו במפעלי התעשייה המסורתית בארץ: מכונות הזרקה למבחנות אך אף לא עובד אחד לידן. תהליכי הטעינה, הפריקה, הבאת אריזה מתאימה לאיסוף המבחנות ומעבר תוצרת גמורה לאריזה סופית, שינוע ליחידת ההרעדה – הכל מבוצע אוטומטית. אחרי הבטחה כזו אני פוקחת עיניים בולשות לגלות כל תזוזה אנושית ברצפה למטה. 

במבט ראשוני מעמדת התצפית אנחנו רואים תנועה רבה, כולה של הרובוטים האוטונומיים תוצרת Electric80 האיטלקית. הם נעים במרחב בצורה מאורגנת ומסונכרנת, מגיעים לכל מכונה ומכונה, כמעט כמו ריקוד שהתאמנו עליו בסתר.

"רגע", אני צועקת לליעד למראה תזוזה לא צפויה, "מי זה שם?" ליעד מיד משיבה ברוגע: "אחראי הניקיון שלנו", ואכן כשאני מפסיקה לחפש תנועות, כמו לביאה שאורבת לטרף, אני מסתכלת למטה על הרצפה ורואה ניקיון מפליא – אף לא גרגר אחד של חומר גלם שהולך לאיבוד. עוברות דקות ארוכות ושוב אני מזהה נוכחות אנושית לצד אחת המכונות: "ומה היא עושה?" אני שואלת בעדינות, מבינה שכנראה גם לזה יש תשובה טובה. "זו מבקרת האיכות שלי בסיור שגרתי", אומרת ליעד, "את החלק הזה עדיין לא החלפנו באוטומציה".

איך קיבלו העובדים את המהלך המשמעותי הזה?

החלפת כוח אדם אנושי מלווה לא פעם בחששות העובדים לאיבוד משרתם. "למרות חששות הראשוניות חבלי הלידה הסתיימו", אומרת ליעד. ובניגוד לכל מנכ"ל אחר בתעשייה שלרוב מהמין הגברי – כנראה שהיא באמת שמבינה את המשמעות האמיתית של חבלי הלידה. "העובדים שלנו מסייעים היום בעבודות מיומנות ומשמעותיות יותר ומרוצים מהשינוי.
הרובוטים האוטונומיים שלנו עובדים ברציפות כמעט ללא תקלות. הם מזהים מכשולים, משנים מסלול בהתאם, ונטענים לפי הצורך. השסגורים והשפופרת שלנו לא רואים יד אדם עד לכניסה למחסן, מה שהופך את התהליך לנקי מאוד". 

תמונה 3: הכנת משטחים של תוצרת גמורה לסידור במחסני אמרז על ידי הרובוטים האוטומטיים.
פעילים גם בתחום הקיימות

המפעל החדש של אמרז יכול להתהדר לא רק באוטומציה לתפארת אלא גם במהלכים משמעותיים לעידוד קיימות. בימים אלו נכנסת לפעולה בשטח המפעל תחנת להפקת ואגירת אנרגיה מגז. היא תספק לנו אנרגיה ירוקה יותר ועודפי האנרגיה שהיא מייצרת יחזרו חזרה לחברת החשמל ויוכלו לשמש מפעלים נוספים. פאנלים סולריים הותקנו גם הם על כל גגות אולמות והם מסייעים בהפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים. 

ייצור מחומרים ממוחזרים

צעד משמעותי נוסף לכיוון קיימות הוא ייצור מחומרים ממוחזרים. עבור תחום שפופרות ה-PET בו פעילה אמרז יש פתרונות מצוינים תוצרת כחול לבן. שני מפעלי מיחזור PET מבקבוק לבקבוק מתחילים לעבוד ממש בימים אלו בארץ ויוכלו לספק חומר גלם מקומי. למרות התפתחות החיובית הזו, מצביעה ליעד על בעייתיות באופק: "קיימים שני אתגרים משמעותיים. האחד – העדר תשתית איסוף מתאימה שפוגעת המיצוי פוטנציאל המיחזור. השני – אסדרה רגולטורית שתסגור את המעגל ותעודד השארת אחוז מסויים מהחומרים הממוחזרים בישראל לטובת ייצור מקומי. כלכלה חופשית זה נהדר אבל תהליכים שכאלו זקוקים לתמיכה כדי להתרומם". 

בכל מקרה, מבטיחה לנו ליעד כי באמרז כבר ערוכים לאספקת מוצרים מחומרים ממוחזרים. "כבר היום אנחנו מספקים שפופרות מחומרים ממוחזרים. אין ספק שכאשר הרגולציה האירופית תיכנס גם לישראל הביקוש יעלה. אנחנו ערוכים לכך מראש עם פתרונות מתאימים".

צעדים נוספים שביצעו באמרז לטובת עידוד קיימות: מעבר לפקקים עם הטבעות במקום דפוס, תכנון פקקים שאינם ניתקים מהבקבוק בהתאם לרגולציה אירופית ומעבר לפקקי One piece ללא ליינר פנימי. אלו מיועדים למוצרים מוגזים וכעת עשויים מחומר אחד המאפשר מיחזור מלא. 

אמרז עם הפנים לעתיד

הקורונה, והאפטר שוק שליווה אותה, לימדו אותנו שיעור בחשיבות התעשייה הישראלית. תחרות זה דבר חיובי אבל למשוואה צריך להכניס בחשבון גם התנהלות ברגעי משבר, שרשראות אספקה שמתרסקות ברגע ונזק תדמיתי. אלו דברים שקשה מאוד לאמוד בכסף.

"השנים האחרונות לימדו אותנו להתמודד עם מצבים בלתי צפויים: קורונה, מחסור בחומרי גלם, עליות מחירי סחורות, עליות חדות בביקושים, חוק הסוכר שהביא לצניחה בביקוש, ביטולו, וכעת ריביות שמזנקות ומיתון. דבר אחד הבנתי – בניגוד לרובוטים עם מסלולים ידועים מראש, אנחנו חייבים לשמור על גמישות ותגובה מהירה למציאות המשתנה. התשתית החזקה שבנינו באמרז, לא רק שתשרת אותנו לעתיד, היא הוכיחה לנו שניתן לעשות דברים גדולים, בתעוזה, חוכמה ויצירתיות – גם בארץ וגם בחו"ל".