חדש בישראל – חומרי גלם ממוחזרים המיוצרים מפסולת ימית

80% מהפסולת הימית מגיעה ממדינות עולם שלישי ללא תשתית לטיפול באשפה. יוזמה חדשה אוספת את פסולת הפלסטיק רגע לפני שמאוחר מידי, ממחזרת ומאפשרת לתעשיית לקבל חומרים איכותיים שאלמלא כן, היו מוצאים את עצמם בבטן של צב או ליוויתן

פסולת בחוף הים של באלי, אינדונזיה.

בעולם המערבי, ובעיקר באירופה, המודעות למיחזור וניהול פסולת גבוהה. אולם יש מקומות שלא יכולים להרשות לעצמם עיסוקים אלו. אלו הן מדינות עולם שלישי בהן האוכלוסייה עדיין מתמודדת את אתגרי קיום בסיסיים יותר. שם, בהעדר מודעות ותשתית טובה לטיפול בפסולת, זולגת פסולת רבה לסביבה הפתוחה ולים ומזהמת.

אינדונזיה, המדינה הרביעית בגודלה בעולם במספר התושבים, היא מדינה שכזו. נהר הסיטארום העובר בעיר הבירה נחשב כנהר המזהם בעולם. עיקר הפסולת – פלסטיק. זו עוברת לאוקיינוסים ומזהמת את הים של כולנו.

OutFinit מביאה לישראל את SEArcular – ייצור מפסולת ימית 

יריב ספקטור, מחברת OutFinit פותח בפני התעשייה בישראל אפשרות חדשה לייצור ישירות עם פסולת ימית זו שנאספת מהאוקיינוסים. החומרים הממוחזרים מיוצרים על ידי חברת SEArcular הממוקמת בסינגפור ופועלת באינדונזיה. כל גרם של החומר שייכנס למכונות הייצור שלכם היה נשאר באוקיינוסים, פוגע ומזהם. "אני נרגש להכניס לעבודה את החומרים האלו. זו הצהרה סביבתית מאוד משמעותית, ממש תיקון עולם. צרכנים רבים מצפים לזה מהתעשייה ויש כבר חומרים בניסיונות בתעשייה אצלנו".

איסוף פסולת מאינדונזיה, אחת המדינות המזהמות ביותר בעולם
Max Craipeau מייסד ומנכ"ל SEArcular, למיחזור פסולת פלסטיק ימית.

את SEArcular הקים לפני שש שנים Max Craipeau יהודי ממוצע צרפתי שגר בעשרים השנים האחרונות באסיה שם ממוקדת גם פעילותו העסקית. לצד פעילותו שם הוא מכהן גם כיושב הראש בארגון הממחזרים הגדול בעולם – BIR הממוקם בבאזל. "אינדונזיה היא המדינה המזהמת השנייה בגודלה בעולם. מדובר במדינת איים, עם שטחי חופים נרחבים המגדילים את חשיפתה לאוקיינוס. בהעדר תשתית הטיפול , ובהיעדר מודעות באוכלוסייה, מתבססת המדינה על הנהרות והאוקיינוסים כמקור לגיטימי לזריקת פסולת. המצב הקשה זועק לכל מי שנמצא במדינה וגם לאלו הנמצאים שם בחופשה. גם במקומות תיירותיים ברמה גבוהה ניתן למצוא את עצמך שוחה בין שקיות, קשי שתיה ובקבוקים. הבעיה הלוקלית שם משפיעה על העולם כולו. למעשה 80% מהפסולת העולמית באוקיינוסים מגיעה ממדינות שכאלו ללא תשתית מתאימה".

מה הקשר בין בחור יהודי צרפתי וניהול חברת מיחזור באינדונזיה?

"אחרי לימודים אקדמיים בנושא סין והמזרח הרחוק עברתי להתגורר ביבשת. עסקתי בתחום מיחזור המתכות וב-2017 עברתי לתחום הפלסטיק עם פתיחת המפעל באינדונזיה. הקשרים החזקים שלי בסין מאפשרים לי לייצא את החומרים לשם. הם משמשים מפעלים של מותגים בין-לאומיים ששמירה על הסביבה חשובה להם. אנחנו מספקים גם למותג האלקטרוניקה הגדול ביותר ביפן, ללקוחות בארה"ב ואירופה ובקרוב, גם בישראל. את המפעל התחלנו על קו אחד, והיום יש לנו חמישה קווים".

