שיטת ייבוש חדשה לציפויים ודפוס המקצרת משמעותית את אורך מנהרת הייבוש

חברת HTI רותמת את הוויברציות המתקבלות מגלי הקול על מנת ליצור תנועה בממס הציפוי ולגרום לאידוי מהיר ויעיל שלו. איך זה עובד? פרטים בכתבה

פעמים רבות יצרני יריעות או למינטים מתלוננים על בעיות בייבוש ציפויים על יריעות. הבעיה מתרחשת בעיקר עם המעבר מציפוי על בסיס ממס אורגני, לציפוי על בסיס מים. מעבר זה נעשה בעיקר משיקולים סביבתיים ורגולטוריים. התלונות מתמקדות בתנורי ייבוש קצרים מדי, או כמות אוויר ייבוש לא מספקת ליחידת שטח, המותירים את הציפוי עדיין לח לפני הגלגול הסופי.

למה קשה יותר לייבש מים?

הבעייתיות בייבוש מים מתוך הציפוי גדולה לאין ערוך מאשר ייבוש רוב החומרים המכילים ממסים אורגניים. הסיבה לכך היא שהחום הכמוס של מים, כמות האנרגיה הדרושה כדי להפוך את המים הנמצאים בתוך חומר הציפוי לאדים, גבוהה משמעותית לעומת האנרגיה הדרושה לנדף את רוב הממסים האורגניים (טבלה 1).

טבלה 1: החום הכמוס שנדרש לנידוף נוזלים שונים.
תהליך הייבוש הסטנדרטי במנהרות ייבוש
תמונה 2: מתקן ייבוש של HTI (בצבע כסוף) הותקן על מכונה לציפוי נייר לפני כניסת הנייר המצופה למנהרת הייבוש המקורית (בצבע ירוק).

בתעלות ייבוש הקיימות כיום מוזרם אוויר חם, לרוב בניצב ולפעמים גם בזווית חדה, בניגוד לכיוון זרימת היריעה. להזרמת אוויר חם יש כמה מטרות:

  • לחמם את חומר הציפוי כדי להתחיל ולהמשיך בתהליך הייבוש.
  • להסיר ולהרחיק את שכבת האוויר הקרובה לפני שטח הציפוי אשר רוויה בתוצרים המתנדפים מפני שטח הציפוי. שכבה זו מאטה את קצב התנדפות הנוזלים מתוך הציפוי.
  • היתוך חלקי של שכבת הציפוי לשם יצירת ציפוי זגוגי אחיד. פעולה זו נכונה רק לגבי חלק מהציפויים.
מנהרה ארוכה – בזבוז גדול

במפעלים ניתן למצוא מערכות ציפוי עם מנהרות ייבוש ארוכות. כאשר עוברים לממס מימי, המנהרות מתארכות אך יותר. זאת משום שיש לנדף את המים בצורה הדרגתית כדי להגיע לייבוש מלא לכל חתך הציפוי ללא skinning effect. הדבר קריטי בציפויים עבים מעל 5 מיקרון. מנהרות ארוכות אלו יוצרות שטח רצפה גדול מתחת לתעלות הייבוש אשר אינו מנוצל. היריעה עוברת מסלול מאוד ארוך עד לגלילה וחשופה לפגעים המעלים את פחתי הייצור. הוצאות אנרגיה ואחזקה גבוהות יותר וצוות הפעלה גדול יותר מפאת המרחקים הגדולים בין תחנות המכונה. אתגרים אלו מהווים לפעמים חסם למעבר לציפוים על בסיס מים ומשאירות מפעלים רבים בעבודה עם ממס אורגני.

שיטת ייבוש חדשנית המשתמשת בוויברציות גלי הקול

מי שמבקר במופעי מוזיקה בווליום גבוה מרגיש את הרטט של הקול באברי גופו. על בסיס שיטה זו פיתחה חברת HTI (Heat Technology Inc) שיטת ייבוש מעניינת מנצלת את אפקט התהודה של גלי הקול. המערכת המקצרת משמעותית את מרחק וזמן הייבוש (תמונה 1).

התקני הייבוש של HTI מורכבים ממפוח, מערכת חימום אוויר בעזרת גופי חימום חשמליים ומחולל גלי קול בתדירות גבוהה. מערכת גלי קול מורכבת על גבי האוויר החם המוזרם דרך נחיריים. היא חודרת לכל עובי החתך של הציפוי ויוצרת מיד עם הפגיעה עירור של מולקולות הנוזל (מים או ממסים). תנועתיות זו בנוזל גורמת לרתיחה מיידית והאידוי מתבצע מכל חתך הציפוי.

האם המערכת בטוחה לשימוש?

המערכת פועלת בתנאים בהם עוצמת גלי הקול והתדירות נמוכות בהרבה מרמות הסיכון המופיעות בדרישות הבטיחות של האיחוד האירופי וארה"ב כגון : EN 1127-1:2011-10, EN 60079-0:2013-09 and EN 60079-14:2015-04 ואחרים. עוצמת הקול היא מתחת ל-85 dBA במרחק 1.5 מ' מהמכשיר.

איך ניתן להתקין את יחידות הייבוש החדשות?

את יחידות הייבוש ניתן להרכיב על מכונות ציפוי ולמינציה אצל יצרן המכונה בתהליך הבניה. ניתן גם לשפר מערכות ייבוש קיימות ע"י החלפת היחידה הקיימת ביחידה של HTI באותו מיקום או בתוספת יחידה של HTI בכניסה למנהרת הייבוש (תמונה 2).

התקנת היחידה יכולה לאפשר לעבור לעבודה עם ממס על בסיס מים, ללא צורך בהגדלת אורך מנהרת הייבוש הקיימת ואף עם האפשרות לצמצמה.

מייבשים גם אגוזים

שיטת ייבוש זו מתאימה גם ליישומי ייבוש של מוצרי מזון, החל מפירות וירקות ועד קליית אגוזים וקפה. אבל על נושא זה לא נרחיב בהזדמנות אחרת…

למידע נוסף:

חיים תדמור, [email protected]