תב מדיקל מיצבה את עצמה כמובילה עולמית בתחום ההזרקות של מוצרים רפואיים. השיא האחרון – שתלים דנטליים מזירקוניה בהזרקה המהווים פריצת דרך טכנולוגית בתחום, כאשר הצעד הבא הוא התרחבות מחוץ לישראל. על חברה שהיא גם משפחה
עוד לפני שנתחיל להתעמק ברזי הטכנולוגיה, ננסה לזקק עצה לחיים שמומלץ לקחת מקריאת הכתבה הזו: איך אפשר לעבוד עם משפחה ולשגשג? ומי יותר מתאים לשאת עצה זו מחברת תב מדיקל: חברה משפחתית שהוקמה על ידי מאיר בן שבת לפני 45 שנים וממוצבת כיום בחזית הטכנולוגיה העולמית בתחום מוצרי המדיקל החד פעמיים. לצידו של מאיר עמדה אישתו שימחה, ולא רק מאחורי הקלעים אלא כמי שמובילה עד היום את ניהול הכספים. כל דור ההמשך, חמשת ילדיהם של מאיר, עובדים בחברה בתפקידים שונים. החל מבנו עודד המשמש כמנכ"ל החברה בעשרים השנים האחרונות (תמונה 1), רויטל שבתאי, ביתו, המכהנת כסמנכ"לית השיווק. דן, האח הצעיר מהנדס מכונות האמון על התחום הטכנולוגי ומוביל את פיתוח שתלי הזירקוניה של החטיבה הדנטלית, עינב במכירות ושמרית בתחום המרקום. לקינוח נזכיר גם את יואב שבתאי, החתן שאומץ באופן רשמי ועבר מקריירה בהיי-טק לניהול מחלקת ההזרקות.
"לפני עסקים, קודם כל אנחנו משפחה" מספרת רויטל כאשר דקה לפני נכנס מאיר, אביה, לחדר להגיד שלום ולתת לה ולעודד חיבוק מהיר. "כל יום שישי אנחנו נפגשים יחד לארוחה משפחתית בלי תירוצים. כולנו קרובים, גדלנו יחד והקשר הזה ממשיך עד היום. לאורך הילדות ראינו איך המפעל מתפתח וליווינו אותו בכל שלב. בתור פעוטות אף זכינו אני ועודד לשבת על ברכי העובדים הוותיקים שעדיין נמצאים איתנו".
תמונה 2: עודד בן שבת מנכ"ל תב מדיקל, לצד אביו, מאיר בן שבת, מייסד ונשיא החברה.
על החברה
תב מדיקל מהווה מודל לתעשייה איכותית בפריפריה. אתרי הייצור בחברה ממוקמים בשלומי שבצפון ובפארק תעשיות בר לב (תמונה 2). החברה מתפתחת באופן תמידי גם מבחינת הציוד וגם מבחינת המוצרים. היא מתמחה בייצור מוצרים רפואיים חד פעמיים ובין לקוחותיה ניתן למנות את Medtronic, Perrigo, WEST, Simplivia, Given Imaging ואלכם מדיקל.
המפעל אומנם מייצר מוצרי פלסטיק אולם במהלך סיור ברצפת הייצור תתקשו למצוא ולו גרגר פלסטיק אחר שברח ממקומו. "קודם תסדרו ואחר כך תייצרו" אומרת לנו רויטל בעודה מצטטת את דברי אביה מאיר המייסד. ואכן, האולם מסודר למשעי, מאובזר בציוד ייצור מתקדם מיצרנים מובילים בעולם ולא מבייש חברות אירופאיות מהשורה הראשונה. מכונות ההזרקה מקיפות חדרים נקיים ופולטות את המוצרים ישירות אליהם להמשך תהליכי משנה, הרכבות ואריזה (תמונה 3).
