מכונת הזרקה חדשה של ENGEL, באורך 25 מטר ובמשקל 275 טון, הותקנה בדולב והחליפה מכונה ותיקה שפעלה במשך חצי מאה. כך נראית הנדסה מדויקת בלוח זמנים צפוף
לאחר שנה שלמה של איפיון קפדני, ואתגר לוגיסטי יוצא דופן – נחנכה לאחרונה בחברת דולב מכונת ההזרקה החדשה מתוצרת ENGEL. מדובר במכונת דגל ייחודית, דו-קומפוננטית (Combi), בכוח נעילה של 4000 טון – מהגדולות והמתקדמות מסוגה לא רק בישראל אלא בעולם כולו. היא מחליפה מכונה וותיקה בת 50 שנה, ומיועדת לייצר את מיכלי החקלאות – אחד מהמוצרים המזוהים ביותר עם החברה בשוק הישראלי.
הפרויקט נוהל באופן צמוד על ידי דולב וארן מחקר ופיתוח, החל משלב התכנון הראשוני, הובלה לוגיסטית מורכבת, והרכבה עצמאית באתר דולב. לשמחתנו, למרות המוניטין הישראלי של חוסר עמידה בזמנים, הוא הסתיים בדיוק בלוחות הזמנים שתוכננו מראש.
"פרויקט של פעם בעשור"
הפרויקט לווה מקרוב על ידי אלון לרמן והבל יריחימוביץ' מחברת ארן, שהיו אמונים על כל שלב בו. "החלפת המכונה הוותיקה, שייצרה במשך חמישה עשורים, אינה דבר של מה בכך", הם אומרים, "היה עלינו להבטיח מעבר חלק, ללא פגיעה באספקה השוטפת, ותוך עמידה מדוקדקת בלוחות הזמנים. הפרויקט כולו תוכנן לביצוע בין עונות השיא, כדי לצמצם את ההשפעה על החקלאים, לקוחות דולב".
הפירוק, ההובלה וההרכבה דרשו תיאום רב-מערכתי – הן ברמה ההנדסית והן ברמה הלוגיסטית: המכונה פורקה באוסטריה עד רמת הקולונות, והובלה בשלושה משלוחים שונים שכללו 8 קונטיינרי מאפי (MAFI) ייעודיים ו-8 קונטיינרים נוספים. הצוות הטכני של ארן שהה במפעל ENGEL באוסטריה, לקח חלק בפירוק ובכך למד את תהליך ההרכבה, שבוצעה בישראל על ידי טכנאים כחול לבן – לראשונה.
למרות האילוצים הביטחוניים שמנעו את הגעת צוות ההקמה האוסטרי, ההרכבה הושלמה בתוך שישה שבועות בלבד, בדיוק לפי התוכנית. "זו הייתה אחת ההרכבות המורכבות ביותר שביצענו, ואחד מהאירועים המקצועיים המשמעותיים ביותר שלנו", אומרים בארן. "למרות הפרוייקטים הרבים שמאחורינו, הייחודיות של המכונה הספציפית הזו, המורכבות שלה, והעובדה שביצענו את ההרכבה בצורה עצמאית, העלו שלב אחד למעלה את רמת המקצועיות של כל הצוות בארן", מעידים בחברה.
25 מטר אורך, 275 טון של מכונה
מכונת ENGEL החדשה תוכננה להתאים הן לתבניות קיימות והן לפיתוחים עתידיים. ונעבור למספרים המרשימים: מדובר במכונה באורך של 25 מטרים, גובה של 4.7 מטרים, רוחב של 7 מטרים, ומשקל של 275 טון. יחידת ההזרקה העיקרית מסוגלת להזריק 52 ק"ג פוליאתילן, והמשנית – 24 ק"ג נוספים. סך הכול – מוצר שמשקלו 76 ק"ג.
המערכת כוללת כ-5600 ליטר שמן הידראולי, ופלטת תבנית במשקל 67 טון. המכונה תוכננה לעבודה בשני צבעים – בהתאם לשיטת הסימון של דולב, בה כל חקלאי מקבל שילוב צבעים ייחודי לדולבים שלו, המאפשר זיהוי מהיר והחזרה מדויקת מהשוק והאריזה לשטח החקלאי.
