נפחי או משקלי? הרבה או מעט? טעינה ידנית או אוטומטית? אילו שיקולים עלינו לקחת בחשבון כאשר באים לבחור במזין מיקרו המתאים למינונים זעירים
מיקרו-הזנה מהווה נישה גדלה והולכת בתעשיית הפלסטיק. לפי מחקר עדכני, צפויה נישה זו להגיע למחזורים של כ-1.5 מיליארד דולר עד שנת 2025. בהתאמה לדרישה הגוברת, החלו להגיע לשוק בשנים האחרונות פתרונות מינון בעלי דיוק רב יותר מתמיד, וחברות רבות כוללות מזיני מיקרו בסל מוצריהן. בכתבה זו ננסה להאיר את הגורמים החשובים ביותר, שיש לקחת בחשבון, בעת בחירת מזין-מיקרו המתאים הן להזרקה והן לאקסטרוזיה.
מה מתאים יותר, מזין נפחי או משקלי?
הבחירה הנכונה, ללא כל ספק, היא מזין משקלי. מזין זה הוא היחידי שמאפשר מינון אחיד שאינו תלוי בצורת הגרגרים. במזינים נפחיים, במיוחד אלה המזינים בשיטת גרגר אחר גרגר, אין כל שליטה על משקל החומר אלא רק על מספרם של הגרגרים הנכנסים.
הסתמכות על מספר הגרגרים אינה מדוייקת מכיוון שאלו אינם אחידים בגודלם. שינויים במשקל הגרגרים אצל יצרנים שונים, באצוות ייצור שונות אצל אותו יצרן, ואפילו בתוך אותה מנת ייצור, הם דבר שכיח. כך נוצרת שונות גדולה במינון הנפחי, במיוחד כאשר מדובר במינון מזערי. הסטיות במינון עלולות לגרום לפגיעה באיכות הייצור ולעליה בפגמים במוצר הסופי ומביאות למוצרים פסולים היורדים לטמיון ופוגעים ברווחיות.
המלצה על טווח מינונים רחב
כאשר מדובר על טווח מינון, התשובה המקובלת היא: כמה שיותר, יותר טוב! במשפט זה יש אמת והדבר נכון גם לגבי מינונים נמוכים וגם לגבי מינונים שהם מעבר לטווח המוגדר כיום עבור מזיני המיקרו. בשוק קיימת שונות גדולה בטווח המינון של מזיני המיקרו: חלקם יכולים לאפשר עבודה בטווח מינון צר בלבד, כלומר כזה שלא ניתן לשנותו ללא שינוי והחלפה של חלקים. מזינים אחרים מספקים טווח רחב עבור מינונים נמוכים אך מוגבלים באפשרויות המינונים הגבוהים, ואינם יכולים לעבד יותר ממאות גרמים בודדים בשעה. על כן, מומלץ לבחור במזין שיכול לעבוד בטווח רחב ככול האפשר ולהזין כמויות קטנות כמו גם גדולות יותר. אין זה מומלץ לרכוש מיקרו-מזין שמתאים לצורך הנוכחי במפעל מכיוון שיתכן והוא יישאר חסר תועלת עבור יישומים עתידיים.
טעינה ידנית או אוטומטית
זה נכון, שכאשר מדברים על מינונים נמוכים אין צורך בטעינת חומרים תכופה. אולם עדיין, העמסה ידנית במפעל עם קווי ייצור רבים, עשויה להיות מתישה, חשופה לטעויות ועלולה להוביל למחסור חומרי גלם במזינים. לכן, חשוב לבחור מזין מיקרו עם יכולות טעינה אוטומטיות. טעינה במשאבה וונטורית (Venturi pump) היא פשוטה ויעילה במזינים אלה.
סוגי חומרי ההזנה
על מזיני המיקרו להיות מסוגלים להשתמש במגוון רחב של חומרים. גרגרי חומר הגלם יכולים להגיע במגוון סוגים: גדולים וקטנים, עגולים ודמויי אפונה, בעלי אחידות גבוהה או נמוכה. כל אלה גורמים שעל מזיני המיקרו לדעת להתמודד איתם. הדבר נכון גם לגבי גרגרים מרוכזים קטנים במיוחד. מזיני מיקרו רבים מוגבלים בסוגי החומרים אותם הם יכולים להזים, לעומת מזינים אחרים שיש להם טווח חומרים רחב יותר.
ColorSave-Micro
ColorSave-Micro שפותח על ידי ליעד תעשיות צובר נוכחות בשוק בשנים האחרונות ועונה על כל הסוגיות שהועלו במאמר זה. זהו מזין משקלי המסוגל לקבוע את המינון המדוייק ולשלוט בו. יש לו טווח מינונים רחב המתחיל בגרמים בודדים לשעה ומגיע עד ל-6,000 גרם/שעה. הוא מצוייד במשאבה וונטורית המאפשרת טעינה אוטומטית בכל פעם שהחומר נגמר. המזין מתאים לשימוש בטווח רחב של חומרים, בצורות ובגדלים שונים, וגם בגרגרים זעירים ביותר.
למידע נוסף:
אורי איזנשטיין, סמנכ"ל תפעול, [email protected], 050-521-4661