פלסטיק אוקסו ביו-מתכלה יכול לסייע לבעיית הפלסטיק הזולג לסביבה

בהמשך למאבק באיחוד האירופאי חברת Symphony סותרת את טענות הרגולציה ומביאה את כל המידע לגבי פלסטיק אוקסו ביו-מתכלה

החל מיולי 2021, האיחוד האירופאי אסר את השימוש בתוספים אוקסו ביו-מתכלים ואוקסו-מתכלים. הסיבה להחרמה היא הטענה כי שימוש בתוספים אלו גורם ל”מיקרו-פלסטיק” אשר פוגע בחי ומזהם את הנהרות והאוקיינוסים.
חברת
Symphony הבריטית לא מפסיקה לערער על החלטה זו. אחת הטענות המרכזיות שלה היא כי החלטה זו התקבלה בניגוד לתקנות ה-REACH. החברה הגישה תביעה בנושא ובמקביל דואגת להעביר לציבור את כלל המידע העדכני לגבי התוספים.

דגרדציה מלאה בסביבה הפתוחה

תנאי מזג האוויר גורמים לדגרדציה של מוצרי פלסטיק, במיוחד בחשיפה לאור השמש, אדמה או למי האוקיינוס. למרות שהפלסטיק מתפרק, המשקל המולקולרי של הפולימר נותר גבוה מידי עבור פירוק ביולוגי. החלקיקים נשארים בסביבה למשך עשורים רבים.

התוספים האוקסו-ביו-מתכלים של חברת Symphony באים לפתור בעיה זו. בחשיפה לתנאי מזג האוויר המשקל המולקולרי של הפולימר יקטן במהירות רבה יותר והוא יהפוך לחומר דמוי שעווה שמהווה מקור תזונה למיקרואורגניזמים. הפירוק מתרחש גם בהיעדר מקור אור שמש. כך, שבשונה מפלסטיק קונבנציונלי, הפירוק יימשך גם בחושך.
פרופסור איגנסי יעקובוביץ', אחד ממדעני הפולימרים המובילים בעולם, תיאר את התהליך: "הדגרדציה אינה רק פירוק, אלא שינוי שלם של החומר מפולימר בעל משקל מולקולרי גבוה, לשברים מונומרים ואוליגומרים. ממולקולות פחמימניות למולקולות המכילות חמצן הניתנות להטמעה ביולוגית".

מה עושים כשמגלים שיצרת מפלצת?

על פלסטיק אוקסו-ביו-מתכלה נרשם פטנט לפני כ-50 שנה על ידי אותם המדענים שייצרו את הפלסטיק. הם הבינו שהעמידות שהם השיגו יכולה למעשה להוות בעיה. אם ההמצאה הייתה מאומצת באופן נרחב, לא היו כיום כתמי פסולת פלסטיק באוקיינוס. אולם, במקום זאת תעשיית הפלסטיק הורשתה להמשיך לייצר פלסטיק ללא בקרה. זה, החל להצטבר בסביבה והפך לבעיה רצינית. עם זאת, עדיין לא מאוחר מדי! אימוץ התוספים יצמצם משמעותית את כמות הפסולת בסביבה.

ג'ראלד סקוט, פרופסור לכימיה באוניברסיטת אסטון, שפעל בנושא זה ביחד עם ד"ר דן גילעד מקיבוץ הזורע, הוא אחד ממציאי הפלסטיק האוקסו-ביו-מתכלה ומחזיק במספר פטנטים. תוצאות עבודתו פורסמו במאמרים מדעיים רבים. בעבודתו, הוא והמדענים האחרים הבהירו כי פלסטיק אוקסו-ביו-מתכלה יעבור דגרדציה ולאחר מכן ביו-דגרדציה בסביבה הפתוחה במהירות גבוהה מאשר פלסטיק סטנדרטי.

בשנת 2018 הממצאים המדעיים בנוגע לתהליך הפירוק נבדקו על ידי סגן שופט לשעבר של בית המשפט הגבוה באנגליה ואושרו על ידי מחקר שפרסמה אוניברסיטת קווין מרי בלונדון בפברואר 2020.

דו"ח OXOMAR: פירוק פלסטיק אוקסו-ביו-מתכלה בסביבה ימית

הראיה העדכנית והחשובה ביותר שמביאה אלינו Symphony היא דו"ח OXOMAR. בספטמבר 2020 דיווחו מדענים במעבדת (Laboratoire d'Océanographie Microbienne) LOMIC על מחקר שנמשך ארבע שנים (פרויקט OXOMAR) בחסות ממשלת צרפת בנושא פלסטיק אוקסו-מתכלה בסביבה הימית. הדו"ח הסופי, אשר ציטט שישה דוחות שפורסמו קודם לכן, פורסם במרץ 2021.
מטרת
OXOMAR הייתה לחקור האם פלסטיק אוקסו ביו-מתכלה יעבור דגרדציה במלואה בזמן סביר בסביבה הימית, והאם תוצרי הלוואי שלו יוצרים רעילות כלשהי בסביבה. במחקר השתתפו ארבע מעבדות עצמאיות (CNEP, LOMIC, ICCF ו- IFREMER). כל המעבדות הגיעו לממצאים המראים בבירור כי פלסטיק אוקסו ביו-מתכלה מתפרק במי ים ביעילות גבוהה משמעותית מפלסטיק קונבנציונאלי.

הפתרון היחידי לפסולת הזולגת לסביבה

בדבריה מבקשת Symphony להדגיש כי ממשלות מתרכזות במיחזור אך זה אינו פתרון לבעיית הפלסטיק הנפלט אל הסביבה הפתוחה. גם פלסטיק מתכלה ממקור מתחדש (המכונה גם ביו-פלסטיק) אינו הפתרון מכיוון שמצריך תנאי קומפוסט תעשייתיים לצורך הפירוק. טכנולוגיית אוקסו ביו-מתכלה הכרחית במצבים אלו ומספקת כלי אמין לתעשייה להתמודדות עם הצדדים השליליים של הפלסטיק. הטכנולוגיה זמינה בקלות ליצרנים ולמשתמשים וכלכלית ליישום. כל שנותר לנו לעשות הוא להוסיפו לפלסטיק הרגיל ולעזור לו להתכלות בסביבה הפתוחה.

למידע‭ ‬נוסף: ‬

אקו‭ ‬&‭ ‬קלין, ‬אלי‭ ‬עמיר, ‭ ,050-303-9426

[email protected] ,www.ekopico.com