סיכום שנת 2023 בחברות הפלסטיק הציבוריות: הענף חסין גם למלחמת פתע / שירי עדן

תעשיית הפלסטיק הישראלית רשמה שנה של יציבות בהכנסות וירידה קלה ברווחיות 

שנת 2023 הייתה שנה מאתגרת במובנים רבים עבור שוק הישראלי כולו, ותעשיית הפלסטיק אינה יוצאת דופן. המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר השפיעה באופן ישיר ומיידי על החברות שפועלות בעוטף עזה ובגבול הצפון. חלקן איבדו עובדים וחברי הנהלה, אחרות התמודדו עם פינוי עובדיהן מהאזור.  

אך המלחמה לא השפיעה רק על החברות שהן סמוכות גבול, אלא על כלל חברות הפלסטיק הציבוריות. בין האתגרים המרכזיים אפשר להזכיר התמודדות עם מחסור בכח אדם כתוצאה מהגיוס ההמוני, אתגרים במסלולי השילוח הבינלאומיים בעקבות מתקפות הח'ותים, שינויים חדים בשערי החליפין, וחששות מפני אי וודאות מצד לקוחות החברות מחו"ל.  

אל מול אתגרים אלה, הוכיחה תעשיית הפלסטיק הישראלית חוסן יוצא דופן. ההכנסות המצרפיות של שנים עשר החברות הציבוריות הנסחרות בבורסה הישראלית עמדו השנה על כמעט עשרה מיליארד ₪, קיטון של אחוז אחד בלבד ביחס להכנסות בשנת 2022.  

גם במצבת העובדים הכוללת לא חל שינוי משמעותי. התעשייה מעסיקה במצטבר 8,801 עובדים, קיטון של 2% ביחס לשנה קודמת.  

בשורת הרווח הנקי הרוויחו החברות במצטבר כ-588 מיליון ₪, קיטון של כ-18% ביחס לשנה קודמת. רוב הקיטון נבע משינויים בשערי החליפין ועליית הריבית שהגדילה את עלויות המימון, ולאו דווקא ישירות מהמלחמה.   

החוסן של התעשייה המקומית נובע מהאסטרטגיה של מרבית החברות בשנים האחרונות, שכללה שיפורים טכנולוגיים מתמידים והרחבת הפריסה הבינלאומית. מרבית החברות ביצעו בשנים האחרונות עליית מדרגה טכנולוגית, בין השאר תוך הטמעת בחומרים חדשניים וידידותיים לסביבה והשקעה במחקר ופיתוח.  

בנוסף, ההתרחבות הבינלאומית של הענף הביאה לכך שיש נציגות של חברת פלסטיק ישראלית כמעט בכל מדינה ידידותית לישראל על פני הגלובוס, והענף הופך פחות ופחות תלוי בביקושים המקומיים.  

כפרית 

יצרנית התרכיזים והתערובות מכפר עזה היא אחת החברות שספגו במלחמה אבידות בנפש, עם הירצחם של שלושה מעובדי החברה. מפעל החברה היה סגור במשך כחודש, וחזר בהדרגה לפעילות מלאה.  

למרות זאת, החברה הפגינה חוסן מרשים, והצליחה להגדיל הן את ההכנסות והן את שורת הרווח הנקי בשיעור של כ-6% ביחס לשנת 2022.   

בין השאר, הגידול נובע מיישום התוכנית האסטרטגית של החברה לחזק את מעמדה בעולם. במסגרת זו הגדילה השנה את שיעור המכירות שלה לחו"ל, והוא עומד על כ-74% מההכנסות, לעומת כ-68% אשתקד.  

אסטרטגיית החברה כוללת גם צמיחה באמצעות מיזוגים ורכישות סינרגטיים לפעילות החברה. במסגרת זו מתחילת שנת 2024 השלימה כפרית שתי רכישות מהותיות: רכישה של חברה קנדית העוסקת בייצור ובמכירה של תערובות לתעשיית הפלסטיק תוך שימוש בין היתר בחומר ממוחזר בתמורה ל-15 מיליון דולר קנדי, ורכישה של חברה אמריקנית העוסקת בתחום פיתוח וייצור תרכיזי צבע לתעשיית הפלסטיק בתמורה ל-48 מיליון דולר. לאור הרכישות הללו, עלתה מנייתה של כפרית מתחילת 2024 ועד תחילת מאי 2024 בכ-39%.  

שורה תחתונה:

הראייה האסטרטגית של החברה והקטנת התלות בשוק הישראלי הוכיחו את עצמם, השנה במיוחד. כפרית שמה דגש גם על תחום הקיימות והאחריות החברתית ועל פיתוחים טכנולוגיים, בין השאר באמצעות השקעה בסטרטאפים בתחום. כל אלה אמורים להמשיך ולתת רוח גבית לחברה.  

פלסטופיל 

חברת פלסטופיל מקיבוץ הזורע הפכה בשנה האחרונה לקבוצה עם רכישתן של פעילויות מור תעשיות ופולישק בהשקעה כוללת של 110 מיליון. לאור זאת, פלסטופיל נכללת ברשימת החברות שהושפעו מהמלחמה, כששניים מתוך שלושת אתרי הייצור של הקבוצה בישראל ממוקמים ׳בעוטף׳: חברת פולישק בניר יצחק וחברת מור תעשיות בשדרות 

כזכור, בינואר 2022 רכש רונן אלעד 18.6% מהון מניות פלסטופיל מידי בעל השליטה, קיבוץ הזורע. מאז הוכיחה ההנהלה החדשה של החברה פעלתנות ויצירתיות: רכשה שתי חברות ובוחנת רכישות נוספות, הרחיבה את הפעילות בתחום הקיימות והאריזות המתמחזרות והגדילה את כושר הייצור, כולל בשוק האמריקני.  

