למרות ההתנגדות באיחוד לתוספי d2w: Symphony מציגה תוצאות יפות מחוץ לאירופה

החברה הבריטית מציגה הצלחות עם התוספים האוקסו ביו-מתכלים במזרח התיכון, אמריקה הצפונית, אמריקה הדרומית, מזרח אסיה ואפריקה – עם צמיחה שנתית של 5% וחקיקה תומכת במספר גובר של מדינות

תמונה 1: שקית עם תוסף d2w מתפרקת בסביבה הפתוחה תוך 1-3 שנים, בלי להשאיר מיקרו-פלסטיק.

מאבקה המשפטי של חברת Symphony הבריטית לטיהור שמם של התוספים האוקסו ביו-מתכלים אינו חדש. אך בעוד עיקר המאבק מתנהל באירופה, דווקא מחוץ ליבשת החברה זוכה הטכנולוגיה להצלחות להכרה והצלחות יפות. ראיון שנערך לאחרונה עם Michael Stephen, היושב בדירקטוריון החברה והיה חבר בפרלמנט הבריטי, שופך אור על המצב באזורים שונים: "אנחנו רואים התעניינות גוברת בטכנולוגיה שלנו. לקוחות מארה"ב, אסיה, המזרח התיכון, אמריקה הלטינית ואפריקה באים אלינו ורוצים לשמוע עוד". 

פתרון לפסולת פלסטיק הזולגת לסביבה 

התוספים האוקסו ביו-מתכלים של החברה, d2w, פותחו עוד בשנות ה-70. הם נועדו לפתור את הבעיה המתמדת של פסולת הפלסטיק הזולגת לסביבה, ואינה עוברת תהליכי הטמנה או מיחזור. תוספת אחוז קטן של הזרז שבתוספים (Metal Stearate) למטריצת הפולימר מתחיל תהליך תלת שלבי: חשיפה לקרינת שמש מנטרלת את פעילות המייצבים בחומר, תהליך חימצון מקטין את המשקל המולקולרי, ולבסוף, חל פירוק על ידי עיכול של מיקרואורגניזמים. התהליך אורך שנה עד שלוש שנים ואינו משאיר אחריו מיקרו-פלסטיק, מתכות כבדות, או חומרים שיוריים. חשוב לציין כי לאחר החשיפה הראשונית לשמש וניטרול המייצבים, הפלסטיק ממשיך להתפרק גם בתנאים של חשכה, קור או לחות. 

הצלחות במזרח הקרוב, אמריקה הלטינית והמזרח הרחוק 

בעוד Symphony מונה את יתרונות הטכנולוגיה, האיחוד האירופי החליט דווקא לאסור את השימוש בתוספים אלו, בטענה כי הם עלולים לתרום ליצירת מיקרו-פלסטיק. "יש לנו טכנולוגיה עם פוטנציאל השפעה עולמי, אבל רוח נגדית שנוצרה משיקולים פוליטיים פוגעת בסיכוי שלנו להביא לשינוי חיובי", אומר מייקל. לאחרונה הועלו טענות קשות על התנהלות הנציבות האירופית, המעלות שאלות בקרב רבים, בצל סקנדל שחשף כי ממנה לוביסטים עבור תוכניותיה הירוקות. למרות התנגדות האיחוד, על פי מחקרים שונים, שוק אריזות הפלסטיק האוקסו ביו-מתכלות צפוי לצמוח בקצב שנתי של למעלה מ-5% עד שנת 2030. עבור Symphony, חלק גדול מצמיחה זו מגיע דווקא מחוץ לאירופה וארה"ב. 

"עוד ב-2009, איחוד האמירויות העבירו חוק הקובע שייצור פלסטיק חד פעמי חייב להכיל תוספים אוקסו ביו-מתכלים. ערב הסעודית הצטרפה אליה למרות ההתנגדות מהנציבות האירופית", מסביר מייקל. כיום, שתי מדינות אלו הן מהלקוחות הגדולים ביותר של החברה. התקדמות משמעותית הושגה גם בדרום אמריקה ובייחוד בפרו, שהעבירה ב-2021 חוק המבדיל בין פלסטיק אוקסו מתכלה לאוקסו ביו-מתכלה. הצלחות הושגו בקוסטה ריקה, פרו, קולומביה, ברזיל וארגנטינה. באוגוסט האחרון הצטרפה אף מקסיקו לחקיקה בנושא. במזרח הרחוק זכתה החברה להצלחה רבה בפקיסטן, והקימה ב-2022 חברת בת בהודו. הצלחות נוספות נרשמו בסין, וייטנאם, תאילנד, אינדונזיה ודרום קוריאה.

ארה"ב, בריטניה, ואפילו צרפת במגמה חיובית 

בהתייעצות פומבית בנובמבר 2021, ביטלה ממשלת בריטניה את האיסור על שימוש בפלסטיק האוקסו ביו-מתכלה. מייקל מסביר כי למרות התנגדות ראשונית, גם בוויילס ובסקוטלנד בחרו בהחלטה דומה. בנוסף, גם ארה"ב וקנדה, הן לקוחות משמעותיים של החברה, לא הרחק מאחור. בדצמבר 2023, חל מפנה חיובי עם קבלת אישור לפי תקן המיחזור האמריקאי APR של בקבוקי BioBottles, המיוצרים מ-HDPE עם תוספי d2w. ועדות התקינה הבריטית, האמריקאית ואף הצרפתית פרסמו תקנים ושיטות לבדיקת התוספים. 

"אני מאד מעודד מהשינויים האחרונים", מציין מייקל, "ממש לא מזמן, מכונים ממשלתיים בארה"ב ובקנדה פרסמו מספר מאמרים חיוביים על התוספים ואני רואה פתיחות לבחינה מחודשת". נמשיך להתעדכן בהתפתחויות בעתיד.

מהומות וסקנדלים בנציבות האירופאית

הנציבות האירופית עומדת בפני מה שיכולה להיות השערורייה הגדולה ביותר שלה מזה 20 שנה. לאחרונה, חשף עיתון De Telegraaf ההולנדי כי היא ממנה ארגונים לא ממשלתיים (NGO) ששמשו כלוביסטים של תוכניותיהם הירוקות השאפתניות של נציגיה, במיוחד במסגרת תוכנית ה-Green Deal. הממצאים התגלו ע"י בית המשפט האירופי לביקורת, חלקם ממסמכים מסווגים וחלקם מעובדי הארגונים הלא ממשלתיים שחשפו מידע פנימי. על פי העיתון, מדובר בכמיליארד יורו מכספי מיסים ששימשו לצרכים אלו. 

השפעות תגליות אלו על תעשיית הפלסטיקה משמעותיות. חלק מהרגולציות האחרונות שהעביר האיחוד האירופי עשויות כעת לעמוד למבחן. Michael Laurier, מנכ"ל חברת Symphony, שמכיר מניסיונו את העבודה הבעייתית של הנציבות האירופית, מיהר להגיב: "מעולם לא הצלחנו להבין כיצד הפרלמנט האירופי הטיל איסור על התוספים ביו-אוקסו-מתכלים ללא הוכחות מוצקות או תחקיר מהסוכנות האירופית לכימיקלים (ECHA), האמורה להוות את החותמת המדעית הרשמית בנושאים אלו. מניפולציה פוליטית בהחלט מסבירה את הבלבול הזה".

למידע נוסף: 

אלי עמיר, 

050-303-9426, [email protected] ,www.ekopico.com

 

תמונה 2: Michael Stephen, היושב בדירקטוריון Symphony הבריטית.