כחמישים מנהלים מאיגוד התעשייה הקיבוצית השתתפו בפגישה מקוונת עם נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר. בפגישה ניתנה סקירה על פעילות ההתאחדות לאורך המשבר וכן הצצה למסלולי תמיכה עתידיים שנמצאים עדיין בגיבוש מול מקבלי ההחלטות
ב-11/5 בשעות אחרי הצהריים המאוחרות יצא ד"ר רן תומר מפגישות עם ח"כים בכנסת ישראל. על הדרך, תרתי משמע, ניהל ד"ר תומר שיחה ב-ZOOM עם כ-50 מנהלים מאיגוד התעשייה הציבורית בעודו ממהר חזרה להמשך עבודה בבית ההתאחדות בתל אביב. כל שניה מנוצלת. במפגש הוא עדכן בפעילות ההתאחדות, הסביר על מנגנוני עזרה שעדיין בצנרת, ענה על שאלות והבטיח לתמוך בלי למכור אשליות שווא.
ד"ר רון תומר נכנס לתפקידו בתחילת חודש פברואר, מעט לפני הגעת משבר הקורונה לישראל. "נכנסתי לתפקיד על תוכנית סדורה לפעילות אך עד מהרה טרף משבר הקורונה את הקלפים ושינה את כל מה שעומד לסדר היום. כהחלטה ראשונית פתחנו חדר הנותן מענה לתעשיינים. בתחילת המשבר טיפלנו בשש עד שבע פניות יומיות אך עד מהרה זינק המספר ל-500 ואף ל-1000 פניות ביום".
ממשיכים לייצר למרות עצירת המשק
"המשבר הגיע לישראל בשבוע השני של מרץ ומפגישה עם משרד האוצר היה ברור שנכנסים לעצירת כל הפעילות במשק. כמענה ראשוני, פיתחנו תוכנית יציאה לחל"ת של עובדים במימון המדינה. זהו פתרון טוב לטווח הקצר שאינו, בהכרח, מתאים לזמנים ארוכים יותר. מטרת ההתאחדות הייתה לאפשר לתעשיות ולשרשראות האספקה לעבוד, כדי להמעיט, ככל האפשר, את הנזקים המצטברים. השלב הבא היה שמירה על תעשיות הייצוא, כדי למנוע מצב בו תעשיות מאבדות את לקוחותיהן עקב חוסר יכולת לעבוד. הגענו למצב בו 80% אחוזים מהתעשייה יכולה לעבוד אבל כמובן שעניין הביקושים וההזמנות לא נמצא בשליטתנו. פנינו גם לבג"צ שהוציא צו על תנאי למדינה בנוגע לתשלום ימי הבידוד. אנו דורשים כי ימי הבידוד שנכפו על עובדים שנחשפו לחולי קורונה לא ייחשבו כימי מחלה על חשבון המעביד. הדבר מגן גם על המעסיקים וגם על העובדים".
תמיכה, קרנות והלוואות
"לקח לממשלה קצת זמן להתניע", אומר ד"ר תומר, "אך היה ברור שחייבים לעזור בתזרים למשק. הקמנו קרן לעסקים בסיכון כאשר המדינה ערבה להלוואות שמתקבלות מהבנקים. השבוע נחתם הסכם מול האוצר, שיוכרז בשבוע הבא, המייעד 700 מיליון ₪ לחוק עידוד השקעות הון. בנוסף, הוספנו קריטריון חדש לראשונה: עידוד ייצור מקומי, לצד הגדלת הפיריון. למרות שבגלל העדר הממשלה התנהלנו משרדיה שנה ללא תקציב – הצלחנו לשחרר 1.8 מיליארד ₪ לרשות לחדשנות לטובת פרויקטים ואנחנו נלחמים להגדיל שם את התקציב. בנוסף, הופרשו כשלושה מיליארד שקלים מהאוצר המיועדים לביטוחי אשראי פרטיים, כדי למנוע פגיעה בתחום זה ואנחנו בתהליכי חתימה מול שלושת חברות האשראי הגדולות.
דוחפים למודל הגרמני
אם בוחנים את נתונים האבטלה של מדינת ישראל רואים תמונה מדאיגה, גם בהשוואה לעולם. "ישראל היום עם 26% אבטלה. אפילו במדינות כמו ספרד ואיטליה, שהיו מוכות אבטלה עוד לפני הקורונה, עומד אחוז האבטלה על 13%. המודל שלנו היה בינארי, או שממשיכים להעסיק עובדים באותו האופן, או שמוציאים לחל"ת והדבר דחף מעסיקים להוציא עובדים לחל"ת. במדינות אחרות התאפשרה יציאה חלקית לחל"ת וההכנסות הושלמו ע"י המדינה. בסופו של יום, זה עולה למדינה פחות והתעשייה יכולה לשמר כך עובדים. אנחנו דוחפים חזק לכיוון הזה, המדינה עוד לא איתנו ב-100% אבל יש הסכמה לאימוץ המודל".
