ממפגע למשאב: משטחי דשא סינטטי מהווים מקור לחומר גלם פוליאוליפיני באיכות מעולה, אם הם פוגשים בתהליך המיחזור של MAS האוסטרית
משחקיות, מגרשי כדורגל ואפילו בגינות ביתיות, בשלושת העשורים האחרונים השימוש בדשא סינטטי הפך לנפוץ ביותר. הוא מהווה אלטרנטיבה מושכת בעיקר בגלל התחזוקה הזולה והחיסכון בשימוש במים. משטחי הדשא המלאכותי טובים לשימוש אינטנסיבי למשך כ-15 שנים, אך מה קורה להם לאחר החלפתם? המודעות הסביבתית המתעוררת מאפשרת תשובה נכונה אחת בלבד: מיחזור. חברת MAS האוסטרית הפועלת בתחום האקסטרוזיה והמיחזור פיתחה תהליך מיחזור המתאים גם למטרה זו, והופכת משטחי דשא סינטטי לחומר גלם איכותי.
דשא סינטטי – קווים לדמותו
המוטיבציה למשטח בעל תכונות אחידות, השומר על איכותו ותכונותיו גם בתקופות של יובש או רטיבות קיצוניים הביא לפיתוח כמה פתרונות המבוססים על פולימרים. אלה היו בשימוש מאמצע שנות ה-60 של המאה שעברה, כאשר רק בשנות ה-90 התחלנו לראות את המשטחים הנוכחיים הכוללים PP ו-HDPE, שאושרו גם לשימוש על ידי FIFA ו-UEFA באצטדיוני כדורגל.
משטחים אלו כוללים פיסות PE זקופות על גבי אריג PP. הפיסות מודבקות על גבי האריג בעזרת ציפוי לאטקס/פוליאוריטן (PU). אריג זה מונח על גבי שכבת גרגרי גומי ושכבת חול, המתפקדות יחד כבולם זעזועים. הקומפלקס כולו נותן למשטח הדשא הסינטטי תכונות מכאניות המזכירות מאוד משטחי דשא טבעי, יחד עם עמידות בפני לחצים מכאניים לאורך זמן, גם בתנאי סביבה מאתגרים.
כל תהליך מיחזור מתחיל בהפרדה איכותית
לאחר הסרת המשטחים הבלויים מהקרקע ולפני הזנתם לציוד עיבוד מתאים, יש להפריד בוואקום בין שכבות המילוי המתפקדות כבולמי זעזועים (גומי וחול) לבין אריג ה-PP וגבעולי ה-PE. לאחר מכן הפולימרים המשולבים עוברים גריסה לחלקיקים בגודל 1-4 סנטימטרים, בצפיפות שבין 50 ל-100 גרם לליטר. החומר הגרוס המתקבל מכיל בקירוב:
- 40% PE שמקורו בגבעולי הדשא
- 20% PP שמקורו באריג הבסיס
- 40% לאטקס/ PU או חומר אדהזיבי אחר
התערובת מכילה אחוזים משתנים של לחות, מזהמים (אדמה, אבק) ושיירי גומי שמקורם בשכבת בולמי הזעזועים. במצב הזה היא מגיעה אל תהליך המיחזור של MAS, אשר כבר הוכיח את יעילותו בהפקת תערובת PP/PE איכותית.
שלב ראשון – ניקוי יבש
תערובת הפולימרים הגרוסים פוגשת את מערכת השטיפה נטולת המים DRD (Double Rotary Disc), הפועלת ללא שימוש במערכות יקרות לטיפול במי ביוב. במערכת אוטומטית זו נשאבות מנות חומר גרוס לתוך המכונה, כאשר צנטריפוגה הנמצאת בתחתיתה מזרימה אוויר חם לתא. זרימת האוויר והחיכוך של החומר הגרוס מפרידה מזהמים משבבי הפלסטיק. חומרים כבדים, כדוגמת חול, אדמה, אבנים ומתכות נופלים לדופן התחתונה של המכונה ואילו האבק הנוצר עובר דרך מסנן אל מחוץ לתא. מערך זה מתאים לחומרים בעלי 30% לכלוך מוצק וכן לחומרים רטובים המכילים עד כ-20% לחות, כאשר התוצר הסופי מגיע לכ-2%-3% לחות בלבד. בסיום התהליך מנת חומר נקי ומטופל מוזנת אל סילו לאחר פתיחת שסתום פניאומטי (pneumatic flap).
שלב שני – פלסטיזציה, סינון והוצאת גזים
לאחר שלב הניקוי היבש, התערובת מוזנת אל אקסטרודר קוני דו-בורגי הכולל יחידת שחרור גזים, עוברת סינון וממשיכה לאקסטרודר חד בורגי ויחידת גירעון. הקו מתאים לטיפול במגוון חומרים פלסטיים שונים. התהליך באקסטרודר הדו בורגי, מתאפיין בשמירה על לחץ וטמפרטורה נמוכים יחסית המונעים את היווצרותם של כוחות גזירה גבוהים, לשמירה על התכונות המכאניות של החומר. תכנון האקסטרודר והשימוש בשני ברגים, לעומת אקסטרודר חד בורגי רגיל, מסייע להגדלת שטח הפנים של ההיתך במעברו, והופך אותו למתאים במיוחד לתהליכי מחזור ותרכוב הכוללים שלבי פילטרציה ושחרור גזים.
אחרי המעבר באקסטרודר הראשון, ההיתך ממשיך אל יחידת הסינון CDF ((Continuous Disc Filter, המוגנת בפטנט. היחידה כוללת מסנן בצורת דיסק מסתובב מפלדה, שעוצר זיהומים בהתאם לקוטר החרירים שבו, הנע בין 90 ל-1000 מיקרון. הזיהומים נגרפים מהדיסק המסתובב בעזרת גורפן נייח.
בהמשך, ההיתך מגיע אל האקסטרודר החד-בורגי, כאשר הזרם מתפצל למספר זרמי כניסה קטנים לאורך הבורג. שיטת הזנה זו, המוגנת גם היא בפטנט, מסייעת בשלב נוסף של שחרור גזים, בזכות הגדלת היחס בין שטח הפנים לנפח ההיתך. לאחר יציאתו מהאקסטרודר, החומר עובר גרעון איכותי תחת מים.
אומנם תעשיית מחזור הדשא הסינטטית לא גדולה בישראל, אך מדובר רק בדוגמא אחת לפתרון בו מטפל הציוד של MAS. החברה מספקת פתרונות למגוון ממחזרים ויודעת להתאים לכל אחד מהם תהליכי לפי דרישה.
למידע נוסף:
Poly-M, משה הנדל, 052-820-8136, [email protected]