חדש ב-SU-PAD: בדיקות אטימה ודליפה

חברת CTS האמריקאית מציעה מגוון פתרונות חדשניים, מדויקים וחסכוניים לבדיקות אטימה ודליפה. מהם היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן? 

תמונה 1: מדידת ירידת לחץ (Pressure Decay) לאורך זמן. אובדן לחץ גדול מהיעד הראשוני פירושו – נזילה.

האמת היא שהכול דולף, לא משנה עד כמה המפרט מדויק. אלו יכולים לנבוע מסדקים, חלקים עם חוסר התאמה מלא ביניהם, אזורים חדירים במוצר, או פשוט חומר הגלם שמאפשר מעבר איטי של גזים. השאלה האמיתית היא לא "האם זה דולף", אלא "כמה זה דולף", ו"האם המדידה שלנו עומדת בתקן ובמפרט האיכות הרצוי". מגוון גורמים יכולים להשפיע על זרימת הנוזל או הגז במהלך הדליפה, כגון לחץ, טמפרטורה, צמיגות, מתח פנים, גודל החור, אורכו ואופיו האם התנועה היא דרך דופן דקה או במסלול מפותל. 

שימוש באוויר למדידת הדליפות 

כמובן, אין אפשרות לשכפל בדיוק מוחלט את תנאי הדליפה במציאות. עם זאת, ישנן דרכים לבחון ולמדוד דליפות שעלולות להשפיע על ביצועי המוצר. בדיקת הטבעה (Dunk test) היא השיטה הבסיסית ביותר לבחינה של דליפות. ע"י טבילת החלק במים, ניתן לבדוק יציאת בועות אוויר. זוהי השיטה הזולה והפשוטה ביותר, ושימושית לזיהוי דליפות מחלקים קטנים. אולם היא לא מדויקת במיוחד ומחייבת הרטבה של האובייקט הנבדק. בנוסף, השיטה דורשת הערכה גסה יחסית של תדירות הופעת הבועות וגודלן.  

תמונה 2: בדיקה בשיטת זרימת החומר (Mass Flow). מדידת כמות האוויר שנדרשת להחזיק זרימה קבועה, לצד מדידת קצב הדליפה.

חברת (Cincinnati Test Systems) CTS, המובילה בתחום בדיקות האטימה, מציעה שיטות מתקדמות יותר המשתמשות בגזים בלבד, ללא נוזלים. דוגמא לכך היא בדיקת ירידת לחץ (Pressure Decay). בשיטה זו, המתאימה אף לדליפות קטנות, ממלאים את האובייקט הנבדק באוויר ומודדים את אובדן הלחץ לאורך פרק זמן מוגדר. זוהי שיטה מהירה ומדויקת ביותר, וניתן לבצע מדידה דיפרנציאלית (Differential Pressure Decay) המפחיתה השפעות חיצוניות כגון שינויי טמפרטורה ולחץ אטמוספרי. 

שיטת מדידה זו מתאימה ליישומים רבים, אך היא אינה שימושית לזיהוי מיקום הדליפה ואינה מתאימה לחלקים גדולים. חברת CTS מציעה את ה-Sentinel MH, מכשיר בדיקה קומפקטי ומודלרי המשלב בדיקת ירידת לחץ דיפרנציאלית עם בדיקת Mass Flow. הוא מתאים במיוחד למכונות אוטומציה, ומציע רזולוציה גבוהה, מהירות ואחידות בתוצאות עבור סביבות תעשייתיות.

בחירת הטכנולוגיה הנכונה עבור היישום המתאים 

שיטת הבדיקה זרימת החומר (Mass Flow) מתאימה ליישומים רפואיים כגון צינורות וצנתרים, ולמוצרים כמו מכלולי מנוע, מכשירי חשמל, מדי גז, ומערכות HVAC. בבדיקה זו מודדים את קצב הזרימה בפועל בלחץ קבוע, על מנת לקבוע את תקינות המוצר. היא מתאימה במיוחד למדידת דליפות גדולות או לאיתור חסימה בצינורות, אך פחות רגישה לדליפות קטנות ומושפעת משינויים בטמפרטורת אוויר ולחץ המערכת. 

תמונה 3: ה- Sentinel Blackbelt Pro של CTS משמש לבדיקת ירידת ואקום, ירידת לחץ ו-Mass Flow.

בשיטת ירידת ואקום (Vacuum Decay), נוצר ואקום מבוקר בחלק הנבדק. בדומה לבדיקת ירידת לחץ, נמדדת דליפת האוויר תחת הלחץ הנוצר. שיטה זו מתאימה במיוחד ליישומים להם עשויים להיות דליפות ממקורות חיצוניים, כגון חיישנים תתמימיים או צינורות. היא מבטיחה דיוק גבוה ורגישות נמוכה לשינויים בתנאים סביבתיים או לחוסר יציבות בחלקים. 

CTS מציעה פתרונות המשלבים את כלל השיטות ומאפשרים לנצל את היתרונות שלהן. לדוגמה, ה-Sentinel Blackbelt Pro הוא מכשיר בדיקה רב תכליתי וערוצי, המשמש לבדיקת ירידת ואקום, ירידת לחץ ו-Mass Flow. המכשיר מסוגל לנהל ולתפעל במקביל 4 חלקי בדיקה בכמה עמדות שונות בעת ובעונה אחת. 

למידע נוסף:

SU-PAD, עומר אופיר, 052-346-7157, [email protected]