מסובבות את כולם – מערכות אל-פסק רוטטיביות ייחודיות של חברת IEM הבלגית – אמריקאית

בניגוד לדעות הקדומות על מערכות UPS רוטטיביות, מבטיחה חברת IEM מערכות יעילות ופשוטות, עם עלויות תחזוקה נמוכות במיוחד. בזכות בקרה דינמית על מהירות גלגלי התנופה והפרדה מלאה בין המערכת לגנרטור (ללא מצמד), המערכות מבטיחות  טיפול במקדם הספק , רגולציה אוטומטית של המתח +-20% וטיפול בכל טווח שקיעות וקפיצות מתח  עם זמני גיבוי של 6 או 10 שניות בהספק מלא. 

תמונה 1: מערכת אל-פסק רוטטיביות של חברת IEM.

הפסקות חשמל קצרות וארוכות  הינן תופעה המדירה שינה מעיני חשמלאים ואנשי תחזוקה של מפעלים יצרנים, אך גם של חוות שרתים, בתי חולים, מפעלי CNC ומקומות רגישים אחרים. איכות החשמל בישראל לא יכולה להבטיח אספקת רשת תמידית, ודי לשמוע בחדשות על שיאי צריכה שנשברים כל פעם שיש יום קיץ לוהט או יום חורף קפוא במיוחד. 

להפסקת חשמל פתאומית יש השלכות רבות. בתעשיות יצרניות הדבר כמעט תמיד שווה ערך לעצירת ייצור, תקיעות של  חומר במכונה, פחתים מרובים ולאחר חזרת החשמל יש צורך לבצע סט-אפ מחדש למכונה ולנקותה במידה והחומר נשרף בתוכה. בתעשיות אחרות קיימת סכנה לנזק לציוד אלקטרוני, איבוד מידע ובמקרים מסויימים כמו בתי חולים – ציוד יקר וחיי אדם יכולים להיות בסכנה. מדובר, בסופו של יום, בנזק כלכלי לא קטן.

כיצד ניתן להתמודד עם הפסקות החשמל?

היות ואין ביכולתנו להקים תחנת כוח פרטית אשר תספק לנו חשמל תמידי, הפתרון הוא מערכת אל-פסק (UPS) אשר תספק חשמל במידת הצורך. קיימים סוגים רבים של מערכות כאלו, לדוגמה מערכות אל פסק סטטיות בגיבוי מצברים, המכילות מספר רב של סוללות ומתאימה לחוות שרתים, או מרכזי מידע גדולים. מערכות UPS יכולות גם להיות "חכמות" ולאפשר ניטור ושליטה מרחוק עליהן. 

בשורה חדשה בתחום ה-UPS הרוטטיבי

פתרון נוסף שהיה נפוץ בעבר הוא UPS רוטטיבי המגובה בגנרטור כמערכת אל פסק במפעלים יצרניים. מדובר במערכת מכאנית המבוססת על גלגלי תנופה אשר מסתובבים ללא הרף. כאשר מתרחשת הפסקת חשמל, בזכות אינרציית התנועה, המערכת מפעילה את הגנרטור המחובר אליה פיזית באמצעות מצמד מכני על מנת שהעבודה תוכל להימשך. היות ומדובר בציוד מכאני מסתובב, קיים כמובן בלאי טבעי של הציוד,ובמערכות דינמיות הכוללות קלאץ' וגנרטור באותה יחידה עלויות האחזקה יהיו גבוהות . קיימות גם מערכות דינמיות/ רוטטיביות הסובבות במהירות של RPM 10,000 ועמוסות בציוד אלקטרוני . המהירות הגבוהה מאד יחד עם ציוד אלקטרוני רב מביא לעלויות אחזקה מאד גבוהות ולחיים תפעוליים קצרים יחסית.

המערכות של חברת IEM סובבות במהירות יחסית נמוכה RPM1500-3000. עובדה זו והפשטות המובנית בהן מאפשרת מינימום שימוש באלקטרוניקה  יחד עם אחזקה מינימלית הדורשת וידוא חד שנתי של מילוי מיכל גריז והחלפה של 5 מיסבים. פעם בעשור. 