העמדת יחידת ההזרקה השנייה תוכננה באופן ייחודי: לא במקביל ליחידה הראשית אלא בזווית מיוחדת, כדי להתאים לתבנית דולב ולשמור על מרכזיות הזרקה מלאה במקרה של שימוש בצבע אחד בלבד.
גולת הכותרת של פרוייקט "דולב 2025"
טל שואף, מנהל ההנדסה והפיתוח בדולב, וליאור לוין, סמנכ"ל התפעול הגלובלי, מחזיקים בותק של כמעט שני עשורים בחברה וראו הרבה בחייהם המקצועיים. אולם את ההתלהבות שלהם מהפרוייקט החדש קשה להעביר כאן במילים: "המכונה החדשה היא גולת הכותרת של פרויקט "דולב 2025" – מהלך רב-שנתי לחידוש מערך הייצור ולהחלפת ציוד ותיק. עד כה הוחלפו ארבע מכונות ישנות בחדשות כולן תוצרת ENGEL, בגדלים של 4000, 1750, 900 ו-100 טון כוח נעילה. החזקה והמורכבת מכולן – היא האחרונה בסדרה. אלו מצטרפות למכונות נוספות שנרכשו בשנים האחרונות בעלות כוח נעילה של 1700 ו-3200 טון. לצד ארן עברו איתנו גם חברת הפיקוח אביב פרויקטים והקבלן המבצע א.כריספי וגם להם מגיעה הערכה על העבודה המוצלחת".
הבחירה ב-ENGEL נעשתה לאחר בחינה מקיפה של מספר יצרנים. "ההחלטה התבססה על איכות המכונה, היציבות התפעולית של ENGEL, והשירות המקצועי של חברת ארן", הם אומרים. "במכונה מסוג זה, תכנון לטווח הארוך הוא קריטי – וידענו שנוכל לקבל תמיכה איכותית גם בעוד עשרות שנים". זה המקום להזכיר כי צוות ארן אמון על תחזוקת המכונות השוטפת בדולב, זה שירות שניתן לכלל התעשייה ומשפיע רבות על איכות הייצור ומתבטא בירידה משמעותית בתחזוקת השבר.
מכונה חדשה – מוצר משופר
המכל החדש, הדולב, עבר גם הוא שדרוג משמעותי: מבנה מחוזק, אוורור משופר המקצר את זמני ההקפאה וההפשרה של התוצרת החקלאית שבתוכו, וסימון צבע מארבעה כיוונים (לעומת שניים בדגם הקודם). הודות ליחידות ההזרקה החדשות, המכונה מאפשרת מעברי צבע מהירים יותר, עם כ-10% שיפור בזמן מחזור. גם תהליך הייצור עצמו עבר אופטימיזציה: באמצעות מעבר לתבנית חדשה עם ראנרים חמים, ניתן היה להחליף שלוש יחידות הזרקה ישנות בשתיים בלבד, תוך שמירה ואף שיפור של הסימון הצבעוני.
השוויצרים מקנאים: 5 חודשים, 10 ימים – פרויקט למופת
מרגע הזרקת המכל האחרון במכונה הישנה ועד שהמכונה החדשה החלה לייצר באופן שוטף – חלפו בדיוק חמישה חודשים ו-10 ימים. בתקופה זו בוצעו: פירוק המכונה הישנה בדולב (כחודש), הכנת תשתיות ורצפת ייצור בדולב (כחודשיים וחצי), והתקנת המכונה באתר (כ-6 שבועות).
לצורך שמירה על רצף אספקה, דולב נערכה מראש עם מלאי מוגדל, וניצלה את עונת החורף – בה הביקוש החקלאי נמוך יחסית – כדי לבצע את המעבר.
המכונה שהחלה לפעול באופן רציף זמן קצר לפני פסח, סימנה את סיומו המוצלח של פרויקט משמעותי ביותר עבור דולב. "זו הייתה משימה מורכבת, ולמרות הלחץ והאתגרים, הצלחנו בזכות המקצועיות של כל השותפים – מהנדסי ארן, הקבלנים שבנו את התשתיות, חברת הפיקוח, וכמובן הצוות של דולב", מסכמים בדולב. "זהו מהלך אסטרטגי המתמקד בצרכי השוק ובמתן ערך מוסף ללקוח, שנועד להבטיח את המשך הובלת דולב בעשורים הבאים".