מיחזור פנים מפעלי יכול להיעשות על ידי מערכת גריסה על גבי המכונה, או מערך מרכזי למיחזור כל הפחת המפעלי יחד. נעמוד כאן על היתרונות והחסרונות של כל שיטה וכן על הדרך הנכונה לשילוב גרוס בתהליך תוך שמירה על איכות מוצר אחידה
כולם מדברים על כלכלה מעגלית, אולם לפני שמתעסקים במיחזור, שיכול לעיתים להיות מאתגר, יש לנו עוד מה לעשות לפני שהמוצר מגיע לשוק. הבטחת שימוש במינימום משאבים וחומרים לייצור המוצר מצמצם את הפגיעה בסביבה ללא צורך לאמץ פתרונות קסם חדשים.
אז איך מבטיחים שימוש מיטבי בכל החומר שרכשנו?
אין ספק כי המיחזור הקל והאיכותי ביותר הוא שימוש פנימי בפחת מפעלי. הראנרים, האנגוסים, שולי היריעות ואף מוצרים פסולים מהווים מקור איכותי למיחזור. שימוש שכזה נקרא מיחזור במערכת סגורה, שכן הפחת לא עוזב את המפעל וחוזר חזרה לייצור. לתהליך זה השפעה לא רק על הסביבה אלא גם על רווחיות המפעל והוא מאפשר חיסכון בחומרי גלם בתוליים ויקרים.
שיטות מקובלות למיחזור פנים מפעלי
ישנן שתי שיטות למיחזור פסולת פנים מפעלית. הדרך הראשונה והישירה מערבת גריסה והזנה חוזרת של הפחת ישירות לאקסטרודר או למכונת ההזרקה, בתהליך שהוא לרוב אוטומטי. בדרך הלא ישירה, הפסולת נאספת במפעל לאורך תקופה במיכל איסוף מרכזי, ולאחר מכן נגרסת באופן מרוכז ומוזנת חזרה לתהליך.
לשיטה זו שלושה חסרונות משמעותיים: ראשית, היא מכילה ערב רב של מקורות חומר גלם. רוב המפעלים עושים שימוש בחומרים שונים ובצבעים שונים שקשה להפריד ולכן חומרים אלו מועברים לייצור מוצרים נחותים. בנוסף, תהליך איסוף החומר, שינועו, גריסתו והזנתו מחדש לתהליך דורשים כוח אדם, שחסר במרבית המפעלים. בנוסף, לרוב זמן ההמתנה שמבלה החומר יכול להוביל לספיגת לחות מהסביבה וכניסת מזהמים, ולכן נוצר צורך בניקוי וייבוש.
אם כך ברור שיש עדיפות למיחזור ישיר על הקו, אולם שיטה זו אינה נפוצה. מדוע? הסיבה טמונה באיכות הציוד. על מנת לקבל חומר גרוס איכותי בקו הייצור עצמו יש צורך בציוד מתאים. ציוד באיכות ירודה יגרום לאבק וגריסה לא אחידה. בנוסף, מינון שאינו כולל ערבוב מקדים או הזנה במקביל של החומר הגרוס עם החומר הבתולי יגרום להזנה בשכבות כאשר פעם יכנס למכונה חומר בתולי ופעם חומר גרוס. אלו יגרמו לשונות גדולה במוצר הסופי. במקרים כאלו המאמץ שמושקע במיחזור לא ישתלם, גם מבחינה סביבתית. שימוש נכון בטכנולוגיה הכולל מגרסה איכותית, מערכת טובה למינון ועירבוב יכול לסייע.
מערכות משקליות חכמות לעיבוד חומר ממוחזר גרוס
בעבודה עם חומרים גרוסים צפיפות החומר יכולה להשתנות משמעותית. לטובת מינון של חומרים אלו יש להשתמש בממננים משקליים ולא נפחיים על מנת לשמור על הזנה מדוייקת. ממננים אלו מצויידים במערכות בקרה חכמות העוקבות כל עת אחר מפלס הגרוס הזמין לעבודה. בהתאם לזמינות החומר הממוחזר הן פוקדת על המכונה לבצע שינויים באחוז החומר הבתולי. בכך משמרת המערכת את יציבות התהליך ואת רמת הדיוק שלו.
באשר למינון כמות הצבע המוכנסת לתערובת הפולימרים, גם היא משתנה בהתאם לגרוס הזמין להזנה. המערכות המשוכללות לוקחות בחשבון את העובדה כי החומר הגרוס בעצמו כבר כולל בתוכו אחוז מסוים של צבע ומפחיתות את כמות הצבע הבתולי בהתאם לאחוז החומר הממוחזר הזמין לעבודה.
דוגמא למערכת שכזאת, היא מערכת ה-MCTwin המודולרית של MOVACOLOR המיועדת לאקסטרודרים קטנים וגדולים. היא כוללת מכל הזנה לצבע במילוי ידני, מכל הזנה לחומר גרוס ויחידה גדולה יותר לחומר גלם בתולי. את מכל ההזנה של החומר הגרוס ניתן לחבר ישירות למגרסה שצמודה למכונת הייצור. זו תזין את החומר בהתאם לכמות הפחת או הפסולים בהם היא טיפלה. מערכת הבקרה החכמה תזהה מה זמינות החומר הגרוס שניתן לשלב בייצור ותשנה את כמות תוסף הצבע בהתאם.
MCHybrid 30R של MOVACOLOR לערבול ומינון בו זמנית
מערכת MCHYBRID 30 של MOVACOLOR מאפשרת גם היא עבודה עם חומרים ממוחזרים וגרוסים. בהשוואה למערכות ערבול מנתיות, המערכת ההיברידית יכולה למנן משקלית את החומר, בנוסף לערבובו. בדומה למערכות מינון משקליות אחרות גם מערכת זו יכולה לקחת בחשבון את אחוז הגרוס שנמצא בשימוש ולהפחית את אחוז התוספים הבתוליים הדרושים אך היא עושה זאת עם דיוק מופחת. בנוסף, היא אינה קוראת את אחוז הגרוס הזמין לשימוש בצורה רציפה.
המערכת תומכת בעבודה בנפח גבוה עם מספר רב של חומרי גלם באותו הזמן; 2-4 מרכיבים עיקריים ועד ל– 14 תוספים נוספים. היא עומדת בתפוקות קו ייצור גבוהות של עד 300 ק"ג\שעה, ובנויה בסגנון מודולרי. ניקוי המכונה נוח שכן מכלי אחסון חומר הגלם עשויים פלדת אל חלד וניתנים להסרה. למרות המענה לתפוקות גבוהות, מתאימה המערכת למינון נמוך של תוספים כאשר רמת הדיוק אליה ניתן להגיע עומדת על 0.02%.
לסיכום, באמצעות ציוד מינון וערבול חכם ניתן לשלב חומרים גרוסים בצורה נוחה ברצפת הייצור. שימוש ב-20% גרוס יכול לחסוך 20% בעלות הצבעים והתוספים והדבר משמעותי במיוחד לאור המחירים המאמירים.
לקביעת פגישה בתערוכה צרו קשר:
ביתן MOVACOLOR בתערוכת ה-K הקרובה: Hall 11 / H46
פלורמא, דניאל פלורנטל, 054-474-4291, [email protected]