בביתן של חברת UBE היפנית, הדיבור על קיימות ומיחזור קיבל תפנית מפתיעה כאשר פרסום מחקר שביצעו הוכיח כי ניתן להשתמש בחומר ממוחזר המבוסס על יריעות רב שכבתיות המכילות פוליאמידים בשילוב עם פוליאולפינים
מכל עשרות השיחות שקיימתי במהלך ימי התערוכה, השיחה עם נציגי UBE הייתה זו שהכי הפתיעה אותי. כבר שנים אנחנו שומעים כי העתיד של אריזות הפלסטיק הוא ביריעות העשויות מחומר אחד, Mono Material. יריעות אלו קלות למיחזור ואינן מצריכות הפרדת שכבות אשר לעיתים קרובות אינה אפשרית. והנה, בביתן של UBE גיליתי כי לא כך הדבר, וגם ליריעות רב שכבתיות יש תוחלת.
סנסציה! ניתן למחזר יריעות רב שכבתיות המכילות שכבות של PA ו-PE
חברת UBE ביצעה מחקר מקיף ע"י גורם שלישי אשר מצא כי יריעות אשר מכילות עד 30% ניילון, ניתנות למיחזור! יריעה העשויה מחומר ממוחזר זה אינה נפגעת בתכונות המכאניות והאופטיות שלה ביחס ליריעה המכילה 50% PE ממוחזר. את המחקר UBE חלקה, כמובן, עם מבקריה בתערוכת ה-K. גם חברת BASF, אשר ביצעה מחקר עצמאי משל עצמה, הגיעה לתוצאות דומות. התוצאות נמצאות כעת בבחינה של ארגון ReCyclass האירופאי, ובינתיים התקבל אישור כי אכן טכנולוגיה זו מתאימה באופן מוגבל (limited compatibility) למיחזור יריעות PE גמישות רב שכבתיות המשלבות ניילון.
בהקשר זה כדאי לציין כי לא בכדי אומרים שהעתיד של תעשיית הפלסטיק טמון בשיתופי פעולה של חברות, לעיתים אף מתחרות. כאן ניתן היה לראות מקרה קלאסי שבו שתי חברות הגיעו לאותה התוצאה, שייתכן ואם היו משלבות ידיים, ומשקיעות את המשאבים יחדיו, היו מגיעות לתוצאות טובות יותר או מהירות יותר.
קידום קיימות כבר היום
בתערוכה השיקה UBE את המוטו שלה "Transform Tomorrow, Today", המדבר על פעילות מקדמת קיימות שהיא מבצעת בתחום הקטנת טביעת הרגל הפחמנית, וצריכה נמוכה יותר של חומרי גלם מבוססי מאובנים. החודש קיבלה החברה אישור ISCC Plus על הפוליאמידים המבוססים על חומרי גלם PCR. אלו משמשים בייצור לאפליקציות שאינן מיועדות לאריזת מזון, לדוגמה: צנרת. בנוסף, היא השיקה פתרון מקדם קיימות בשם UBECycle המבוסס על פסולת תעשייתית (PIR) של יריעות PE/PA, אשר מראה תוצאות מכאניות יפות לעומת חומר גלם LDPE בתולי. החומר מתאים להזרקה ושיחול.
יוצאים מעולמות הפוליאמידים
לצד הניילון שמייצרת החברה לתעשיית אריזות המזון (כ-80% מסך הייצור), חלק מהפוליאמידים מיועדים גם לתעשיית הרכב, שימושים תעשייתים ויישומי ספורט. לפני כשנתיים רכשה החברה את חברת REPOL המייצרת קומפאונדים שונים, גם לתעשיית הרכבים החכמים. חומר גלם חדש נוסף שבו החברה התחילה להתמחות הינו TPU לשיחול והזרקה המושק תחת השם ETERNALAST. זהו TPU המבוסס על PC ומראה תכונות מכאניות טובות יותר מחומרי ה-TPU המסורתיים.
למידע נוסף:
סורפול, עפר שורק, [email protected]