צועדים לעבר עתיד ירוק יותר עם הביופולימר של Solinatra 

חדשני, עשוי מפסולת חקלאית ומתכלה לחלוטין, המוצר של Solinatra מבטיח הרבה. השותפות עם FANUC היפנית בתערוכות השונות ברחבי העולם מוכיחה שהעתיד אולי כבר כאן 

תמונה 1: קפסולות קפה מהביופולימר של Solinatra מתכלות לחלוטין ללא שאריות מיקרופלסטיק

המהפכה של הפולימרים הביו-מתכלים כבר הובטחה לנו בעבר. למעשה כבר היום אפשר לקנות במרכול מוצרי פלסטיק, כגון מגבונים, כלים חד פעמיים וכוסות, המשווקים כמתכלים ועוברים "פירוק ביולוגי". רבים ממוצרים אלו אינם מתפרקים לחלוטין ומשאירים חלקיקים של מיקרופלסטיק שיכולים לנוע בין מיקרונים למילימטרים בודדים. למעשה, הסטנדרטים הרגולטוריים באירופה עבור ביופולימרים דורשים שאחרי 12 שבועות, 90% מהחומר יתכלה לגודל של 2X2 מ"מ. 

חברת Solinatra הבריטית מתמחה בייצור ביופולימרים מתכלים ומאמינה שאפשר ללכת צעד אחד רחוק יותר. כחלק ממודל של כלכלה מעגלית, המוצר של החברה מתחיל את דרכו בפסולת חקלאית אשר מקורה בשאריות יבולי דגן וירקות. החומר הביו מתכלה, המבוסס על פטנט של החברה, מתאים להזרקה. החומר מתכלה כליל בקומפוסט תעשייתי (58±2°C) ובקומפוסט ביתי (20°C – 30°C), כך שניתן להיפטר ממנו בפחי הקומפוסט שבחצר הבית. כרגע יש לחברה ארבעה חומרים מסחריים: לשימוש כללי, לשימוש באריזות מזון יבש עם חסמות לאדי מים וחמצן, לכלים חד פעמיים, ואצווה מיוחדת המשלבת פולי קפה טחונים. תרכוב של המוצרים עם PLA אפשרי. לצד שימוש בקפסולות לקפה, ולכלים חד פעמיים, ניתן למצוא גם מגוון יישומים נוספים שהמשותף להם הוא שימוש חד פעמי. בניהם נזכיר: עציצים, קשי שתיה, קולבים לבגדים, מכסים לבקבוקים ומקלונים לניקוי אוזניים. 

 מחזירים את הפלסטיק לטבע 

תהליך בליית הביופולימר של Solinatra אורך מספר חודשים. החומרים עומדים בתקן ISO 20200 והדמיית דרישות תקן EN13432 המשחזר את תנאי הקומפוסטציה התעשייתית (תנאים אנאירוביים ב-58 מעלות צלזיוס, למשך 45 ימים). בבדיקות מיקרוסקופ SEM ניתן לראות את התפתחות מושבות החיידקים בסדקים הנוצרים על הפולימר בתהליך הבלייה. 

סדקים אלו מהווים את השלב הראשון של התפרקות הפולימר. בשלב השני, אורגניזמים חד-תאיים אלה 'אוכלים' את דרכם דרך החומר, משתכפלים ומתפשטים הלאה בעודם מפרקים אותו. בסוף תהליך הקומפוסטיזציה הבקטריות מסיימות את פעולתן והפלסטיק מומר לפחמן דו חמצני ברובו ולביו-מסה. החומרים אינם מזיקים העלולים לחלחל למי תהום, כולל PFAS. 

תמונה 2: תמונות SEM של הביופולימר של Solinatra. ניתן לראות בתמונה העליונה המיקרוסקופ מתמקד על בקטריה המאכלת את הפולימר. בתמונה התחתונה התפתחות ביופילם בסדקים שנוצרים בחומר בתהליך הבלייה.
שיתוף פעולה הדוק עם FANUC 

רק לפני קצת יותר משנה, הציגה FANUC היפנית, ענקית האוטומציה היפנית בתערוכת K של 2022 מכונת 100 טון חשמלית מסדרת ROBOSHOT אשר הזריקה קפסולות קפה מהביופולימר של Solintra. זו הייתה תחילתה של שותפות הדוקה. שיתוף הפעולה נמשך גם ב-2023 באירוע ה-Interplas בבריטניה וב-IPF ביפן. הקפסולות הוצגו גם בתערוכה במטה החדיש של FANUC בבריטניה.  

גם אז-אור הישראלית, המשווקת הרשמית של FANUC בארץ, הצטרפה לחיבוק החם של החברה. תחילתו של הקשר נוצר בתערוכת K, וממש לאחרונה נחתם הסכם מסחרי בו אז-אור תהיה אמונה על שיווק הפולימרים הביו-מתכלים של Solintra. ביחד עם הייצוג של FANUC הם מקווים להביא את הבשורה של החומרים הביו-מתכלים לארץ. 

נושא איכות הסביבה מעסיק מאוד את מיטב המוחות, בעולם ובארץ. מומחים מכל הקצוות מנסים לפתח חומרים שונים שיהוו את הבסיס לעתיד של כולנו. הפולימר של Solinatra הוא אחד מאותם פתרונות, ועם קצת עזרה, הוא ודומיו יכול להביא לשינוי אמיתי בעולם. 

 למידע נוסף:
אז-אור, 09-7443111