פולימר על בסיס עמילן להתפרקות מהירה בתנאי סביבה פתוחה, שילוב חומרים ממוחזרים ו Mass-Balance ופיתוח PET ו-PP ממקורות מתחדשים כבר נראים באופק
אם יש שתי חברות שעבורם קיימות הייתה חשובה הרבה לפני כולן אלו FkuR ו-Braskem. הראשונה עוסקת בתרכובים מתכלים באירופה, והשניה היא יצרנית ברזילאית לפולימרים ממקורות מתחדשים – הגדולה בעולם. למעשה חברות אלו הכניסו את המושג פולימרים ירוקים לתעשייה ולקחו חלק עיקרי בלימוד הנושא ופיתוח השוק.
לטובת אלו שעדיין חושבים שקיימות ומיחזור טובים בעיקר למטרות PR ולא לרצפת הייצור, נציין כי קצב הצמיחה השנתי של FKuR עמד על 22%-25% והביקוש למוצריה לא נעצר. "חומרים ממקור מתחדש הם המפתח לכלכלה מעגלית" אומר לנו יריב ספקטור מ-OutFinit!, המייצגת את FKuR בישראל. חומר ממוחזר מאבד מיכולתו לאחר כמה מחזורים והצריכה ממשיכה לגדול. אין מנוס מלהכניס חומרים חדשים למערכת. בכדי להפחית את השימוש בנפט ומוצריו, חייבים לשלב פולימרים ממקורות מתחדשים. הצריכה החד כיוונית של משאבים פוסיליים מביאה אותנו לאבדון".
לטובת פסולת חקלאית שנשארת בשטח – פולימרים מתכלים של FKuR להתפרקות מהירה
בתערוכה משיקה FKuR פולימר מתכלה על בסיס עמילן Celoflex ליישומי חקלאות, חיפויי קרקע, חבקים, חיפויים, הגנה לעצים ועוד. ייחודו הוא בפירוק מהיר בהרבה בהשוואה לחומרים מבוססי PLA כדוגמת BioFflex של החברה. הוא מיועד למוצרים שיתכן ואיסופם מהשטח לא יתבצע כלל. על כן, לכל הפחות, ניתן לייצרם מחומר פריק ביולוגית בקצבים מהירים.
לקוחות החברה מגיעים מאירופה, ולמרבה ההפתעה גם מהודו שם מחזיקה החברה גם באתר ייצור. העדר מנגנונים מסודרים לאיסוף פסולת ורגולציה התומכת בשימוש במוצרים ביו-מתכלים, הופכת את היעד לאטרקטיבי מבחינת FKuR.
במקביל לחומרים מתכלים FKuR משווקת גם ביו-פולימרים, פולימרים ממקורות מתחדשים, כדוגמת Green PE ו-Bio-EVA של BRASKEM. ומה בעתיד? FKuR מתכננת להתמקד בשנים הבאים יותר ביישומי הזרקה, אך מבלי להזניח את התרכובים הידועים שלהם בתחום היריעות הגמישות.
Braskem מחזקת פעילות במיחזור ובסינטוז PET ו-PP ממקורות מתחדשים
ממש בצמוד לביתן FkuR הציגה גם Braskem, שותפתה לעשייה מברזיל. Braskem פועלת לייצור פולימרים PE, EVA ממקור מתחדש ומציגה כניסה מאסיבית יותר לפעילויות מיחזור כימי ומכני. כל זאת מתוך הבנה כי ייצור ממקורות מתחדשים אינו מספק, ואם היא רוצה לעמוד ביעד שהציבה לעצמה – טביעת רגל פחמנית אפסית עד ל-2050, היא חייבת לאמץ שיטות נוספות בתחום הקיימות.
"אנחנו עתידים לייצר 300,000 טון של פלסטיק ממוחזר ומתחדש עד 2025 ומיליון טון עד 2030", אומר Marco Jansen המנהל העסקי של חטיבת הביו-פולימרים בחברה. "זו מטרה מאתגרת ואנחנו נגייס לטובתה את כל האמצעים העומדים לרשותנו: שימוש בחומרים ממוחזרים, מתחדשים, וכן Mass-Balance. יש לנו שותפויות ורכישות של חברות בתחומים אלו".
ואכן, רק באוגוסט השנה רכשה Braskem חברה בהולנד המתמקדת במיחזור פסולת פלסטיק מעורבת. בברזיל הוקמה חברה דומה לפני שנתיים ממש מהייסוד. אחד הפרוייקטים המעניינים שהוצג בתערוכה הוא מעורבות החברה במיחזור פסולת דייג המהווה אחוז גבוה מפסולת הפלסטיק הימית. האתגר בפרוייקט הזה היה שמקור חומר הגלם הממוחזר מגוון ולעיתים מכיל תכונות ירודות עקב חשיפה לתנאי מזג האוויר. מעורבות בפרוייקטי מיחזור גם באסיה נמצאים כרגע בתכנון.
בעתיד הקרוב תיכנס Braskem בשיתוף פעולה עם חברה יפנית, לייצור MEG – אחד מאבני הבניין של PET. תהליך ייצור MEG ממקורות מתחדשים אינו חדש אולם עכשיו מצאה החברה דרך יעילה וכדאית יותר לייצרו. החברה פועלת גם לייצור PP ממקורות מתחדשים. היא מנסה לקדם זאת כבר כמה שנים אולם לאחרונה נראה שהיא הצליחה להתגבר על אתגרים כלכליים בתהליך הייצור.
"פעילות נוספת שלנו קשורה לרגולציה. כיום יש רגולציה אירופאית שלא ניתן לעמוד בה. שילוב של 30% חומרים ממוחזרים לא אפשרי באריזות מזון, מוצרי תינוקות וקוסמטיקה. במקרים כאלו אנחנו מנסים לשכנע שהאלטרנטיבה הנכונה היא שימוש בחומרים ממקורות מתחדשים. הבשורה שם לא תגיע ממיחזור", מסכם Marco.
למידע נוסף:
מודיפלסט – OutFinit!
יריב ספקטור, 054-755-6725, [email protected]