עושים סדר בטכנולוגיות השונות להזרקה דו-קומפננטית כתבה שניה בסדרה

לייצר יעיל, איכותי, ובזול. הדבר אפשרי אך מצריך לא לחשוש מאימוץ טכנולוגיות ייצור מתקדמות. שילוב של תמיכה טכנית מעולה, מכונה ותבנית יצליחו להביא גם אתכם למקום הנכון

אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני תעשיית הפלסטיק בארץ ובעולם המערבי הוא הייצור הזול מהמזרח הרחוק. עבודות שיוצרו בעבר בישראל וממדינות מערביות אחרות עושות דרכן אל המזרח הרחוק. אז איך בכל זאת ניתן להתחרות עם כוח האדם הזול?

מעבר להזרקה מתקדמת משפרת את יעילות ויכולות המפעל
תמונה 1: דיבל תוצרת fischer גרמניה. מיוצר בהזרקה דו קומפוננטית.

דיבל, מוצר פשוט לא? בסך הכל מוט פלסטיק שדופקים לתוך הקיר. אולי חלקכם יתפלא לשמוע, אבל יצרנית הדיבלים המובילה עולמית מגיעה מגרמניה. היא מייצרת בין השאר דיבלים בהזרקה דו קומפוננטית שלא מפסיקה לרגע. איכות הדיבל מעולה ומביאה נוחות עצומה למשתמשים: הדיבל מאפשר הכנסה של הבורג תוך אחיזה מעולה בכל סוגי הקירות, והכל במינימום בלאי. טכנולוגית ייצור מוצר כזה באופן יעיל מתאפשר רק בטכנולוגית הזרקה רב קומפוננטית. נראה ששימוש בטכנולוגיית הזרקה מתקדמת עדיין מהווה יתרון על פני ייצור זול וסטנדרטי במזרח הרחוק, ואפילו מאפשר ייצור ריווחי של מוצרים איכותיים גם במדינות מפותחות. 

התמקצעות של חלק מהמפעלים ישראליים בייצור בהזרקה מולטי קומפוננטית מסייעת להם כבר היום בשיפוע היעילות ויכולת התחרות. הם מעלים את רמת המוצרים שהם יכולים לייצר, חוסכים שלבי עיבוד משלים והרכבה, מחליפים הכנסת אינסרטים בפעולות אוטומטיות ומקצרים את זמני המחזור. SU-PAD, אחת מספקי מכונות ההזרקה והציוד ההיקפי המובילים בישראל (נציגה של מכונות הזרקה ARBURG גרמניה), קיימה לאחרונה וובינר בדיוק בנושא זה.

הזרקה מולטי קומפוננטית – עולם רחב של טכנולוגיות

החומרים המוזרקים נצמדים זה לזה בשני מנגנונים עיקריים:

  • קישור כימי או התכה – התאמה כימית של החומרים יוצרת קשר חזק במגע כאשר שניהם במצב היתך.
  • חיבור מכאני – חיבור חומרים שלא בהכרח קומפטביליים באמצעות קשרים מכניים. החיבור מאפשר במצבים מסוימים תנועה בין החלקים לאחר גיבושם.

איציק חרש, מנהל מחלקת ההזרקה והפלסטיק ב-SU-PAD, הסביר על הטכנולוגיות השונות. "הטכנולוגיות הקיימות בהזרקה דו קומפוננטית רבות. אם נקפוץ רגע למשפט הסיום – המוצר יכתיב את הטכנולוגיה בה נשתמש ולא להיפך. את המערכות ניתן לחלק לכאלו בעלות כניסת חומר יחידה או כניסות חומר מרובות. בכל אחת ממערכות אלו קיימות יותר משיטת ייצור אחת אפשרית". מידע נוסף על המערכות הנוספות בכתבה קודמת שלנו בנושא.

תמונה 2: טכנולוגיות ההזרקה המולטי קומפוננטיות.
ומה לגבי התבנית?

בהזרקה דו קומפוננטית, אם המכונה היא הכלה, התבנית היא החתן. השידוך לא יצליח בלי התאמה טובה וחכמה ביניהם.

על תחום התבניות ניתן ללמוד ממר Timo Steinebrunner מנהל מחלקת המכירות בחברת Braunform הגרמנית המתמקדת בתבניות מורכבות. לחברה ניסיון ארוך שנים (מאז 1986) בתחום ותחת ידיה יוצרו מעל ל-500 תבניות מולטי קומפוננטיות. ההרצאה התמקדה במשמעות הפתרונות השונים הקיימים ברמת התבנית עבור הזרקה דו קומפוננטית. בין השאר, ניתן דגש גם על הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בתחום – CUBE. "תבנית ה-CUBE מאפשרת לשלב ארבע תחנות בזמן מחזור יחיד בעזרת קובייה המסתובבת על צירה. בכל תחנה מתרחש שלב בתהליך, לדוגמה: הזרקה ראשונה, שניה, קירור, הרכב וחליצה. המבנה הקובייתי מאפשר לבצע את התהליכים במקביל ולא בטור וזמן המחזור מתקצר משמעותית. השיטה המתאימה לייצור לסדרות גדולות במיוחד.

תמונה 3: סכמה של תהליך הזרקה דו-קומפוננטי בעזרת שיטת ה-CUBE.
מערכת פיקוד ובקרה ויזואלית ואינטואיטיבית 

תהליך ההזרקה הדו קומפוננטי מורכב לא רק בגלל הצורך במכונה ותבנית מיוחדת, אלא גם בגלל הצורך במערכת פיקוד שתוכל להתמודד עם שלבי בתהליך ולהנגיש אותם בצורה ידידותית למפעילי המכונה. דודי כהן, המנכ"ל הטכני של SU-PAD מסביר על הפתרונות בתחום. 

"תהליך ייצור מולטי-קומפוננטי משמש לעיתים כמרכז ייצור שלם. מצד אחד נכנסים חומרי גלם, ומצד שני יוצא המוצר המוגמר לאחר אריזתו. הפיקוח חייב לפשט את התהליך למפעיל המכונה. ARBURG מציגה ממשק עבודה נוח עם עזרים ויזואליים ברורים. בעזרת בלוקים של פעולות ניתן לתכנן את הייצור גם של תהליכים מורכבים שכאלו ולצפות בצורה חייה בשלבי התהליך".

תמונה 5: ייצוג ויזואלי של הזרקה דו-קומפוננטית עם שולחן מסתובב במערכת הפיקוד של ARBURG.

אימוץ טכנולוגיות ייצור מתקדמות הוא כלי מרכזי אותו יצרנים צריכים לאמץ על מנת להמשיך ולייצר במדינות בעלות כוח אדם מוגבל ויקר. הזרקה מולטי קומפוננטית היא טכנולוגיה כזו, ושילובה כבר מאפשר לחברות ייצור בארץ להצליח. המעבר לטכנולוגיה דורש שותפים איכותיים עוד בשלבי התכנון. חברת SU-PAD, ARBURG וגם Braunform מספקים מענה כולל וישמחו לסייע בכל שאלה ובקשה.

למידע נוסף:
SU-PAD, איציק חרש,
052-357-5499, harash@su-pad.com