Feelit – סטארט-אפ ישראלי לפתרונות חישה מבוססי חיישנים מודפסים חכמים

החברה מפתחת את RetroFeel, מדבקות עם דיו מיוחד בטכנולוגיית ננו, המסוגל לחוש בשינויים מבניים בחומר אליו הוא מוצמד. בעזרתו ניתן לזהות תקלות בקווי ייצור בקלות ומהירות

תמונה 1: RetroFeel של חברת Feelit: מדבקה חכמה לניטור שינויים מבניים.

התאמה של מפעל ייצור קיים לעידן תעשייה 4.0 אינה פשוטה. הדבר מצריך שילוב של מערכות חישה, ושליחת נתונים בתוך המערכות הוותיקות שלא ערוכות לכך. הטמעה זו מצריכה לעיתים פירוק הציוד, השבתת מקטעים בקוו הייצור וכמובן, השקעה לא מבוטלת של זמן וכסף.

עכשיו, תארו לעצמכם שנוכל בפעולה קלה, פשוטה, מהירה וזולה כמו הדבקת מדבקה, להקנות את היכולות האלו לציוד הוותיק. לא, לא מדובר בקסם, אלא בפיתוח חדשני של חברה כחול לבן שצמחה בשלוש השנים האחרונות מהטכניון. המוצר כבר עובד כפיילוט בפס הייצור של ענקית התרופות Merck בישראל ומתוכנן להשתלב במערכות ההרכבה של חברת כתר כחלק ממאגד הרובוטיקה של רשות החדשנות Intuitive Grasping.

חברת Feelit הוקמה ב 2017 על ידי ד”ר גדי קונוולינה, ד”ר מיטל שגב-בר ופרופ’ חוסאם חאיק (כן, זה עם האף האלקטרוני) מהטכניון. החברה פיתחה מדבקות חכמות הנקראות RetroFeel. מדבקות אלו משמשות כסנסור ויכולות לחוש ולהתריע על שינויים מבניים בתוך החומר אליו מוצמדת הדבקה. כך ניתן לאתר בקלות ובמהירות תקלות קריטיות, ולצמצם הנזק הנגרם.

אז איך זה עובד?

הטכנולוגיה עצמה מבוססת על דיו ננומטרי היכול לחוש בשינויים מבניים, לחץ, ויברציות וטמפרטורה וכן בשברים מזעריים, שינויי גמישות וצורה בחומר, התרופפות, דליפות ובעיות בחיבורים. המידע משודר באמצעות משדר המוצמד למדבקה, הלאה למערכת הבקרה וכן מועלה בזמן אמת לענן.

מבחינת היישום, הדבקת המדבקה פשוטה וקלה, מהירה, אינה פולשנית ואינה מצריכה פירוק או השבתת הציוד לצורך התקנתה (תמונה 1). ייחודיותה היא בפשטותה וביכולת לנטר גם רכיבים סטטיים כמו צינורות, שסתומים מחברים וברגים, ולא רק רכיבים אקטיביים (למשל מנועים ומשאבות) וכל זאת, בעלות נמוכה. חשוב לציין כי רכיבים אלו מהווים כ-50% מסך המקומות בהן מתרחשות תקלות השבר במפעל!

מנתונים הנאספים ניתן ללמוד על מצבו של הציוד, תפוקה, אנרגיה ומצב התחזוקה, ולאתר תקלות במהירות. ניתן אף לבצע תחזוקה חזויה ולצמצם נזקים, מבלי להגיע לשבר של הציוד. בהערכה זהירה, החיסכון הכספי למפעל ייצור יכול להגיע למאוד אלפי דולרים השנה.

חם מהתנור

דוגמה חיה בשטח ל- RetroFeelשהותקן בנובמבר האחרון בחברת Merck ניתן לראות בתמונה מספר 2. המדבקה החכמה הותקנה במקרה זה על מלכודת קיטור. למלכודות אלו יש נטייה להיתקע על מצב פתוח או סגור. תקיעה על מצב פתוח גורמת לאובדן קיטור משמעותי, כאשר ההערכות הן שזיהוי מצבים אלה במלכודות קיטור של מתקן ייצור פארמה או מזון עשוי לצמצם את צריכת האנרגיה של המתקן ב-10% עד 15%. מנגד, תקיעה על מצב סגור גורמת גם היא לבעיה, סתימת קווי הקיטור במי קיטור מעובים, ותקלה בהחלפת החום בתהליך, עיכובים ואף השבתה של הייצור.

תמונה 2: מדבקת ה- RetroFeel שהותקנה בנובמבר האחרון בחברת Merck לניטור מלכודות קיטור.
ממשיכים לגדול

לאחרונה גייסה החברה מיליון וחצי דולר דרך פלטפורמת ההשקעות ExitValley, מקרן הון סיכון Takwin, מקרן הון סיכון GiTV היפנית ומקרן החדשנות של הטכניון. השקעה זו מתווספת למיליון וחצי שקלים חדשים שגוייסו כבר ממעבדת החדשנות של Merck, הרשות לחדשנות, ו-M-Ventures. הישג נוסף התרחש בספטמבר האחרון בו זכתה החברה בתחרות ה-Industry 4.0 של "כלכליסט" שהתקיימה במסגרת הוועידה הכלכלית הלאומית של העיתון.

ומה בעתיד?

"ההון שגוייס לאחרונה ישמש אותנו לסיים את ההכנות למכירות ולהתכונן לעמידה ביעדי המכירות, ובכלל זה ייצור ותמיכה בלקוחות, וכמו כן להתניע פעילות פיתוח שתאפשר המשך צמיחה של החברה בעתיד. אנחנו מזהים עוד ועוד אפליקציות המבוססות על הטכנולוגיה הייחודית שלנו בתעשייה – Industry 4.0, והכספים הללו ישמשו אותנו להיכנס לאותם שווקים ולממש את אותן ההזדמנויות״, אומר ד״ר גדי קונוולינה, מייסד ומנכ"ל החברה.

לאור ההצלחות האחרונות ושיתופי פעולה מבטיחים עם יצרניות מובילות בעולם באירופה, ארה"ב ויפן, החברה עובדת כרגע על סבב הגיוס הבא שלה (סבב A) שיתמוך בהרחבת כוח אדם, מכירות והשקת מוצרים חדשים.

 

למידע נוסף: [email protected]