פסי ייצור אוטומטיים לסדרות קטנות היוו מאז ומתמיד אתגר לתהליכי אוטומציה. בעזרת קובוטים ומדפסת תלת ממד מבית Stratasys מצליחה ברמד להקים תאי אוטומציה שכאלו במהירות שיא: שבועות במקום חודשים רבים
רבות דובר על אוטומציה, ואין מפעל יצרני בתעשייה שלנו שלא חולם על צמצום הידיים העובדות ברצפת הייצור. בחלומנו, אנחנו מדמיינים זרוע רובוטית שתוכל להרכיב, לאחוז, להדביק, להבריג לשייף ועוד ועוד… ואכן, במקרים מסויימים החלום מתממש. אולם, במקרים אחרים, פנטזיות לחוד ומציאות לחוד וחסמים שונים מונעים את שילוב האוטומציה. בין אלו נמנה תהליך מורכב, אוטומציה יקרה, או ייצור באצוות קטנות שלא מצדיקות את ההשקעה בטכנולוגיה.
שילוב אוטומציה בסדרות ייצור קטנות
בחברת ברמד, המתמחה בייצור מגופים למערכות הובלת מים, הצליחו למצוא פתרון מעניין לאתגר האחרון שהצגנו. בשנים האחרונות משלבים בחברה בהצלחה אוטומציה גם בסדרות ייצור קטנות. איך? התשובה נמצאת באוטומציה וורסטילית שיכולה להתאים בקלות למגוון משימות שונות. אוטומציה הכוללת ניוד פשוט מעמדת עבודה אחת לאחרת, פריסה מהירה ללא גדרות בטיחות ותכנות נוח. אם נסכם זאת במילה אחת – תהיה זו המילה קובוטים.
לטובת הנושא, ברמד משתפת פעולה עם מספר חברות בתחום האוטומציה בניהן SU-PAD המייצגת את הקובוטים של UR בישראל. אלו מתפעלים פסי ייצור, משתלבים בתאי אוטומציה ומסייעים לבנות פתרונות מותאמי לקוח גם לסדרות ייצור קטנות.
מגייסים את יכולות תלת הממד לייצור עזרים לתאי האוטומציה
אך כאן לא תם סיפורנו. מסתבר שעל מנת שהקובוט יבצע את עבודתו יש לייצר עבורו עזרים וג'יגים רבים שיתמכו בייצור ויחזיקו את החלקים והמגופים בזווית הרצויה. עזרים אלו יוצרו בשנים האחרונות בעיבוד שבבי של מתכת. חוזקה הגבוה של המתכת סיפק את הייציבות הדרושה לתהליך אולם משקלה הגדול, עלויות הייצור ובעיקר הזמן שלקח לייצר עזרים אלו האטו את הבניה המהירה של תאי האוטומציה.
מה עשו בברמד? על מנת להאיץ את ההקמה של תאי אוטומציה עברו בחברה לייצור ג'יגים ועזרים במדפסת תלת ממד מבית Stratasys. המדפסת החדשה, F170 מדפיסה בכל יום ג'יג חדש. אלו מיוצרים מחומרים משוריינים בסיבי פחמן. הם קלי משקל אך מגלים חוזק מכני גבוה. קצב ייצורם מהיר מבעבר וניתן לשלב בהם גם מיתוג של לוגו החברה. את תכנון החלקים למדו בחברה לבצע בצורה עצמאית והייצור בתלת ממד מקנה להם מעתה חופש הנדסי גבוה יותר מבחינת גאומטריית החלק.
משתחררים מכבלי ה-CNC
רוית הורנר, שהייתה אמונה על ניהול הנדסת הייצור בברמד מספרת: "השילוב של ג'יגים המיוצרים בתלת ממד, והרתימה שלהם לתמיכה בתאי ייצור אוטומטיים, משחררת אותו מכבלים של ה-CNC שהגבילו את מהירות ויעילות העבודה. עם רכישת המדפסת קיבלנו הדרכה ותמיכה בהטמעתה אצלנו בעבודה. אנחנו עובדים איתה בצורה עצמאית, מתכננים חלקים ומדפיסים בקצב גבוה שלא ראינו בעבר. טכנולוגיית ה-FDM אידיאלית עבורנו, החלקים חזקים והתפעול והתחזוקה של המדפסת קל ונוח".
יכולות תלת הממד מספקים לברמד יתרון משמעותי נוסף: "אנחנו מתכננים את החלקים כך שיתאימו לטכנאים ועובדי היצור שעתידים להשתמש בהם, ולא רק לחלק אותו הם אמורים להחזיק. לדוגמא, ניתן להתאים את הג'יג לעובדים שמאליים או ימניים כדי להגיע לנוחות משתמש גבוהה".
דברו איתי במספרים
על מנת להבין את המפכה שעשתה המדפסת ברצפת הייצור בברמד נעבור למספרים: בשנת 2020 ו-2021, הקמת פרויקטים של אוטומציה בסדרות ייצור קטנות בחברה היו לוקחים כשנה. עם שילוב מדפסת תלת הממד ב-2022 הגיעו בברמד לשיאים חדשים והעמידו תא ייצור תוך שבועיים בלבד! "התכנון, התכנות והבניה, היו קלים ונוחים. לא נדרשנו להשקעה הנדסית גדולה. קיצרנו משמעותית את התהליך וההתייעלות הזו מהווה מקפצה משמעותית בהתפתחות החברה", מסכמת רוית.