בכורה מוצלחת: כנס NEXUS הראשון משאיר טעם של עוד

הכנס הציג למשתתפים חוויה מקצועית מעשירה, עם הרצאות מעמיקות על חמש הטכנולוגיות המובילות של Stratasys, ומגוון דוכנים שהציגו את מדפסות החברה ומגוון יישומים מרתקים 

תמונה 1: כנס NEXUS הראשון שאורגן ע"י SU-PAD, Stratasys ולשכת המהנדסים – לקידום ידע בהדפסות תלת ממד.

בשעה טובה – ובארגון מופתי של האירוע ולוחות הזמנים – נערך כנס Nexus הראשון בקמפוס של חברת Stratasys. כבר באולם הכניסה, קיבלו את פני הבאים דוכני תצוגה שהציגו לראווה את מיטב החידושים בתחום התלת ממד – החל מחמש הטכנולוגיות המובילות מבית Stratasys, ועד לסורקי תלת ממד מעבדתיים של ATS. משכו במיוחד את העין המוצגים של מדפסת PolyJet, שהדגימו יכולות הדפסה על גבי בדים, לצד חיקוי מציאותי להפליא (ואף קריפי) של ראש אנושי.  

תמונה 2: כנס NEXUS הראשון שאורגן ע"י SU-PAD, Stratasys ולשכת המהנדסים – לקידום ידע בהדפסות תלת ממד.

בהרצאת הפתיחה, סיפר זיו שדה, מנכ"ל SU-PAD הנציגה של Stratasys בישראל: "לחלקנו יש נגישות להדפסת תלת ממד, אם דרך מדפסת משלנו או דרך ספקי שירות, אבל רובנו מודעים רק לחלק קטן מהאפשרויות הטמונות בטכנולוגיה. קהילת NEXUS, שהקמנו בשיתוף Stratasys ולשכת המהנדסים, נועד לקדם ידע בתחום ולתת כיסוי רוחבי למעוניינים".

מגמות בתחום התלת ממד  

את הצלילה הראשונה לחומר המקצועי קיבלנו מד"ר יואב זייף, מנכ"ל Stratasys, אשר שיתף את הקהל בתובנות מרתקות על הנעשה בעולם תלת הממד. יואב, שנכנס לתפקידו בתחילת תקופת הקורונה, ציין כי אחד מהמהלכים המשמעותיים שעשתה החברה היה הרחבת טכנולוגיות ההדפסה של החברה משתיים לחמש. "לצערי, עדיין אין טכנולוגיה אחת שיכולה לתת מענה כולל, לכן השקענו מאמצים בפיתוח ואינטגרציה של כל טכנולוגיות ההדפסה שקיימות בתעשייה אצלנו בחברה", הצהיר יואב. המגבלה העיקרית, לדבריו, אינה טכנולוגית, אלא בעיקר יצירתית. "צריך לחשוב על יישומים חדשים בהם תלת הממד מביאה ליתרון משמעותי", הוא אומר. "אנחנו מאמינים ששינוי כזה הוא עבודת צוות שלנו עם הלקוחות, שיתוף פעולה הדוק הוא הכרחי". 

תמונה 3: ד"ר יואב זייף, מנכ"ל Stratasys.

תעשיית תלת הממד לא נטולת אתגרים, "התעשייה שלנו התבגרה באופן טבעי. הצמיחה המטאורית הראשונית שאפיינה אותה דעכה. כעת אנחנו נמדדים בתוצאות, בתפוקות, ובערך ממשי שאנחנו מביאים ללקוחות", הוא מדגיש. "אנחנו רואים חשיבות גוברת לציוד משלים, סוגי חומרי הגלם, פתרונות התוכנה, וגם לאבטחת המידע, במיוחד בתעשיות רגישות כמו ביטחון ורפואה. גם הקיימות נכנסה כשחקן חדש למשוואה". 

"אם נסתכל על תמונת המצב היום, ועל פוטנציאל הצמיחה, נראה כי כיום הדפסת תלת ממד תופסת נפח מכובד של 40% משוק אבות הטיפוס. אולם בתחום ייצור כלי עזר וג'יגים, נגלה כי רק 1% מהתעשייה מסתייעת בטכנולוגיה. תמונת המצב בייצור עגומה עוד יותר ורק 0.05% משתמשים בה. אלו חדשות מצוינות עבורנו – פוטנציאל הצמיחה עצום", הוא מסכם. 

