מרכז הפלסטיקה והגומי מצעיד את תעשיית הטקסטיל אל העתיד. פרויקט ייחודי לו שותפות גם חברת MITSUI העולמית והמעצבת דנית פלד רותם יכולות תלת ממד ליישומי טקסטיל חכמים המותאמים אישית לכל לקוח ולקוח
להדפסה תלת ממדית יישומים רבים. רק במרץ האחרון קיבלנו תזכורת לחשיבותה של הטכנולוגיה כאשר היא התגייסה למילוי מהיר של חוסרים במאבק במגפת הקורונה. מחקר פורץ דרך המתקיים בימים אלו ממש במרכז הפלסטיקה והגומי, מרחיב את גבולות המשחק ורותם את יכולות הדפסת תלת הממד ליישומי טקסטיל חדשים.
הפיתוח הייחודי הוא פרי שיתוף פעולה של 3 גופים. את צוות הפיתוח הטכנולוגי מוביל ד"ר נאום נווה ממרכז הפלסטיקה. אליו, מצטרפת המעצבת דנית פלג שהגתה יחד עם נאום את הרעיון הייחודי, והיא אמונה על הצד העיצובי של הפרויקט. בנוסף, גוייסה ענקית הטכנולוגיה MITSUI, מיפן, ששותפה לפרויקט דרך מעבדת MOON Creative – שלוחת MITSUI בארה"ב.
פרויקט זה בתחום ההדפסה התלת ממדית לטקסטיל הינו הראשון מסוגו בארץ והוא מציב את מרכז הפלסטיקה בחזית הפעילות בנושא. לטובת הפרויקט מגויסים הניסיון הרב שנצבר במרכז בטכנולוגיות פולימריות בכלל ואקסטרוזיה והדפסה תלת ממדית בפרט.
בדי טקסטיל מותאמים אישית
מטרת המחקר הוא הקניית תכונות טקסטיליות רצויות על ידי הדפסת בדים בטכנולוגיה FFF (או בשמה הנוסף, FDM). פילמנטים המשמשים לטקסטיל חייבים לאמץ תכונות דומות לסיבים סטנדרטיים כגון רכות וגמישות. לצורך כך, שידרג מרכז הפלסטיקה והגומי את קו הפילמנטים שלו ורכש מושכן וגוללן ייעודיים. אלו מתאימים לאקסטרוזיה הן של פילמנטים רכים במיוחד והן של פילמנטים קשים. בנוסף נרכשו טכנולוגיות תומכות המאפשרות שינוי תכונות פני שטח של הפילמנטים.
הבדים שיתקבלו ישמשו לייצור פרטי לבוש שונים. היכולת להנדס את תכונות הבד, הדומה לאריג, תאפשר לייצר מגוון פרטי לבוש ממגוון חומרים, כאשר הצרכן יוכל להדפיס את הבד בבית או להזמינו מנותן שירות. בנוסף, היכולת לעצב את הבגד ואת מאפייניו על פי העדפותיו האישיות של הלובש אותו מהווים יתרון משמעותי בתחום. מגמה זו, של פרסונליזציה והתאמת המוצר לצרכן הולכת ומתפתחת בתחומים שונים וגם בעולם האופנה היא תופסת תאוצה. דוגמה לכך היא תחום נעלי הספורט בו כבר קיימות מספר יוזמות של חברות ספורט מובילות המדפיסות נעליים לרוב מ- TPU המותאמות אישית לרגלי הלקוח.
ערך מוסף נוסף של פרוייקט זה הוא יכולות המיחזור הטמונות בו התואמות לעידן הכלכלה המעגלית. הרכיבים היוצרים את הפילמנטים, והציפויים המיושמים עליהם, מבוססים על פולימרים תרמופלסטיים בלבד. אלו ברי מיחזור באופן מלא ותואמים לסדר העדיפויות של חברת MITSUI ששמה בראש סדר העדיפויות שלה את נושא הקיימות.
שידרוג קו הפילמנטים של מרכז הפלסטיקה מאפשר מעתה עבודה עם מגוון פולימרים, מהרכים ביותר ועד הקשים ביותר, כולל אפשרות לקו-אקסטרוזיה (שימוש ביותר מחומר גלם אחד ליצירת פילמנט דו-שכבתי). הקו החדש, ויכולות תלת הממד של מרכז הפלסטיקה, זמינים לתעשייה לפרויקטים נוספים.
למידע נוסף:
ד"ר נאום נווה, [email protected], 052-889-0708