המתקנים יוקמו בדרום ויהוו פתרון ל-20% מהפסולת בישראל. הם יפיקו 1.5 מיליון חביות נפט בשנה ויעזרו לצמצם את כמות ההטמנה בישראל
דבר ידוע הוא שהמשאב העיקרי של ישראל – הוא ההון האנושי בה ואילו משאבי הטבע המבורכים שמתגלים כאן, מפעם לפעם, הם רק בונוס. בונוס כזה הם פצלי השמן – סלעים שהתגלו במישור רותם בדרום ומכילים אחוז גבוה של חומר אורגני (קרוגן) מהם ניתן להפיק, בתהליך של חימום בתנאים מבוקרים ללא חמצן, נפט ואנרגיה.
מפסולת לאנרגיה במישור רותם
פצלי השמן התגלו אצלנו לפני כחמישים שנה והוכרזו כתגלית על ידי משרד האנרגיה. את הרישיון לכרייתם מחזיקה שותפות רא"מ (רותם אנרגיה מחצבים), שהונפקה לפני שנה בבורסה של תל-אביב. רא"מ מקדמת את הפרויקט משנת 2011 ומתכננת להקים במישור רותם זוג מתקנים, ראשונים מסוגם בישראל, להפקת נפט וחשמל מפצלי שמן ומפסולת פלסטיק עירונית ממויינת. המתקנים שיוקמו תואמים למדיניות המשרד להגנת הסביבה המקדם פתרונות להשבת אנרגיה מפסולת לשם צמצום ההטמנה. זו ההזדמנות להזכיר שההטמנה מהווה בישראל כיום כשיטה הפופולרית ביותר לטיפול בפסולת והיא "מתהדרת" באחוז הטמנה גבוה של 79% כאשר היעד שהציבה המדינה עומד על 26% הטמנה בשנת 2030. בניית המתקנים צפויה להתחיל השנה ואילו הייצור וההפעלה המסחרית צפויים ב-2024.
אז איך זה עובד?
המתקנים יפעלו בטכנולוגיה של ענקית האנרגיה Enefit. הם יוזנו מדי שנה בכ-200 אלף טון של פסולת פלסטיק, המהווה כחמישית מכמות פסולת הפלסטיק השנתית בישראל. זאת בשילוב עם כ-1.8 מיליון טון פצלי שמן. תוספת הפלסטיק לתהליך נועדה לשפר את הפקת הנפט ולהביא לייצור באיכות גבוהה. היא תורכב מפסולת פלסטיק עירונית המבוססת על אחוזים גבוהים של PE ו-PP. תערובת ההזנה הממוינת תעבור תהליך של חימום מבוקר באווירה אינרטית (פירוליזה) לצורך הפקת נפט וייצור חשמל.
חברת גרינט, בעלת מתקן מיון ומחזור שממוקם באזור עטרות, ירושלים, תמיין ותספק חלק נכבד מכמות פסולת הפלסטיק הנדרשת. בנוסף, לרא"מ יש מזכר הבנות עם חברת ורידיס לאספקה של פסולת פלסטיק.
על כמה נפט וחשמל מדובר?
לפי התחזיות, תפוקתם השנתית של זוג מתקני ההפקה צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון חביות נפט. החום העודף שיופק בתהליך יסייע בהפקת חשמל בהספק של כ-60-70MW. עתודות פצלי השמן בשטח הרישיון הוערכו בכ-245 מיליון טון, מהם ניתן להפיק כ-135 מיליון חביות נפט, כלומר, קיימים משאבים לעשרות שנים.
הפגיעה באיכות הסביבה
ביקורת סביבתית גדולה עלתה סביב נושא כריית פצלי השמן הכוללת טענות על זיהום אוויר, פגיעה בקרקע, בחי ובצומח וסכנה למי האקוויפר. יחד עם זאת, במשך למעלה מ-25 שנים כבר מתקיימת במישור רותם כריית פצלי שמן בדומה לכריית מרבצים אחרים כמו חול ופוספטים והמכרה כבר פעיל. יתרה מכך, כיום, חברה אחרת הכורה פוספטים באזור, צריכה להסיר את שכבות פצלי השמן הרבודות מעל הפוספטים כדי להגיע למרבץ שלה, והיא משאירה את הפצלים בשטח.
כריית פצלי השמן על ידי רא"מ תאפשר כרייה בו זמנית ומשולבת שלי שני המשאבים, תוך הגעה מהירה יותר לשכבת הפוספטים. לאחר השלמת הכרייה על ידי שתי החברות יתאפשר שיקום מכרה. מכאן, שבניגוד לתדמית הבלתי ידידותית לסביבה, זוהי סינרגיה תפעולית שדווקא תאפשר לצמצם את ההשפעה הסביבתית.
פרויקט זה מהווה נדבך ראשון מסוגו בניצול כמות משמעותית של פסולת פלסטיק עירונית והוא מהווה תרומה חשובה לפתרון בעיות הפסולת של מדינת ישראל. בעתיד, בכוונת רא"מ לנסות ולהגדיל את השימוש בפסולת הפלסטיק פסולות נוספים כדוגמת צמיגים משומשים.