יש מענה לבדיקות לאריזות מזון מחומרים ממוחזרים?

מרכז הפלסטיקה והגומי מבצע בדיקות מיגרציה עבור אריזות למזון. בשנתיים האחרונות עולה הדרישה לביצוע בדיקות לאריזות מזון העשויות מחומרים ממוחזרים, בעיקר PET ממוחזר. התקינה נמצאת הרחק מאחור ואנשי המרכז מתגייסים לספק פתרונות

תמונה 1: מכשירי בדיקה במרכז הפלסטיק והגומי לישראל: GC-MS (ימין), HPLC-MS (שמאל).

העולם כבר מבין הרבה זמן שהפלסטיק לא הולך לשום מקום אך צריך להתחיל לטפל בבעיות הסביבתיות להן הוא גורם. כמובן, שאין האשמה בפלסטיק עצמו אלא במדיניות הטיפול בפסולת, או יותר נכון בהיעדרה. לאחרונה, יותר ויותר מדינות מבינות שאי אפשר להתעלם מהבעיה ומתחילות לקדם רגולציה לעידוד המיחזור והכלכלה המעגלית. מדינות אירופה השונות פועלות לא מעט בנושא ופורסמו דירקטיבות רבות המניעות חברות עסקיות גדולות להכניס יותר חומרים ממוחזרים למוצריהן.

מה עושים עם פלסטיק ממוחזר?

אחד מחומרי הגלם שלו יש ביקוש רב כחומר ממוחזר הוא ה-PET. הסיבה לכך היא כי ה-PET הוא חומר הגלם היחידי המאושר למגע עם מזון לאחר מיחזור מכני. בישראל יש דרישה כה גדולה עד כי נעשה ייבוא של PET ממוחזר מחו"ל. התקווה היא כי מצב זה עומד להשתנות עד לסוף השנה עם הקמת שני מתקני מיחזור ל-PET בישראל.

את החומר הממוחזר ניתן להכניס באחוזים משתנים כאשר אחוזי השימוש בפלסטיק ממוחזר הולכים ועולים עם השנים. זאת הודות לשיפור באיכות המתקבלת וכן הודות להתחייבויות שונות הנוגעות לאיכות סביבה שחברות בינלאומיות לוקחות על עצמן בין אם בצורה וולונטרית או עקב רגולציה.

חומר משומש נוגע לי באוכל?

ובכן, בקצרה, כן. אך כמובן שעד שהפולימר הממוחזר מגיע שוב למוצר החדש הוא עובר תלאות רבות במתקני המיחזור. שם מנקים, משפרים ומייצבים אותו כך שיתאים לשימוש מחדש. על תהליך מיחזור זה תוכלו לקרוא בכתבה על מפעל "GREENPET Recycling" שהוקם לאחרונה בישראל. כל אריזה אשר באה במגע עם מזון חייבת לעמוד ברגולציות ובדיקות מחמירות. אחת מהן היא בדיקת המיגרציה.

מהי בדיקת מיגרציה?

בדיקה זו בודקת האם יש נדידה (מיגרציה) של חומרים מהאריזה לתוך מדמי מזון (סימולנטים), בהתאם לצרכי הלקוח, ייעוד המוצר, ובכפוף לתקן הישראלי 5113. בנוסף לבדיקות מיגרציה כלליות, אשר בודקות נדידת חומרים מהאריזה, בצורה גרבימטרית, ישנן מיגרציות ספציפיות רבות אשר נדרש לבדוק לאחר הערכת סיכונים פרטנית, כתלות במוצר, וביניהן, מיגרציה ספציפית של מתכות, פתלטים, ביספנול A ועוד. את המיגרציות הספציפיות בודקים בעזרת שיטות ומכשור מתקדם לאפיון החומרים, כגון מכשיר HPLC ו- GCMS. במרכז הפלסטיקה והגומי ניתן לבצע בדיקות אלו וחברות מזון גדולות בתעשייה נעזרות בשירות זה.