יישומים ייחודים לטכנולוגיית תלת הממד 
תמונה 4: כנס NEXUS הראשון שאורגן ע"י SU-PAD, Stratasys ולשכת המהנדסים – לקידום ידע בהדפסות תלת ממד.

כדי לסבר את האוזן, הזכיר יואב בדבריו יישומים יוצאי דופן שמדגימים את הערך המוסף שמביאה איתה הטכנולוגיה. "עד לפני שנתיים רק שתי נבחרות של פורמולה 1, מתוך 10 נעזרו בנו. היום, אנחנו עובדים בצמוד לשמונה מתוכן. נבחרנו בזכות האמינות של הפתרונות, קשה למצוא את זה אצל חברה אחרת". שיתוף פעולה דומה נעשה עם חברת NORTHROP GRUMMAN העובדת על יישוב מאדים. "ברור כי לא הגיוני לשנע לשם מוצרים מוגמרים, הכוונה היא לשנע בעתיד מדפסות וחומרי גלם שיענו מיידית על כל צורך".  

גם בתחום הביטחוני לא חסרות דוגמאות על הערך של מדפסות תלת ממד וכל מילואימניק מכיר מניסיונו שיפצורים מגוונים שהגיעו מאז תחילת המלחמה. אולם לא רק הצבא הישראלי נהנה מהטכנולוגיה. מדפסות Stratasys נמצאות כבר היום ב-25 בסיסים של חיל הים האמריקאי, מייצרות חלקי חילוף לפי דרישה.  

גם בתחום הרפואי התועלת גדולה, "בתי החולים בישראל מצוידים במעבדות הדפסה מתקדמות. היישומים כוללים מודלים אנטומיים להסבר הפרוצדורה לחולה, התנסות המחליפה עבודה עם חלקי גופות, ופיתוחים דנטליים מותאמים אישית לפי המבנה של החולה", מספר יואב.  

לאחר יואב עלו על הבמה בזה אחר זה חמישה מרצים. כולם אנשי מקצוע מוכשרים וחלקם אף פורצי דרך עולמיים. אומנם תחומי העיסוק שלהם חוצי טכנולוגיות, אולם למען הסדר הטוב, כל אחד מהם התמקד בטכנולוגיה אחת ונתן הצצה אליה לקהל הרחב.  

טכנולוגיית ה-SAF עם שימושים בתעשייה הביטחונית והרפואית 

אריה קלו, מנכ"ל לייזר מודלינג הציג את טכנולוגיית ההדפסה התעשייתית באבקה, ה-SAF. כיזם ותיק בתעשייה, ידיו היו מלאות באתגרים בשנה וחצי האחרונות של הלחימה. אחד הפיתוחים המעניינים שעברו תחת ידו, הוא מערכות נשימה במים ובתת קרקע. "את מערכות הנשימה שפיתחנו בשיתוף פעולה עם Caeli לא היינו יכולים לייצר כל כך מהר עם אף טכנולוגיה אחרת", שיתף אריה, "ייצרנו מאות מערכות במהירות שיא. בכל מערכת כ-75% מהחלקים מודפסים, מחומרים שונים, קשיחים וגמישים. לא היה פעילות שלא השתמשו בהן". דוגמה נוספת היא הדפסת בובה רפואית לסימולציה של בדיקת אולטרסאונד. "הבובה הזו משלבת מספר טכנולוגיות הדפסה, כולל הדפסת תבניות. חיישן שמוטמע מציג את התמונה הנכונה. הפיתוח מאפשר לצוותים רפואיים להתאמן על פרוצדורות מורכבות בתנאים מציאותיים", הוא מסכם. 