מייצור תבניות, לאימפריית מדיקל
"את הדרך התחיל מאיר, אבי, ב-1975 בייצור תבניות", מספר עודד מנכ"ל החברה. "האגדה מספרת שאת מכונת ה-CNC הראשונה הוא רכש עוד לפני שידע היכן יוכל למקם אותה. את הבעיה הוא היה צריך לפתור 'על הדרך' – בעוד המכונה מועמסת על המשאית. לבסוף מצא מקום לפרוק את הציוד ולהתחיל לעבוד. אחרי כמה שנים עברנו גם לתחום ההזרקות עם התבניות המצוינות שהכנו. בנינו בניין באזור התעשייה בשלומי והוספנו לו במרוצת השנים בניין נוסף. ב-2018 חל גידול משמעותי נוסף בחברה עם פתיחה של מפעל חדש בפארק תעשיות בר לב. מפעל זה מתמקד בייצור של סדרות גדולות ובייצור שתלי הזירקוניה שפיתחנו דרך החטיבה הדנטלית שלנו: תב-דנטל. סך הכל אנחנו מזריקים ב-32 מכונות ו-4 נוספות כבר בדרך".
מוצר משל עצמם
"כחברה המתמחה בקבלנות משנה של אביזרים רפואיים עברו פרויקטים רבים תחת ידינו. לאורך השנים שאפנו לעשות צעד נוסף קדימה, להפוך לחברת מוצר ולפתח ייחודיות משל עצמנו. חיפשנו כיוון בו נוכל לתרום ערך מוסף. היו לנו כמה התנסויות כאשר את המקפצה הגדולה ניתן בהחלט לייחס לשתלים הדנטליים מזירקוניה אותם מייצרים בחטיבת תב-דנטל" (תמונה 4), מספר עודד.
"כאן", ממשיכה רויטל, "לקחנו את הניסיון הרב שצברנו בהזרקת פלסטיק ויישמנו אותו בהזרקה של חומרים קרמיים. זוהי קפיצת מדרגה מבחינה טכנולוגית. אנחנו החברה הראשונה בעולם שפיתחה את תהליך הייצור בהזרקה וחלוצים בקבלת אישור FDA על המוצר. גם כיום יש רק מספר חברות בודדות בעולם המסוגלות לייצר בהזרקה מוצר שכזה", מתגאה רויטל ומוסיפה, "החטיבה הדנטלית עדיין מוגדרת כסטארט-אפ. נכנסנו לתחום חדש מבחינה רגולטורית ויש כאן אתגר גם מבחינה שיווקית. לראשונה היינו צריכים להקים מערך שיווק עולמי למוצר. הפצה בארץ נעשית בצורה ישירה ואילו בעולם יצרנו שיתופי פעולה עם מפיצים מקומיים".
"אנחנו בהחלט חושבים על מוצרים נוספים שכאלו", מספר עודד. "אנחנו מחפשים את ההזדמנות ואת התחום הנכון בו היתרון המקצועי שלנו יבוא ליידי ביטוי".
הגעתם ביום מיוחד מאוד!
בפגישה עם עודד ורויטל ניכרת התרגשות. "הגעתם ביום מיוחד מאוד", מספר עודד, "היום אנחנו מתחילים בייצור הסדרתי של מבחנות לבדיקות הקורונה. הפרויקט הוא יוזמה של משרד הביטחון. העולם נתקע בלי ציוד, האמריקאים קנו ציוד מראש לשנה שלמה, גם האירופאים, ומדינת ישראל נתקעה. בזמן שיא למדנו תחום רפואי חדש שלא התנסינו בו קודם. תחום שהוא נחלתם הבלעדית של חברות ענק המתמחות רק במבחנות. ייצרנו תבניות מרובות מובלעות למבחנות ולפקקים ואנחנו נערכים לייצור של 20,000 מבחנות ביום לשימוש השוק המקומי. המבחנות עוברות עיקור בקרני גמא ויכולות לשמש את ישראל גם לצורכי חליפין עם ציוד חיוני אחר שנמצא בחוסר".
