איך זה לעבוד עם אימא? אם ובנה בוגרי המחלקה להנדסת חומרים פולימרים בשנקר, מפתחים את החומרים הדנטליים של המחר

קירה ובוריס ליזנבוים מחברת B.J.M. Laboratories. מספרים כיצד התואר הראשון והשני בשנקר הביאו אותם, בסופו של דבר, לאייש תפקידי מפתח בחברה  

תמונה 1: קירה ובוריס ליזנבוים.

מי שמגיע לטיפול אצל רופא השיניים דואג לרוב מהכאב וחוסר הנוחות שיכולים לגרום הטיפולים, אולם מעטים עוצרים לחשוב מה הטכנולוגיה המושקעת בחומרים הדנטליים הנכנסים אלינו לפה. חברת B.J.M. Laboratories. הינה חברה ישראלית, אשר נוסדה בשנות ה-90 על ידי ד"ר ברי זלצמן ומתמחה בפיתוח וייצור חומרים פולימריים לתחום הדנטלי.  

לחברה קשר הדוק עם הפקולטה להנדסת חומרים פולימרים בשנקר. קירה ליזנבוים, סמנכ"לית התפעול והאחראית על נושא הרגולציה והבטחת האיכות, בעלת תואר ראשון ושני בהנדסת חומרים פולימרים בשנקר. בנה, בוריס ליזנבוים הוא מנהל פרוייקטים ומהנדס פיתוח אשר גם הוא בוגר התואר הראשון והשני באותו המסלול ממש. פרופ' חנה דודיוק, ראשת החוג לתואר שני, הייתה יועצת לחברת B.J.M.. 

מסטודנטית בפרוייקט גמר לסמנכ"לית תפעול 

"את התואר הראשון סיימתי בשנקר, הייתי אחת מארבע נשים שסיימו את המסלול במחזור השלישי", מספרת קירה. "הקורסים המקצועיים היו מאוד מעשיים ותרמו להתאקלמות מהירה בתעשייה". את פרוייקט הגמר שלה, בהנחייתה של פרופ' דודיוק, עשתה קירה ב-B.J.M.. "העבודה שלי היוותה בסיס לאחד ממוצרי הדגל של החברה. חיפשנו חומר שישמש למבנה השן, שצריך לעמוד בתנאים רבים: חוזק ועומס מכאניים, קומפטיביליות לגוף, זמן התקשות מהיר ובעל התאמה טובה לדפנות השן עצמה והתכווצות נמוכה תוך כדי פילמור", מסבירה קירה. כפתרון הוצע להשתמש בפולימרים מסועפים הקיימים כבר על המדף ולהוסיפם לבסיס פולימרי קלאסי קיים על מנת לשפר את תכונותיו. "לאחר ניסיונות התאמה מרובים, נמצא הפתרון. החומר קיבל אישור FDA". 

לאחר כמה שנים ב-B.J.M., המשיכה קירה לתואר שני באותה הפקולטה, במחזור הראשון. מחקרה המשיך את העיסוק בחומרים דנטליים כמובן, אולם הוא לא נעצר רק בחומרים עצמם. ב-B.J.M. מסתכלים על כל האספקטים, כולל האריזה המשמשת ליישום החומר בטיפולי שיניים. "אנחנו עובדים בצמוד לרופאים וחושבים על הדרך הנכונה לערבב את החומר, כך שלא יתקשה בטרם הזמן, שיוזרק בקלות לתוך המקום הקטן בשן, ללא בועות אוויר בצורה חלקה ומהירה".  

הכלים שרכשה קירה בתארים בשנקר עוזרים לה גם במעקב אחרי הרגולציה המתפתחת והמחמירה עם השנים, אשר שונה באזורים שונים בעולם. "אין רגע דל. אנחנו כל הזמן שוקדים על פיתוחים חדשים של ציפויים, חומרי מבנה וקישור, דבקים וצמנטים לכתרים. כבר מגיל צעיר, הבן שלי, בוריס, שמע אותי מספרת בהתלהבות על מה שקרה בתחום, וכנראה שעם השנים זה השפיע עליו לבחור בלימודי הנדסת חומרים פולימרים בשנקר", מספרת קירה בגאווה. 

תמונה 2: אחד מפתרונות החברה לתחום הדנטלי.
הכל נשאר במשפחה דור שני שלומד בשנקר 

"אני מניח שאימא שלי צודקת", מחייך בוריס. כבר מהתיכון הוא מעיד כי נמשך לתחום הכימיה והטכנולוגיה. "במהלך התואר הראשון בשנקר, הצטרפתי לתוכנית המצויינות והמשכתי לתואר שני ישיר שהתמקד בהדפסת חומרים מרוכבים בתלת ממד בטכנולוגיית FFF בהנחייתם של פרופ׳ נווה ופרופ׳ קניג". כמו קירה, גם בוריס מעיד כי הלימודים המולטידיסציפלינריים בשנים המתקדמות של התארים אשר כוללים סל כלים יישומיים רחב, עזרו לו רבות בעבודתו. "החיבור למרכז הפלסטיקה ובתוך כך למעבדות האפיון המתקדמות ולסדנה העיבוד עוזרים להבין לעומק את החומר התיאורטי, וזה לדעתי אחד היתרונות הגדולים של המחלקה", מדגיש בוריס.  

במסגרת פיתוח חומרים חדשים ב-B.J.M. גם תחום תלת הממד ממשיך בעבודתו של בוריס בחברה ומתמקד בהדפסת חומרים לכתרים בטכנולוגיית SLA, לצד פרוייקטים באוטומציה, תכן מוצרים ופיתוח אריזות.  

ואיך זה לעבוד עם אימא? "הקרבה המשפחתית רק משפרת את ממשק העבודה המקצועי ועוזרת להוציא את פרוייקטי הפיתוח לפועל", אומר בוריס וקירה מוסיפה: "זה מאוד עוזר לעבוד עם מישהו שהוא בדיוק בראש שלך. אני מאוד גאה בו, הוא פה בזכות כישוריו ואני שמחה לשמוע עליו דברים טובים מאנשים אחרים". 

למידע נוסף על אפשרויות ללימודים לתארים מתקדמים בהנדסת פולימרים בשנקר, סרקו את הקוד או הקליקו על הקישור.