הסטריאוליטוגרפיה מתקדמת מאב-טיפוס לייצור 

נדב הירש, מנכ"ל הירש דגמים, הציג את טכנולוגיית הסטריאוליטוגרפיה (SLA) — מהוותיקות שבתעשייה, המצלבת ב-UV פוטו-פולימר. הטכנולוגיה מצטיינת בדיוק גבוה בטולרנסים המאפיינים הזרקה, ובגימור פני שטח חלקים במיוחד. היא משמשת בעיקר לייצור אבות טיפוס וכלי עזר. נדב הדגיש את חשיבות בחירת האוריינטציה לתהליך התכנון, והציג את מגוון חומרי גלם העצום של Stratasys, שגדל אף יותר לאחר שרכשה את חטיבת חומרי הגלם של COVESTRO. בשנים האחרונות, הוא הסביר, הטכנולוגיה נכנסת גם לייצור בסדרות קטנות: "אנחנו עובדים בייצור חלקים למכשור רפואי. הכל תחת בדיקות קפדניות ואישור ה-FDA. ייצרנו כבר עשרות אלפים חלקים, והיד עוד נטויה". יישומים נוספים לטכנולוגיה: בקבוקים ואריזות מעוצבים לחברות קוסמטיקה, גלאי עשן פונקציונליים, ואף חלקים המאפשרים יציקה סביבם תוך שריפת הפולימר המודפס ליצירת חלל פנימי. 

מה בין ייצור תעשייתי ליזמות? מדפסות FDM 

נדב ישי, מייסד Indus3D, הציג בהרצאתו את טכנולוגיית ה-FDM המוכרת. נדב הוא יזם סדרתי בתחום התלת ממד, שגויס בשביעי לאוקטובר למילואים. הוא הדגיש כי למרות שהטכנולוגיה אינה מתאימה לייצור תעשייתי המוני, היא מצוינת לייצור מוצרים סופיים בכמויות קטנות, עם התקנה פשוטה ותחזוקה מינימלית. המדפסות פתוחות וגמישות בזכות תוכנה מתקדמת ועבודה עם מגוון חומרי גלם. 

מדפסות PolyJet מצילות חיים בבתי החולים 

מיקי ליברוס, מחברת SYNERGY, מוכר לרבים בתחום כמי שהביא את בשורת התלת ממד לבתי החולים בישראל. בהרצאתו על טכנולוגית ה-PolyJet, שיתף: "הפעילות בתחום החלה לפני שמונה שנים, וקיבלה תאוצה אדירה בשנה האחרונה. לקחנו חומרים וטכנולוגיות קיימות ואנחנו מצילים איתם חיים". לטכנולוגיה יתרונות ייחודיי בשילוב של חומרים, מרקמים, וצבעים שונים בהדפסה אחת. אלו משמשים ליצירת מודלים ריאליסטיים להפליא עם יכולות כמו הולכת אור, שקיפות, טקסטורות מורכבות, ואף תמיכות נמסות. חומרים לעולמות הדנטל וחומרים לדימוי רקמות אדם קיימים גם הם. לצידם ניתן למנות גם חומרים הנדסיים פונקציונליים, ואת חומר ה-TOUGH החדש והעמיד במיוחד של Stratasys.

העתיד מתקרב בצעדי ענק עבור טכנולוגיית P3 

את הטכנולוגיה החמישית והאחרונה הציג יניב הירשזון, מנהל פיתוח תהליכים וחומרים ב-Stratasys. גם טכנולוגיית P3 מצלבת פוטו-פולימר בעזרת UV אך בניגוד ל-SLA היא מצלבת את כל השכבה יחד ומאפשרת קצבי עבודה תעשייתיים עם פני חלקים. אלו נותנים מענה לייצור סדרות קטנות ובינוניות, כתחליף משתלם מהזרקה. מגוון החומרים רחב במיוחד ופותח בעזרת שותפים מובילים בעולם בתחום החומרים, כמו Henkel . הוא כולל חומרים בעלי עמידות תרמית, אלסטומרים, חומרים קשיחים, חומרים רפואיים ועוד. "יש עוד הרבה מה לפתח בתחום החומרים. כיום לדוגמא עובדים במרץ על חומר מוליך להגנה אלקטרוסטטית (ESD), חומר שקוף למארזים של אנטנות עבור התעשייה הביטחונית, וחומר המשלב סיליקון בעל עמידות מרשימה לכימיקלים לתעשייה הרפואית. העתיד עוד לפנינו", הוא מסכם. 

כנס זה היווה יריית פתיחה ראשונה ומוצלחת במיוחד של מיזם NEXUS. אירועים נוספים כבר מתוכננים ומומלצים מאוד לכל מי שרוצה להיחשף לטכנולוגיה ואף להעמיק את הידע.