מייצרים בישראל
ייחודה של תב מדיקל הוא ביכולת ללוות פרויקט מתחילתו ועד סופו, החל משלב התכנון, ייצור התבניות, ייצור המוצר והאריזה. "אנחנו ONE STOP SHOP", מספר עודד. לקוח המעוניין לייצר מוצר רפואי, יכול להגיע אלינו עם שרטוט המוצר ואנחנו נבצע עבורו את כל התהליך, עד לאספקת המוצר משטח המפעל שלנו ללקוח הסופי שלו. הדבר נכון במיוחד למוצרים מאוד טכניים ומדויקים ולשם אנחנו מביאים ערך מוסף גבוה".
אם נתמקד רגע בתחום ייצור התבניות, בו מובילה החברה (תמונה 5), נראה כי תחום זה נכחד כמעט לחלוטין מהנוף בישראל ונדד מזרחה לסין. "אנחנו לא מתחרים עם הייצור בסין, לא מבחינת מחיר ולא מבחינת איכות. היו לנו לקוחות שעזבו משיקולי מחיר אך בסוף חזרו מתוך הבנה שעלות המוצר צריכה לשקלל גם את איכותו והפגיעה שתקלות בו יוצרות למוניטין של העסק.
ישראל מיוחדת. יש כאן גמישות מחשבתית, יצירתיות ותגובה מהירה. התכונות האלו עוזרות לפיתוחים מוצלחים. אנחנו קשורים למקום ועל אף הקשיים בגיוס עובדים, היתרונות עולים על החסרונות".
"לצערנו, המוניטין של ישראל מבחינת היכולת לשמור על יציבות הייצור נפגע. לא פעם אנחנו מפסידים במכרז כאשר הטיעון היחידי נגדנו הוא חוסר יציבות ביטחונית. זה לא משנה אם נסביר כי המפעל לא נסגר אך לא ליום אחד בכל מערכות ישראל, ואף לא בקורונה. הפחד גדול מידי וכשהוא מצטרף לחוסר ידע – התוצאה לא מוצלחת מבחינתנו".
עוברים לייצור מחוץ לישראל
מסיבה זו, ומסיבות אחרות, נעשים צעדים בימים אלו להרחיב את הייצור מחוץ לישראל. "בשנים האחרונות ניכרת מגמה בעולם להעדפת ייצור מקומי. ייצור זה תומך במדינה, מעניק לה ביטחון אסטרטגי ומאפשר עבודה עם ספקים המכירים היטב את התרבות וצורת העבודה המקומית", אומר עודד. "המגמה קיבלה חיזוק גדול בעקבות משבר הקורונה הנוכחי. זיהינו את התופעה ועד שנת 2021 נעשה צעדים בנושא. רכישה או הקמה של מפעל בהחלט עומדות על הפרק".
"אין כוונה שנוכחות זו תהיה על חשבון התעשייה והמפעלים בישראל. הייצור בישראל יימשך במקביל, כאשר כל יכולות הפיתוח יישארו בשלומי. הכוונה היא להתרחב על מנת להיות נגישים ללקוחות חדשים בתחום המדיקל מחוץ לישראל. שוק בו אנו כיום לא מהווים אלטרנטיבה לייצור מקומי".
לסיכום
עבודה עם משפחה עלולה להוות כר גידול למחלוקות. אולם כנראה, כאשר הדבר נעשה בצורה נכונה, יתרונותיה עולים על חסרונותיה. האהבה למשפחה, האהבה למקצוע וגם האהבה לארץ מתחברים כאן בתב מדיקל ליצירת מפעל לתפארת, מודל לתעשייה מתקדמת שממשיכה להתפתח ולגדול. נאחל בהצלחה לחברה ושמבחנות הקורונה המפורסמות יישארו במחסני החירום של המדינה, ופחות בשימוש במרפאות ובבתי החולים בישראל.