קו חדש, אופקים חדשים: קבוצת פלסטופיל מציגה יכולות טכנולוגיות מתקדמות וצומחת גם בחו"ל

קו מתיחה תשע שכבתי חדש, ראשון מסוגו בעולם, נחנך באתר הזורע ויאפשר את הכפלת כושר הייצור של יריעות ה-MOPE של פולישק, החברה בקבוצה

תמונה 1: צוות קבוצת פלסטופיל ליד הקו החדש. משמאל לימין: רוני בן שושן – מנהל פיתוח מוצרי פולישק, נרי נהוראי – מנכ"ל הקבוצה, דויד ריילינגר – מהנדס קבוצת פלסטופיל, ויואב גוטמן – פיתוח, פולישק.

השנים האחרונות היו מעניינות בקבוצת פלסטופיל עם התרחבות משמעותית באתרי הייצור בישראל. לפני כשנתיים וחצי, רכשה הקבוצה את חברת מור תעשיות הממוקמת בשדרות, וזמן קצר לאחר מכן, גם פולישק, גם היא ממוקמת בעוטף, בקיבוץ ניר יצחק, הצטרפה. התרחבות מבורכת זו אותגרה כמובן לאור אירועי השבעה באוקטובר. עם שניים מתוך שלושה מפעלים אשר נמצאים בסמיכות גבוהה לעזה, התמודדה הקבוצה עם השבתת פעילות ייצור, גיוס כוח אדם, ושאלות מלקוחות מודאגים.

לשמחתנו, מציאות זו לא עיכבה משמעותית את התפתחות הקבוצה וממש לאחרונה, חונכת פולישק קו חדש,  ייחודי מסוגו בעולם, לייצור יריעות ה-MOPE המתמחזרות שלה. קו זה מאפשר את הכפלת כושר הייצור, נמצא בשלבי הרצה סופיים ועתיד להוציא מוצרים מסחריים ראשונים לשוק לקראת סוף חודש מאי.

יכולות טכנולוגיות חדשות
תמונה 2: החלפת גליל על קו תשע השכבות החדש של פולישק הנמצא באתר הזורע.

"הקו החדש, שנחנך באתר הזורע, מורכב מאקסטרודר בעל תשע שכבות וכולל גם יחידת מתיחה MDO. היריעות המיוצרות עשויות כמובן מחומר יחיד – פוליאתילן, ומתקבלות באיכות אופטית גבוהה ביותר. זהו המוצר המוביל בעולם בתחום יריעות MOPE", אומר נרי נהוראי, מנכ"ל הקבוצה.

לצד האיכות, מקנה הקו גמישות תפעולית משמעותית. "אנחנו עובדים במהירות גבוהה ומציעים יריעות ברוחבים של 1400-1000 מ"מ, הנפוצים בתעשיית האריזה. השוליים נחתכים, מגורענים וחוזרים לקו הייצור", מוסיף רוני בן שושן, מנהל פיתוח מוצרים בפולישק. "הוא מקנה לנו יכולת תחרותית טובה יותר בשוק. ריבוי השכבות פותח בפנינו ייצור מוצרים חדשים ומורכבים יותר, כגון שילוב תכונת חסמות ושיפור העמידות התרמית של היריעות. הקו ישרת גם את פלסטופיל, ואחד הפרוייקטים העתידיים הוא פיתוח יריעות רב שכבתיות אשר ייתרו את הצורך בלמינציה ויאפשרו לקבל יריעה מוגמרת בתהליך ייצור אחד".

פרויקט הנדסי ותפעולי בעבודה עצמית
פלסטופיל קו MDO חדש

כעת, כשמביטים בסיפוק בקו שכבר עובד בהצלחה, אפשר לספר גם על חבלי הלידה שלו. "מדובר בפרויקט שאני בספק שיש שני לו בעולם", אומר דויד ריילינגר, מהנדס הקבוצה, שהוביל וניהל את כל תהליך ההקמה. קו האקסטרוזיה המתקדם מתוצרת Brampton שודך למערכת מתיחה חד כיוונית ולמערכות בקרה נוספות לעובי ולמינון מבית סיסמטריק.