בדיקות חומר ממוחזר

כאשר מדובר על מיגרציה של חומרים ממוחזרים למזון – החשש של הצרכן מובן. על יצרני אריזות המזון האחריות להשתמש בחומרי גלם איכותיים ונקיים ממזהמים עד כמה שניתן. כך למשל, PET ממוחזר מבקבוקים עם מדבקות PVC, משחרר בעת העיבוד התרמי (כגון הזרקה, אקסטרוזיה ותרמופורמינג) חומרים מסוכנים כגון בנזן ומתיל-דיאוקסולאן, זאת בנוסף לאצטאלדהיד ואתילן גליקול המצויים ב- PET ממוחזר וריכוזם עלול להשפיע על טעם המשקה ועמידה בתקנים. בנזן לדוגמה, הוא חומר קרצינוגני שחל איסור על הימצאותו באריזות מזון.

אין שינוי רב בבדיקות ההתאמה למזון של חומרים ממוחזרים. גם במקרה זה קיימת דרישה לבדוק כי חומרי הגלם המשמשים לייצור האריזה מתאימים למזון ועומדים בדרישות המיגרציה הכללית וכן בחינת העמידה בדרישות המיגרציות הספציפיות הרלוונטיות, תוך כדי תשומת לב לחומרים המסוכנים שעלולים להיווצר בשימוש בחומר גלם ממוחזר.

אלא שהדרישות מחמירות, הן בשל החמרה ברגולציה, דרישת השוק לשלב חומר ממוחזר בריכוזים הולכים וגדלים (באירופה ישנם לקוחות הדורשים כבר היום נוכחות 30% חומר ממוחזר במוצר) והן בשל הצורך לזהות חומרים מסוכנים בריכוזים נמוכים ביותר. בהעדר תקינה לחומרים אלה, הקו המנחה הינו סף החשיפה המותר לאדם או לילד, כפי שנקבע ע"י EFSA (European Food Safety Authority) וה- FDA (U.S. Food and Drug Administration). הסף כה נמוך, שלעתים הוא מאתגר את סף הרגישות של המיכשור האנליטי, ונדרש למדל את תנאי העיבוד ולחשב מקדמי דיפוזיה כדי לקבוע הימצאות של חומר מסוכן באריזה.

"כבר לפני כשנתיים התחילו לפנות אלינו חברות בבקשה לבצע בדיקות מיגרציה לאריזות מזון עשויות מחומרים ממוחזרים, ובעיקר מ- PET", מספרת חן רובינסקי קופל, אחראית במרכז על תחום בדיקות התאימות של אריזות פלסטיק למזון. "מדובר בעיקר בחברות מזון גלובאליות או חברות לייצור אריזות למזון. כמו כן, אנו משמשים כיועצים ועושים מאמץ לתת מענה ליצרני אריזות מזון בארץ. לדוגמה, הצענו מספר פתרונות לבעיות שצצו בתהליך שילוב בקבוקי PET ממוחזר במגשי מזון המיועדים לחימום, כך שיתאימו ללקוח וכן לדרישות השוק והרגולציה בארץ ובאירופה", מרחיבה חן.

יש לקוות כי עם הקמת מפעלי מיחזור PET לצד פיתוח הידע והיכולת לבצע בדיקות איכות ותקינות לאריזות מזון ממוחזרות, נראה בתעשייה יותר ויותר שימוש בחומרים ממוחזרים לאריזות מזון. השיקולים המובילים הינם שמירה על איכות הסביבה, הקפדה על בטיחות השימוש בחומרים ממוחזרים בתעשיית המזון וכן שיקולים עיסקיים – כלכליים, בגזרת השוק האירופאי. במרכז הפלסטיקה והגומי לישראל יודעים כיום לתת מענה לנושא זה והוא מצוי בפיתוח מתמיד על ידי חוקרי המרכז.

למידע נוסף:

מרכז הפלסטיקה והגומי, חן רובינסקי קופל – אחראית על בדיקת אריזות מזון   [email protected]