מדבקה חכמה שעושה קסמים: מערך החדשנות בבזן השקיע בחברת ההזנק הישראלית Feelit במטרה להביא פתרונות יצירתיים לעידן תעשייה 4.0. המדבקה הופכת ציוד וותיק לציוד עם יכולות תקשורת מתקדמות
למרות שהמיתון בפתח, יש חברות המבינות כי הדרך הבטוחה לצאת ממנו היא השקעה בטכנולוגיה ופיתוח. קבוצת בזן, הכוללת בתוכה גם את כרמל אולפינים, השקיעה ממש לאחרונה 2 מיליון ש"ח בחברת ההזנק Feelit אותה ייסד ב-2017 ד”ר גדי קונוולינה המכהן גם כמנכ"ל החברה, ד”ר מיטל שגב-בר ופרופ’ חוסאם חאיק (כן, זה עם האף האלקטרוני) מהטכניון.
החברה פיתחה מדבקות חכמות הנקראות RetroFeel. מדבקות אלו משמשות כסנסור ויכולות לחוש ולהתריע על שינויים מבניים בתוך החומר אליו מוצמדת הדבקה. כך ניתן לאתר בקלות ובמהירות תקלות קריטיות, ולצמצם הנזק הנגרם.
אז איך זה עובד?
הטכנולוגיה עצמה מבוססת על דיו ננומטרי היכול לחוש בשינויים מבניים, לחץ, ויברציות וטמפרטורה וכן בשברים מזעריים, שינויי גמישות וצורה בחומר, התרופפות, דליפות ובעיות בחיבורים. המידע משודר באמצעות משדר המוצמד למדבקה, הלאה למערכת הבקרה וכן מועלה בזמן אמת לענן.
מבחינת היישום, הדבקת המדבקה פשוטה וקלה, מהירה, אינה פולשנית ואינה מצריכה פירוק או השבתת הציוד לצורך התקנתה. ייחודיותה היא בפשטותה וביכולת לנטר גם רכיבים סטטיים כמו צינורות, שסתומים מחברים וברגים, ולא רק רכיבים אקטיביים (למשל מנועים ומשאבות) וכל זאת, בעלות נמוכה. חשוב לציין כי רכיבים אלו מהווים כ-50% מסך המקומות בהן מתרחשות תקלות השבר במפעל!
מנתונים הנאספים ניתן ללמוד על מצבו של הציוד, תפוקה, אנרגיה ומצב התחזוקה, ולאתר תקלות במהירות. ניתן אף לבצע תחזוקה חזויה ולצמצם נזקים, מבלי להגיע לשבר של הציוד. בהערכה זהירה, החיסכון הכספי למפעל ייצור יכול להגיע למאוד אלפי דולרים השנה.
משתלבים במערך הייצור של בזן
ד"ר גדי קונוולינה, מנכ"ל ומייסד שותף ציין כי "זה מאוד מרגש לשלב ידיים עם שותף מדהים כמו קבוצת בזן, שהפך למוביל ביישום גישות חדשנות ותעשייה חכמה. אני בטוח שהשותפות הזו לא רק תשרת את שתי החברות בהשגת יעדי ה-ESG שלהן, אלא גם תעזור ביצירת עתיד ירוק יותר עבורנו ועבור ילדינו".
ד"ר מיטל שגב-בר, מנהלת טכנולוגיות ראשית ומייסדת שותפה ציינה כי "אני נרגשת להודיע שקבוצת בזן השקיעה ב- FeelIt Technologies לאחר עבודה משותפת במשך יותר משנה. שיתוף הפעולה שלנו איפשר לנו להתאים את הפיתוח של המוצר שלנו לצרכי התעשייה הספציפיים. אנו מצפים להמשך עבודה והעתיד המשותף שלנו".