"לא מדובר פה במוצר מדף, אלא בקו שכל חלק ממנו אופיין והותאם בצורה ייעודית. עקב ראשוניות הפרויקט, חששה יצרנית מערכת המתיחה לקחת אחריות, והגויים גם היססו להגיע לישראל עקב אזהרות המסע. לכן החלטנו לקחת סיכון מחושב ולבצע את כל האינטגרציה באופן עצמאי, אצלנו בבית. עכשיו כשהקו עומד ועובד מולנו, ההחלטה התבררה כנכונה וחכמה, אבל בהחלט גרמה אצלי לפרפרים בבטן. הסתמכנו על ידע פנים מפעלי וניסיון רב שנים שנצבר בפולישק, כאשר רוני ליווה את הפרויקט מקרוב. זה המקום להודות גם לחברת סיסמטריק, שפיתחה במיוחד לטכנולוגיה זו מערכות בקרת עובי אשר מיושמות באתר בניר יצחק ועכשיו גם כאן בהזורע".

הגדלת נוכחות בארץ ובחו"ל והרחבת יכולות המיחזור

אמנם הקו החדש מעסיק רבות את אנשי הקבוצה, אך התפתחויות קורות גם בתחומים נוספים. הנוכחות של פלסטופיל בשוק אריזות המזון הישראלי גדלה בעשרות אחוזים. זאת לצד הובלה בייצור פתרונות אריזה תעשייתית על ידי מור תעשיות, שהקימה לאחרונה מערך מיחזור יריעות חדש, המחליף את הצורך בהטמנת פסולת.

"החיסכון הוא משמעותי. בוטלו עלויות הפינוי היקרות וגם צומצם השימוש בחומר גלם בתולי", מסביר נרי. "בעזרת ניצול מושכל של חומר ממוחזר המורכב גם מפחתי ייצור וגם מפסולת PCR של שקי חומר גלם לאחר שימוש, אנחנו מצליחים כבר היום למחזר קרוב ל-1000 טונות בשנה. המערך החדש יכפיל את התפוקה עד לשנת 2026".

גם באירופה חלו התפתחויות עם גיוס של שלושה אנשי מכירות מקומיים נוספים ופתיחת פעילויות בארצות חדשות ביבשת. על כך מוסיף נרי: "אנחנו נערכים להגדיל את תפוקות הייצור ב-30% באתר פלסטופיל ואני צופה שנגיע לפוטנציאל המירבי שלו לקראת סוף השנה. ההתפתחות הבאה לא תהיה כאן בישראל, אלא בחו"ל, מתוך רצון להתקרב ללקוח".

עסקים במציאות גיאופוליטית ורגולטורית מאתגרת

פיתוחים בתחום המיחזור נעשים כחלק ממגמת הקיימות העולמית. אולם קצב אימוץ פתרונות אלו מוכתב על ידי רגולציות גלובליות אשר אינן תמיד מתקדמות בקצב המצופה. "התקנות המחייבות שימוש באריזות מתמחזרות (PPWR) נכנסו לתוקף בפברואר 2025, אולם רק ב-2030 תוטלנה סנקציות כנגד מי שלא עומד בהן", מספר נרי. "אנחנו מנצלים את הזמן הזה להקמת הקו החדש ולפיתוח פתרונות חדשניים אשר לא קיימים היום בשוק יריעות המונו, ביניהם יריעות מתמחזרות עם חסמות גבוהה (HOB – High oxygen barrier) או יריעות העמידות בטמפרטורה גבוהה (HHR – High  heat resistance)".

אתגרי המלחמה המיידים נמצאים בעבר, אולם התארכות המצב הבטחוני מביאה איתה התמודדויות עבור פולישק היושבת בניר יצחק. "במסגרת ניהול הסיכונים, אנחנו נדרשים להציע חלופות ייצור באזורים בטוחים יותר. זאת אחת הסיבות שאת הקו החדש מיקמנו באתר הזורע", אומר נרי. "אני שמח לומר, כי באופן גורף, שיקולים פוליטיים לא נכנסים לעולם העיסקי, ואנחנו זוכים לתמיכה והמשך עסקים כרגיל. זאת למעט קשיים מקומיים באירלנד ואנגליה הנוקטות בקו אנטי ישראלי מובהק".

כמו כל מה שקשור לשבעה באוקטובר, זה תמיד מרגש לראות את התעשייה בעוטף אשר לא רק השתקמה במהירות, אלא ממשיכה לצמוח ולהתפתח עם יכולות ייצור נוספות, שווקים חדשים ויכולות טכנולוגיות מתקדמות.