"נלחמנו על מנת למנוע מצב אבסורדי בו יתוגמלו עסקים שהוציאו עובדים לחל"ת בניגוד עסקים שהמשיכו להעסיק ולדאוג לעובדיהם למרות המשבר. נפגשתי עם עמיר פרץ בנושא, הצלחנו להגיע להסכמות ואנחנו מקווים שהנושא יאושר. הדבר גם יעודד את המעסיקים לשמר עובדים גם במשברים נוספים שיתכן ויגיעו"
"לגבי פיצויים לעסקים על הפגיעה הצפויה עדיין אין הסכמות עם משרד האוצר ומודל הפיצויים עדיין אינו ברור. אנחנו מפעילים חברי כנסת. ההתמודדות היא עם טענת האוצר שהוא לא יכול הרשות לעצמו פיצוי ואני פחות אופטימי לגבי המימוש של כיוון זה".
חיזוק תעשייה ישראלית
לשאלה כיצד ניתן לחזק את התעשייה המקומית עונה ד"ר תומר: "העצמאות הייצורית חשובה ביותר. ראינו את החוסן שלנו בתחום המזון וכבר מתחילת המשבר יצאה הודעה לציבור שאין צורך להתנפל על מוצרי המזון והאספקה כי התעשיה הישראלי איתנה ותוכל לעמוד בכל הביקושים אנחנו מייעדים לראשונה מענקים לתעשייה המיועדת לשוק המקומי. אנחנו גם דנים בסוגיית היטלי היצף. אני לא רוצה תעשייה שחיה רק בזכות היטלים אבל אחנו מוצפים במחירים לא הוגנים מתורכיה וסין. אם ארה"ב וגרמניה נקטו בהגנה שכזו, גם אנחנו יכולים לשקול צעד דומה". בהזדמנות זו מזמין ד"ר תומר את התעשייה לקחת חלק בפעילות מטה "תוצרת הארץ" ולהצטרף לפורום תעשיינים.
מנכ"לית איגוד התעשייה הקיבוצית, מרים דרוק, ומנהלי מפעלים העלו את הצורך בקמפיין לעידוד רכישות מתוצרת הארץ לחיזוק החוסן הלאומי. לדברי ד"ר תומר, מהלך מתוכנן בתחום זה של מטה מיוצר בישראל יכלול גם פעולה לשינוי החקיקה להעדפת תוצרת הארץ מול הממשלה החדשה שכן החוק שנחקק בתקופת ממשלת רבין כבר אינו רלוונטי בחלקו לתקופה זו ונדרשים שינויים ועדכונים.
תמיכה ביצואנים
"בסקרים שנערכו 53% מהתעשיינים צופים פגיעה קשה בייצוא שלהם, בעיקר עקב ירידה בביקושים שלא פשוט לצפות את היקפה בשלב זה. כמו כן, ספק אם תערוכות יחזרו בתקופה הקרובה וכן הנסיעות העסקיות. יש בהתארגנות ראשונית, ברמה עולמית, המדברים על בניית מרכזים עסקיים בכמה מוקדים בעולם לצורך פגישות אבל זה רחוק ממימוש". לגבי עליות ההטסה הגבוהות, מעדכן ד"ר תומר שלאחרונה נסגר מכרז ההטסה, בו זכתה אל-על. לפיו תספק המדינה רשת ביטחון לאל-על לצורת הוספת קווי הטסה מסחריים שמטרתם להגדיל את היצע הטיסות העומדות לרשות היצואנים ולהקטין את עלויותיהן.
"בימים אלו מתגבשים מודלים ליצור מפגשים עסקיים בחו"ל בשגרת הקורונה", אומר ד"ר תומר וקורא למפעלים קיבוציים שיש להם רעיונות לכלים מעשיים ויעילים לתמיכה ביצוא להעלות אותם על הכתב ולשלוח אותם דרך האיגוד כדי שניתן יהיה לבחון אותם מול הגורמים המתאימים.
לסיכום,
הערכה רבה נשמעה בפגישה מצד מנכ"לים בתעשייה לעדכונים השוטפים ולתמיכה של איגוד התעשייה הקיבוצית והתאחדות התעשיינים. המנהלים שדיברו במפגש ציינו את הסיוע הרב שקיבלו מהאיגוד וההתאחדות וציינו שלעיתים, רק באמצעותו, יכלו לפתוח את המפעל בבוקר תוך עמידה בכללים המשתנים.
בהתאחדות התעשיינים מתייחסים למשבר כאל אירוע מתמשך שרחוק מלהסתיים. ההערכה הגורפת היא כי צפוי גל משמעותי נוסף בחורף, אליו תגיע הכלכלה במצב מוחלש ויש צורך להיערך כבר עכשיו לקראת הבאות. נושאים שעלו בשיחה לגבי הקדמת מענקים של הרשות לחדשנות, הקפאת הרגולציה עד 2021 ולקיחת אשראי מגופים אחרים נמצאים כבר בצנרת, בתקווה שיאושרו. התאחדות התעשיינים עומדת לצד התעשיינים ומעודדת הפניית בקשות פרטניות אל הרפרנט הרלוונטי.
בסיום המפגש הודה יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, יונתן בשיא, לד"ר רון תומר על שיתוף הפעולה ההדוק מצד כל ראשי ההתאחדות שחשוב ביותר כדי לתת מענה לאתגר העצום שיצר משבר הקורונה.