פרויקט משותף ל-SABIC ו-Plastic Energy, להקמת מתקן מיחזור ראשון מסוגו בהולנד. מיחזור בקנה מידה תעשייתי של פסולת שאחרת הייתה מיועדת לשריפה או הטמנה. המתקן צפוי להיכנס לפעילות כבר בסוף 2022
בכל יום מיוצרים מעל מיליון טונות של פלסטיק בעולם כאשר רק כ-14% מהם ממוחזרים. מדי שנה זולגים לאוקיינוסים כ-8 מיליון טונות של פסולת פלסטיק. אם מגמה זו תימשך, בשנת 2050 הים יאכלס יותר פסולת פלסטיק מאשר דגים ואין ספק שהם סובלים קשות מכך.
בכל העולם נעשים מאמצים למיגור הבעיה, וטוב שיש מי שעמלים כדי לשמור על משאבי הטבע של כדור הארץ. במסגרת מיזם משותף בשם SPEAR (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling), ובסבסוד משרד הכלכלה של הולנד, SABIC ו-Plastic Energy, יתחילו בקרוב בבניית מתקן מיחזור בקנה מידה תעשייתי בהולנד (תמונה 1). המתקן ימחזר פסולת פלסטיק שסיימה את חייה שאינה מתאימה למיחזור מכני. מדובר במתקן ייחודי המתבסס על טכנולוגיה חדשנית שפותחה על ידי Plastic Energy .SABIC תשתמש בתוצרים כחלופה לחומרים מסורתיים ממקור פוסילי לייצור "פולימרים מעגליים", כחלק מסל מוצרי ה-TRUCIRCLE שלה.
מיחזור כימי לפסולת פלסטיק מעורבת
הטכנולוגיה היא פטנט רשום של Plastic Energy, אשר פיתחה אותה במשך עשר שנים. לא מדובר במדע בדיוני או בפרויקט שאפתני, אלא בטכנולוגיה מוכחת שכבר עובדת בשני מפעלי החברה הממוקמים בספרד (הראשון פועל כבר מ-2014 והשני מ-2017).
מדובר למעשה במיחזור כימי, בתהליך הנקרא המרה אנאירובית תרמית (Thermal Anaerobic Conversion). פסולת פלסטיק מעורבת באיכות נמוכה מומרת לשמן הנקרא TACOIL. השמן משמש כחומר גלם ליצירת פלסטיק חדש, או כחלופה בעלת טביעת רגל פחמנית נמוכה לדלק לתחבורה (תמונה 2). חשוב להבין כי האלטרנטיבה היחידה שקיימת כיום לפסולת זו היא שריפה או הטמנה, ובכך איש לא רוצה. לצפייה בסרטון על הטכנולוגיה, לחצו על הלינק.
מחויבים לקידום הכלכלה המעגלית
"ההתקדמות בפרויקט מקרבת אותנו צעד נוסף לתעשייה מעגלית גלובלית", אומר פאהד אל סווילם, סגן נשיא מכירות ב-SABIC. "התגברנו על אתגרים משמעותיים כדי להגיע לאבן דרך חשובה זו, ואנחנו מחויבים לסגירת הלולאה במחזור חייו של פלסטיק משומש". גם ב-Plastic Energy שותפים לערכים אלו, "זה היה מסע מרגש ואנחנו שמחים מאוד לבשר על הקמת המתקן החדש עם SABIC", אומר קרלוס מונריאל, מייסד ומנכ"ל Plastic Energy.
ביסוס השוק לפרויקט חלוצי זה החל כבר בשנת 2019. שתי החברות עבדו יחד מול לקוחות וקונברטורים מובילים בתעשייה, במטרה לייצר ולסחור ב"פולימרים מעגליים". המתקן החדש יאפשר ל-SABIC להגדיל משמעותית את יכולות הייצור של פולימרים אלו ולהנגיש ללקוחותיה חומרים העונים לדרישות הקיימות. סל חומרי TRUCIRCLE של SABIC, הושק ב-2019 ומהווה אבן דרך מהותית בדרכה לסגירת הלולאה.
למידע נוסף:
סוכית, דני סטלמן, 050-649-1261, [email protected]