אילו סוגים של פסולת ניתן למחזר מהאוקיינוסים?

"אנחנו ממחזרים 4 סוגי פולימרים לגרגירים: PC, PP, PE ו-PS. אלו נמצאים בשפע וכל אקסטרודר מוקדש כולו לטיפול בסוג פולימר אחד בלבד. האיסוף מתבצע ידנית באזורים שבהם הפסולת נמצאת רגע לפני חדירה לים, אבל לפני זיהומה בחול וחשיפתה ל-UV שפוגעים באיכותה. אנחנו הראשונים שקיבלנו אישורים רגולטורים באינדונזיה המבטיחים כי כל הפסולת עליה אנחנו מסתמכים היא פסולת ימית". 

מה עם בקבוקי PET? אני מניחה שזה אחוז גדול מהפסולת?

"גם אותם אנחנו מעבדים אבל לא מעבירים אותם שלב גרעון אלא רק ניקוי וחיתוך לפתיתים. אנחנו לא נמצאים בתחום המיחזור מבקבוק לבקבוק ואין לנו ערך מוסף לספק ללקוח. נתון מעניין הוא ש-97% מפסולת הבקבוקים באינדונזיה נאספת ידנית. זה משקף בצורה הברורה ביותר את מצב התשתית הרעועה שם".

איך ניתן לנהל מערך איסוף מורכב שכזה שכולו מבוסס עבודה ידנית?

"בהחלט יש כאן מערך מורכב. אנחנו עובדים מול עשרות אלפי אספנים עצמאיים מהם אנחנו קונים את הפסולת. אנחנו מלמדים אותם ונותנים להם תמריצים לאיסוף ממקומות מאושרים ליד הים ולא ממטמנות. מדובר במעגל שמאיץ את עצמו: ככול שאנחנו מרחיבים את יכולות המיחזור, יותר אנשים יתפרנסו מהתחום ואחוזי הפסולת שנאספת וממוחזרת תגדל. במפעל המיחזור עצמו מועסקים כ-50 עובדים בהעסקה ישירה שמפעילים את הקווים 24/7".

איזו מוטיבציה יש ליצרן ישראלי לקנות פסולת מאינדונזיה? לא כדאי לרכוש אותה כאן בארץ?

"את החומרים שאנחנו מייצרים, ובאיכות הזו, לא תמצאו בישראל. אם ניקח את פתיתי ה-PET, זיהום ה-PVC שנמצא בהם קטן מ-10 PPM. המיון שלנו מאוד מדויק, הציוד שלנו אירופאי, מהטובים בעולם והחומר הממוחזר דומה לתכונות חומר בתולי. רוב לקוחותינו משתמשים בו ב-100%. 

הפסולת שלנו מוגדרת כפסולת מהאוקיינוסים ומדובר ממש בהצלת נפשות, או במקרה זה – בהצלת הסביבה ובעלי החיים הימיים. אנחנו מצמצים שליש מהפסולת שזולגת לים באזורים בהם אנחנו פעילים. הבעיה היא גלובלית, הפסולת היא ניידת, ולכולנו יש אחריות עליה".

צמצום שליש מכמות הפסולת שזולגת לים נשמע המון למדינה כמו אינדונזיה, תוכל פרוט את זה למספרים?

"בשמחה, התפוקה שלנו עומדת של 1000 טון חומרים מוחזרים לחודש. אלו מחולקים ל-350 טון PE LD+HD, 200 טון PP, 125 טון PC, 50 טון PS מסוג GPPS, HIPS. השאר אלו פתיתי PET, כ-275 טון בחודש".

מה לגבי המחיר?

מיחזור מהסוג שלנו מחייב איסוף ידני ומיון קפדני ביותר, זה מעמיס עלויות על התוצר, אך פרט לכך התהליך דומה ולכן המחירים יחסית נוחים. הרגולציה מחייבת, הלך הרוח הצרכני מחייב וגם המצפון". 

מלבד עסקים כאן, האם יש לך קשר מיוחד לישראל?

"כמובן", אומר מקס. "עשיתי בישראל גדנ"ע בגיל 16, מאז אני מבקר בארץ פעמיים בשנה. יש לי משפחה בישראל וכנראה שכשאפרוש זה יהיה אצלכם. בינתיים יש לי עוד הרבה פסולת למחזר לטובת ישראל והעולם כולו". 

למידע נוסף:
מודיפלסט – OutFinit!  יריב ספקטור, 054-755-6725, [email protected]