האם כל סוגי הביו-פלסטיק הם מתכלים וטובים לסביבה?

חברת EuroPlas מציעה ללקוחותיה חומרי גלם ברי קיימא ומתכלים, המבוססים על מקורות מתחדשים. נעמוד כאן על סוגי הביו-פלסטיק השונים והשפעותיהם על הסביבה 

תמונה 1: תהליך התכלות של מוצר מביו-פלסטיק מתכלה.

פסולת פלסטיק היא בעיה גלובלית עם מיליוני טונות המוצאים את דרכם למטמנות ולאוקיאנוסים מדי שנה. ביו-פלסטיק נחשב כפתרון אפשרי לבעיה זו. אך האם הוא באמת ביו-מתכלה ומועיל לסביבה?

מהו ביו-פלסטיק?

הפירוש למושג ביו-פלסטיק תמיד היה שנוי במחלוקת לגבי מה באמת ה"ביו" מציין – את מקור הפלסטיק או את אופן ההתכלות? לאמיתו של דבר, ביו-פלסטיק הוא שם כולל לסוגים שונים של פלסטיק, אשר יכולים להיות ממקורות מתחדשים, או ביו-מתכלים או שניהם יחד. ביו-פלסטיק שאינו מתכלה משמש, לעיתים קרובות, ליישומים הדורשים אורך חיים ארוך כמו חלקים לתעשיית הרכב. למרות שהוא אינו מתכלה, הוא עדיין משמש חלופה הרבה יותר מקיימת מאשר פלסטיק מבוסס נפט היות והוא מיוצר ממקורות מתחדשים. מצד שני, פלסטיק ביו-מתכלה מתוכנן להתפרק לרכיבים טבעיים כמו מים ופחמן דו-חמצני, בתוך חודשים ספורים. הוא משמש במוצרים בעלי אורך חיים קצר כגון כלים חד-פעמיים ואריזות.

ביו-פלסטיק תמיד ביו-מתכלה?

בקצרה, לא. היכולת להתכלות תלויה במבנה הכימי ולא במקור חומר הגלם, כך שגם פלסטיק העשוי כולו ממקורות מבוססי נפט, יכול להיות ביו-מתכלה ואילו ביו-פלסטיק העשוי ממקורות מתחדשים יכול לא להתכלות. ההתכלות היא בד"כ של פולימרים בעלי שרשרת יחסית קצרה, בעלת חלקים אמורפיים רבים הרגישה למיקרו-אורגניזמים. הסביבה בה קורה תהליך ההתכלות קריטית לקיום התהליך מבחינת רמת ה-pH, טמפרטורה, לחות וריכוז החמצן בה. 

קיימים שלושה שלבים לביו-התכלות: 

  • Bio-deterioration: השלב שבו חלה הדרדרות בתכונות המכאניות, הכימיות והפיזיקליות של הפולימר, הודות לגדילה של מיקרו-אורגניזמים בתוכו או על פניו.
  • Bio-fragmentation: שרשראות הפולימר נחתכות לחלקים קצרים יותר (פרגמנטציה) כמו אוליגומרים או מונומרים.
  • Assimilation: המיקרו-אורגניזמים מקבלים את כל הפחמן, האנרגיה והתזונה שהם צריכים מחלקי הפולימר והם מתחילים לפרק את הפחמן שמקורו בפולימר לפחמן דו חמצני, מים וביומסה.

ההבדל בין התכלות ביו-פולימר להתכלות של פולימר רגיל הוא הזמן. לביו-פולימר לוקח הרבה פחות זמן להתכלות, אולם קיימים ספקות לגבי יכולתו להתכלות בתנאי סביבה רגילים. חלקם מתכלים רק בתנאים מסויימים או שהם עלולים לשחרר כימיקלים מסוכנים לסביבה. ביו-פולימרים ביו-מתכלים יכולים להתכלות במתקני קומפוסט תעשייתיים בתוך כמה שבועות, אולם מתקנים כאלו אינם נפוצים ובקומפוסטר ביתי, יכולת ההתכלות מוגבלת.

תמונה 2: BiONext 600 – אחד הפתרונות של חברת EuroPlas בתחום הביו-פלסטיק.
האם ביו-פלסטיק טוב לסביבה?

ככל אצבע, טביעת הרגל הפחמנית של ביו-פלסטיק היא נמוכה בהשוואה לפלסטיק ממקורות פוסיליים. ביו-פלסטיק ממקורות מתחדשים עשוי מרכיבים טבעיים המצריכים פחות עיבוד ואנרגיה בהשוואה לייצור פלסטיק ע"י זיקוק נפט. במהלך ייצורו יש פחות מוצרי לוואי מזיקים או רעלנים הנפלטים לסביבה. יתרון נוסף טמון גם בעיבוד חומרים מתכלים, עבורם יש שימוש בטמפרטורות עיבוד נמוכות יותר בהשוואה לפלסטיק פוסילי.

אולם לא תמיד קיימים התנאים לביו-התכלות. במקרים בהם אין מערך קומפוסט לטיפול בפסולת, הביו-פלסטיק מושלך למטמנות. כתוצאה מכך, בסביבה דלה בחמצן, הוא עלול לפלוט מתאן, אשר מזיק פי 23 יותר לסביבה מאשר פחמן דו חמצני. בנוסף, ביו-פלסטיק ממקורות מתחדשים יקר משמעותית מאשר פלסטיק מבוסס נפט. PLA לדוגמה, יכול להיות יקר יותר ב-20% עד 50% מפוליאולפינים. 

EuroPlas – יצרנית מובילה של פתרונות ברי קיימא

החברה הוייטנאמית, EuroPlas, מציעה פתרונות ברי קיימא לפולימרים מסורתיים, חומרי גלם המתכלים בקומפוסט המבוססים על מקורות מתחדשים כמו עמילן תירס, קנה סוכר ותפוח אדמה בשם BiONext. החברה מחוייבת למחקר ופיתוח מתקדמים להרחבת סל המוצרים המקיימים שלה. EuroPlas מציעה עזרה טכנית על ידי מומחים בבחירת חומר הגלם המקיים המתאים ביותר לדרישות הלקוח. 

למידע נוסף:
KASA, אילן אשכנזי, [email protected] ,054-464-7801
KASA, עמוס ג'אן, 054-577-6865 , [email protected]