יתרונות המערכת רבים: היא מסוגלת לספק חשמל בזמן תגובה קצר מאוד- זמן של אפס מילישניות. דבר ההכרחי למפעלים יצרניים אשר נדרשים לזמן תגובה מהיר מאוד כדי שהמכונות לא תעצורנה. כמו כן, למערכות אלו יעילות אנרגטית וצפיפות אגירת אנרגיה גבוהות לעומת מצברים פשוטים ועמידות בזרם קצר גבוה (זהה לשנאי המזין). אולם, חסרונות המערכות  של הדור הקודם ועלויות התחזוקה, הביאו לכך שמפעלים יצרניים רבים עברו לפתרונות אחרים. החברה האמריקאית -בלגית IEM Power Systems מביאה בשורה חדשה-ישנה לשוק הישראלי  בתחום מערכות האל-פסק הרוטטיביות.

Rotabloc – הפתרון החדשני למערכות אל פסק רוטטיביות

בניגוד למערכות אחרות  בשוק, הפתרונות של IEM מבטיחים עלות בעלות כוללת (TCO) טובה במיוחד הודות לעלויות אחזקה והשקעה ראשונית נמוכות למדי. קיימות שתי מערכות עיקריות – Rotabloc RBT 10 sec  בטווחים של ו-Rotabloc RBQ 6 sec  בהספקים של KVA400-2500. הן ניתנות לאינטגרציה מלאה במערכות החשמל של המפעל. ניתן לחבר מספר מערכות במקביל  על מנת להכפיל ההספקים ( ליצרן יש התקנות של 14 מערכות במקביל באתרים מסוימים בעולם) על מנת לספק הגנה מלאה למפעלי ייצור, בתי חולים, חוות שרתים ומידע ועוד. 

בזכות תכנון חדשני השולט על מהירות גלגלי התנופה, נמנעת שחיקה מיותרת של החלקים הנעים וצריכת חשמל עודפת. ב-Rotabloc ניתן למצוא בקרת מהירות דינמית השולטת באופן אוטומטי על מהירות הגלגלים בהתאם צריכת החשמל המשתנה של העומס הקריטי ובהתאם לאנרגיה האגורה, ובכך מביאה לשימוש אופטימלי באנרגיה החשמלית ולמיטוב יעילות המערכת. עובדה זו אף תומכת בקיימות ומאפשרת למפעלים להיות יותר ירוקים בצריכת האנרגיה שלהם. כאשר יש הפסקת חשמל, המערכת משתמשת בצימוד אלקטרומגנטי על מנת לספק את האנרגיה האגורה בגנרטור, ללא חיכוך או שחיקה של הגלגלים הנעים, דבר המצמצם עוד יותר את עלויות האחזקה. המערכת אינה דורשת סביבת עבודה ממוזגת, דבר אשר מקל על מציאת מקום להתקנה וחוסך אנרגיה שהיתה מושקעת במיזוג וקירור המערכת.

בנוסף, המערכות החדשות חסכוניות במקום ותופסות פחות שטח באולם הייצור או חדר החשמל. חברת IEM מספקת את כל נתוני הבדיקה של המערכות טרם התקנתן ועל ידי כך מגדילה את רמת הבטיחות, ומצמצמת עלויות התקנה וסיכונים אפשריים. המערכות של IEM יעילות, פשוטות ואמינות משמעותית יותר מהמערכות המתחרות הקיימות בשוק, בעלות נצילות גבוהה של 97%-98% ומתאימות לאפליקציות במתח נמוך ובמתח גבוה.

ניסיון גלובלי רחב 

המערכות  הדינמיות של IEM מותקנות אצל לקוחות כבר 30 שנים (וכזה הוא אורך החיים התפעולי של המערכת הוותיקה ביותר שעדיין עובדת). אלו עובדות בצבא ארה"ב, בסיסי נאט"ו, מפעלים באירופה, צבא צרפת, אינטל ארה"ב, מכרות באפריקה , מבשלות בירה, מחלבות, מתקני התפלה , בתי חולים ומוסדות מחקר בכל העולם.

למידע נוסף:
POS, נעם מצר, 058-627-0219 , [email protected]
מיקי זיו, 052-260-2724, [email protected]