ראיון עם אלכסי שבל – מנהל המכירות ומומחה לאריזות גמישות
UBE מתמחים בייצור ניילון עם צמיגות גבוהה בתהליך ייחודי. לצמיגות ההיתך יש חשיבות בייצור יריעות ו-Blown molding (הזרקה וניפוח). הצמיגות המושגת אחידה גם בין כל הגרגרים במנת הייצור וגם בתוך כל גרגר בפני עצמו, החל מליבתו ועד למעטפת החיצונית.
מבחינה אסטרטגית מתמקדים ב-UBE ביישומים מיוחדים בהם יש ערך מוסף טכנולוגי. מטרתם לשנות את התפיסה שיש לפלסטיק בעולם כחומר מזהם ולהגדיל את ההכרה העולמית ליתרונותיו. בתחום מוצרי המזון היתרון ברור, העלאת אורך חיי המדף ומניעת זריקת מזון שלא לצורך. לצמצום פחת המזון השפעה גדולה גם על צריכת המים בעולם (ראו משבצת "הידעת?").
העבודה בתחום זה היא רבה, כדוגמה לכך מציין אלכסיי, את השוק האוקראיני. תחום האריזה הגמישה באוקראינה אינו מפותח דיו והשימוש באריזות ברייר מוגבל. במדינה זו אין זה מקובל להשתמש בתאריך פקיעת תוקף על גבי האריזות ורשום רק תאריך הייצור. פעולה זו נובעת מחוסר מודעות וחוסר אמון של הצרכנים באריזה וביכולתה להאריך את חיי המדף.
גם שיקולי קיימות בתכנון האריזה עולים בשיחה עם אלכסיי. חומרים מסורתיים כמו זכוכית, אלומיניום ונייר מפנים את מקומם לאריזה גמישה כאשר נראה גידול משמעותי ב "שקיות עומדות" (Stand Up Pouch). למגמה זו מצטרפת גם מגמה של אריזות קטנות יותר, לניצול מיטבי של המזון לפני פקיעת תוקפו. גם אריזות סקין (VSP) מגדילות את חלקן בשוק. באריזה זו יש שימוש נרחב בפוליאתילן מצולב אולם ב-UBE מקווים כי יוכלו להביא לשוק פתרון מבוסס ניילון שיצליח לספק פתרון ללא הצורך בהקרנה.
כיוון נוסף אותו מפתחת החברה נוגע בטכנולוגיית הקומפאונדינג. לפני כשנה רכשו UBE קו קומפאונדינג חדש למפעל בספרד. מדובר על קו לייצור המגובה גם בקו ניסיוני. הקו החדש מיועד לפיתוח יכולות חדשות עם דגש על חומרים משופרי אימפקט וכן על פולימרים ביו-מתכלים.
UBE מחזיקים גם בפיתוח ייחודי, משפחת ה-Trepalex. ה-Trepalex בנוי כטרי-פולימר של 6/6,6/12 המיוצר בתהליך פלמור ייחודי. משפחה זו מיועדת גם לתעשיית המזון וגם לתעשיית הרכב.
ב"משיכות" (יריעות גמישות הנמשכות למגשית) השימוש ב-Trepalex מאפשר טמפרטורת
פורמינג נמוכה יותר, זמן עבודה מהיר ושיפור בתכונות המכניות המאפשר ירידה בעובי הכולל של היריעה ופיזור אחיד יותר של העובי בפינות (תמונה 1).
שימוש נוסף הוא ביריעות שרינק. ה-Trepalex בעל יתרונות מכאניים ומשמש כתחליף לפט, במיוחד אם יש צורך בהדפסה על השכבה החיצונית של היריעה. גם ביריעות לא סימטריות יש יתרון ל-Trepalex. החומר מאפשר יריעה לא סימטרית עם ניילון בצד אחד בלבד ללא תופעה של Curling, גם ללא אמבט מיים. שימוש נוסף לגרייד זה הוא לאריזת גבינה שעדיין יש בה פעילות מיקרוביאלית לצורך הבשלתה. ל-Trepalex יחס מעבר CO2 ל-O2 גבוה, הוא תומך בפעילות אנאירובית של חיידקים ומאפשר לארוז את הגבינה לפני הבשלתה הסופית (תמונה 2). כך ניתן לנצל את זמן המשלוח עד ללקוח הסופי כדי להגיע להבשלה הסופית הרצויה.
אחד הפיתוחים האחרונים של UBE שהוצג בתערוכת ה-K האחרונה הוא ניילון לריטורט המסוגל לעמוד בתהליך עיקור של 3 שעות, בטמפרטורה של 125-130 מעלות ללא ירידה בתכונות המכניות. אלכסיי מספר כי הדרישה למוצר זה עלתה מאז השקתו בעיקר ליישומים של מזון רטוב לחיות ולשווקים בהם יש יכולת מועטה יותר לאחסון מזון בקירור כמו דרום אמריקה. UBE גם מציעים פתרון להדפסה חיצונית על שכבת הניילון שהיא עמידה בתנאי הריטורט.
כסיכום, מציין לטובה אלכסיי את ההתפתחות של התעשייה בישראל ואת הגיוון שבה, שאינו תואם את גודלה הקטן של המדינה. הוא רואה ביצרנים הישראליים שותפים לרעיונות ולפיתוח, הסביבה העסקית נעימה ופתוחה והסוכנות בארץ, סורפול, עושה עבודה נהדרת ומהווה שותף אסטרטגי מעולה.