פיתוח כחול לבן – שכבת הדבקה לסגירה חוזרת – שיתוף פעולה בין כפרית לפולג תעשיות פלסטיק

מנגנון הפתיחה מבוסס שכבה אולפינית עם כשל קוהזיבי בשכבת הדבק ומתאים למיחזור. הסגירה החוזרת נשמרת בטמפרטורות קרות ומחזורי השימוש רבים יותר בהשוואה למתחרים 

תמונה 1: דוגמאות לאריזות עם סגירה חוזרת.

שיתוף פעולה חדש שכולו כחול לבן, בין כפרית (כפר עזה) לפולג תעשיות פלסטיק (קבוץ גבים), הניב שכבת הדבקה חדשה ליישומי פתיחה חוזרת ביריעות גמישות. התוסף מתאים לעבודה הן בניפוח והן בפיה שטוחה (CAST) ומבוסס כולו על פוליאולפינים, כך שאינו פוגע ביכולות המיחזור של היריעה. הוא מאושר למגע עם מזון ואינו גורם למיגרציה של שמנים או ריחות שקיימים לפעמים בחומרים מסוג זה. 

אובדן מזון – הגורם העיקרי להגדלת טביעת הרגל הפחמנית של המוצר 

אובדן ובזבוז מזון הפכו לבעיה של ממש. רק על מנת לסבר את האוזן, 33%-50% מסך המזון המיוצר ברחבי העולם הופך לפסולת. הערך הכספי של המזון הנזרק לפח או מתקלקל במהלך שרשרת ההפצה נאמד ביותר מטריליון דולר. בישראל לבדה, ההוצאה על סל המזון מהווה כ-16% מהצריכה הממוצעת ואילו היקף העלות של אובדן המזון הינו כ-18 מיליארד ₪ בשנה.  

מעבר לבעיה ההומניטרית באובדן מזון בזמן שישנם מיליוני אנשים רעבים בעולם, תהליך ייצור המזון הינו בעל טביעת רגל פחמנית גבוהה: אנרגיה רבה, מים, קרקע, דישון מושקעים בגידול המזון, ולאחר מכן יש מערך שינוע והפצה נרחב, בעל טביעה פחמנית גבוהה גם כן, כך שהנזק שנגרם לסביבה ע"י גידול מזון ואובדנו הוא כפול ומכופל. 

מחליפים את המכסה הקשיח – אריזה גמישה לסגירה חוזרת 

אחת הדרכים לצמצם את קלקול המזון הוא לסגור מחדש את האריזה אחרי פתיחתה. הסגירה החוזרת מתבצעת לרוב על ידי מכסה רוכב קשיח בעל עובי רב בהשוואה ליריעה גמישה, המגדיל את טביעת רגל הפחמנית של המוצר. פתרון אלגנטי המייתר את הצורך במכסה רוכב הוא מנגנון הפתיחה החוזרת של האריזה. שכבת הדבקה הנחשפת על גבי היריעה העליונה הגמישה עם פתיחתה.  

אדהזיה או קוהזיה?! זו השאלה 

קיימות שתי טכניקות להשגת אפקט סגירה חוזרת, מנגנון המבוסס על כשל אדהזיבי או קוהזיבי בשכבת ההדבקה. הכשל האדהזיבי הנוצר בעת פתיחת המגש, קורה עקב קומפטיביליות (תאימות) נמוכה בין שכבת הדבק לבין שכבת ההלחמה. כתוצאה מכך, הפתיחה הראשונית הינה במנגנון Easy Peel, אך ההדבקה החוזרת חלשה יותר בהתאמה. על מנת לשמור על טריות המזון לאורך זמן, מוסיפים לאריזה את המכסה הרוכב.    

הטכניקה השנייה מתבססת על חוזק אדהזיבי גבוה בין שכבת הדבק לשכבת ההלחמה הנוצר בזמן ההלחמה, אך מתבטא בחוזק קוהזיבי חלש בשכבת הדבק. במנגנון זה שכבת ההלחמה יוצרת Lock Seal, ושכבת ההדבקה שמעליה מתפצלת בעת הפתיחה לשתי שכבות: האחת נשארת על היקף המגש התחתון והשנייה על היריעה הסוגרת. לשיטה זו יתרון מובהק בהשוואה לשיטה הקודמת היות והסגירה החוזרת של הדבק לעצמו אפקטיבית וחזקה יותר. כך ניתן לשמור על איכות המזון ולחסוך באריזה קשיחה נוספת. 

מנגנון הדבקה חדש מחברת כפרית 

שכבת ההדבקה החדשה שהשיקה כפרית בעלת תכונות הדומות לאלסטומר ומבוססת על תרכובת אולפינית. התוסף מגיע בצורת גרגרים מאובקים המותאמים לאקסטרוזיה. הוא קומפטבילי ל-PE ואין צורך בשכבת הדבקה ביניהם. בכפרית ממליצים כי עובי השכבה המינימלי יעמוד על 12 מיקרון על מנת ליצור מנגנון פתיחה וסגירה אופטימלי. מומלץ לשלב 5% תוסף אנטי-בלוק מבוסס סיליקה בשכבת ההלחמה לפתיחה קלה יותר של גלילת היריעה.  

 למידע נוסף:
רועי לוי, 054-648-7367, [email protected]