בזכות אלה, עמדו השנה הכנסות החברה על כ-393 מיליון ₪, גידול של כ- 70% ביחס לשנה קודמת, הגידול החד ביותר בסקטור.  

גרף 1: שווי שוק חברות הפלסטיק הציבוריות נכון למאי 2024.

עם זאת, הרווח הנקי עמד על 2 מיליון ₪ בלבד, וזאת בעיקר לאור עלייה בהוצאות המימון ורווח חד פעמי שנרשם ב-2022 בגין רכישה במחיר הזדמנותי.  

שורה תחתונה:

ההתקדמות בעסקי החברה עדיין לא באה לביטוי בצורה משמעותית במחיר המניה. על רקע זה, יהיה מעניין לראות אם מר רונן אלעד ישלים את האופציה שניתנה לו להגעה ל- 45% החזקה בחברה, במחיר שעדיין גבוה משמעותית ממחיר המניה בבורסה.  

רבל 

חברת מוצרי הפלסטיק לרכב מקיבוץ רביבים נמצאת בעוטף עזה, ואיבדה אחד מעובדיה בשביעי לאוקטובר. בנוסף, המלחמה יצרה דרישה של לקוחותיה לייצר מלאי ביטחון נוסף. עם זאת, אתרי החברה פעלו כסדרם, ופעילות החברה לא נפגעה.  

הכנסות החברה ירדו השנה בכ-4% ביחס לשנה קודמת, וזאת בעיקר בשל ירידה במכירות מוצרים ושירותי הזרקה.  

בשורת הרווח הנקי הרווח כמעט התאפס השנה, בעיקר בשל עלייה בהוצאות המימון שנבעה משינויים בשערי החליפין מול האירו ועליית הריבית.  

סך הסכמי המסגרת של הקבוצה עד שנת 2033 עומד על 1,189 מיליון אירו, גם פה מדובר בירידה קלה ביחס להסכמים בשנה קודמת.  

גרף 2: הכנסות חברות הפלסטיק הציבוריות, בשלושת השנים האחרונות.

בנובמבר 2023 אישרה החברה תוכנית רכישה עצמית של מניות החברה בהיקף של עשרה מיליון ₪, תוכנית שהיא סיימה להוציא לפועל במרץ 2024.  

שורה תחתונה:

היישום המהיר של תוכנית הרכישה מעיד על האמון של ההנהלה והדירקטוריון בחברה. החברה נהנית מהקשחת הרגולציה במדינות שונות בנושא צמצום גזי החממה הנפלטים מהרכבים, וכן היא עוסקת בפיתוח שסתומים ומוצרים נוספים לכלי רכב חשמליים והיברידים, ומתזים לשטיפת מסכי סנסורים ומצלמות. יהיה מעניין לראות כיצד הפיתוחים החדשים יבואו לביטוי בהסכמים חדשים בשנים הקרובות.   

רימוני 

אחרונה חביבה בסקירה שלנו היא חברת רימוני, שאחד משני אתרי הייצור המרכזיים שלה נמצא בקרית שמונה. כשבוע לאחר פרוץ המלחמה פונו חלק נכבד מעובדי החברה המתגוררים באזור לבתי מלון. כדי לתת מענה למחסור בכח אדם, מנכ"ל החברה, דני רימוני, הגיע פיזית באופן רציף למפעל בקרית שמונה, יחד עם דרג ניהולי נוסף שהשתתף באופן ישיר בפעילות הייצור, וכן ניתנו תמריצים כספיים לעובדים שהתמידו בעבודתם.  

כל אלה גרמו לפגיעה מינימלית בהכנסות החברה ורווחיותה. בניתוח לפי רבעונים, ברבעון הרביעי של 2023 הכנסות החברה היו זהות להכנסותיה ברבעון הרביעי של 2022, עם רווחיות גולמית גבוהה יותר.  

גם בראייה שנתית, ההכנסות ב- 2023 היו זהות להכנסות ב-2022. הרווח הנקי ירד בכ-12%, וזאת בעיקר בשל שינויים בשער החליפין.  

גם השנה המשיכה החברה לחלק דיבידנד רבעוני לבעלי המניות שלה, בתשואת דיבידנד שנתית של כ-4.5%.  

שורה תחתונה:

לרימוני יש הנהלה חזקה שהוכיחה השנה מנהיגות יוצאת דופן, תחת אש באופן מילולי. המכפיל הנמוך יחסית בו נסחרת החברה, נובע מכך ששוק ההון עדיין חושש מהחרפת הלחימה בצפון, שעשויה להשפיע על אתר הייצור של החברה בקרית שמונה.  

גרף 3: תשואת מדד הפלסטיק לעומת המדדים המרכזיים בחמשת השנים האחרונות.

לסיכום, ענף הפלסטיק נתפס כענף המזוהה עם הפריפריה הגיאוגרפית של ישראל, ולכן מניות חברות הפלסטיק לא רוו השנה נחת, ומדד הפלסטיק המורכב ממשקל שווה ל-12 החברות רשם השנה ירידה של אחוז אחד, ביחס לעליות קלות בשאר המדדים.  

עם זאת, ראינו כי המוניטין החזק של התעשייה בעולם הביא ליציבות במכירות גם בחו"ל, ולא דווחו מקרים של ביטולי הסכמים מול הלקוחות הבינלאומיים. כאשר יגיעו תוצאות הרבעונים הקרובים והחוסן של התעשיה המקומית יבוא לביטוי במספרי הכנסות ורווחיות, ייתכן כי גם פערי התשואה הללו ייסגרו.  

*הכותבת שירי עדן היא מנכ"לית נישות, חברת מחקר כלכלי.