החברה, המספקת חומרי גלם וסיליקונים לתעשייה, מובילה את החלק הטכני של היוזמה העולמית. המטרה מאתגרת במיוחד כאשר עד ל-2025 אמורים להעלות את אחוז המיחזור של הפחתים בתעשיית המדבקות בעשרות אחוזים עד להגעה ל-75%
תפיסת הכלכלה המעגלית מחלחלת לכל תחום בתעשייה כאשר לאחרונה היא הגיעה גם לתחום המדבקות. מעל ל-30 חברות מובילות בעולם, בכל שרשרת הערך של המדבקות, התאגדו יחד תחת גוף הנקרא CELAB. ביניהן ניתן למנות יצרניות חומרי גלם, יצרני מדבקות, משתמשים וממחזרים.
מטרת היוזמה ברורה. לא מדובר במיחזור של המדבקות עצמן מהמוצר הסופי עליו הן מודבקות, אלא מיחזור של הפחתים בתהליך: שאריות המדבקות (המטריצות) ויריעות ההגנה לדבק (Release liners) שנותרות לאחר שמסירים את המדבקה (תמונה 2). עד ל-2025 התחייבה הקבוצה ליעד מיחזור מאתגר של מעל ל-75% מהפחתים המדבקות באירופה. העבודה תתמקד גם בפתרונות טכניים למיחזור חומר הגלם וגם במערך הלוגיסטי לשינוע החומרים למיחזור ונקודות הטיפול השונות.
"הגיע הרגע ליצור פלטפורמה ייעודית לפתרונות מיחזור לתחום זה. בעלי המותגים הגדולים להוטים להודיע על מחויבותם לקיימות ולהפחתת טביעת הרגל הפחמנית. דרישה זו באה מלמטה, מהצרכנים", אומר פול נתנזון דובר CELAB.
Dow מובילה את מיחזור החומרים
חברת Dow, המספקת חומרי גלם לייצור המדבקות, מובילה במסגרת הפרויקט את תחום החומרים. את החלק הטכני של הפרויקט מרכז Alex Knott ממחלקת הסיליקונים של החברה. הסיליקונים נמצאים בשימוש נרחב על גבי יריעות ההגנה ומונעים את הדבקת הדבק עליהן. את ציפוי הסיליקון מורחים בשכבה דקה על גבי יריעה, העשויה מנייר או מפלסטיק (תמונה 1).
את הנייר או היריעה עליה מיושמת שכבת הסיליקון ניתן כמובן למחזר כמו כל נייר או יריעה אחרת. קיימות שיטות למיחזור החומרים בערבובם עם זרמי נייר או יריעות אחרים. אלטרנטיבה נוספת היא למחזר את זרם הפחתים בצורה נפרדת ואז ניתן לתכנן את תהליך המיחזור כך שיתאים בצורה טובה יותר לפחתי המדבקות. לתהליך זה יתרון במיוחד ביריעות הגנה העשויות נייר. סיבי הנייר המשמשים לתהליך איכותיים מאוד ואז ניתן לקבל מוצר ממוחזר באיכות גבוהה, ולא למהול אותו בזרמי נייר רגילים.
על כמה חומר מדובר?
רוב יריעות ההגנה מיוצרות מנייר. מידי שנה נעשה שימוש בכ-953,000 טון של נייר לצורך זה. לפלסטיק לעומתו חלק קטן יותר ומידי שנה נעשה שימוש בכ-121,000 טון של יריעות. השימוש בחומר הגלם ליישום זה קטן בהיקפו בהשוואה לייצור הנייר העולמי ומהווה רק 0.5% ממנו. אולם, כפי שהזכרנו, איכות הנייר הגבוהה, וגם הדאגה לסביבה, מהוות מוטיבציה למיחזורו.
לאחר השימוש, רובן הגדול של היריעות (בין 40-55%) עובר להטמנה. אחוז המיחזור נכון ל-2019 נע בין 33% עבור נייר, ו-16% עבור יריעות פלסטיק (תמונה 3). מכאן, ההתחייבות להעלות את אחוזי המיחזור ל-75% נראית מאתגרת ומשמעותית במיוחד.
למידע נוסף:
גולן סמנה, 054-778-0032, [email protected]