צמיחה מחודשת מורגשת לאחרונה בתעשיית הפלסטיק והמיחזור. בארן אימצו שירותים התואמים לעקרונות הכלכלה המעגלית, החל מחומרי הגלם, שינוע וייבוש, מכונות העיבוד, גריסה, מיון פסולת ומיחזור חזרה לפלסטיק בעל ערך
לפני כשנה יצא לי לסייר בארן, בפארק התעשייה קיסריה. רן סתו – הבעלים והמנכ"ל של החברה, ערך לי סיור במבנה חדש בתהליך שיפוץ. "כאן", הוא הסביר, "אנחנו עתידים להרחיב את מחלקת ההרכבות שלנו". בין החברות שמסתייעות בשירותיו הוא מנה חברות מתחומי המדיקל, תעשיית המים, הדפסה תלת ממדית וגם חברות ביטחוניות.
בהילוך מהיר שנה קדימה, נכנסתי לאחרונה שוב למבנה המדובר. את חלומו של רן היה ניתן לראות בעיניים. שולחנות, שולחנות של עמדות הרכבה לציוד מתקדם ממלאים את החלל העצום. אולם אם יש משהו אחד שרן לא צפה מראש, הוא שבמקום קווי הרכבה לציוד רפואי, ימלאו את השולחנות רחפנים צבאיים מסוגים שונים שהודפסו בתלת ממד, עמדות שליטה ובקרה לציוד צבאי מ-CNC, התקנים לנשיאת חימושים ועוד. "אם פעם היו לנו ארבעה תחומי פעילות מובילים, היום אנחנו מרכזים מאמצים בתחום הביטחוני", הוא אמר. "המלחמה עשתה טוב לארן", חשבתי בליבי, אבל מיד המשכתי: "וארן עושים טוב למדינה. איזה מזל שבעתות משבר, יש לנו ייצור חזק ומקומי שמגוייס למאמץ".
תעשיית הפלסטיק במגמת צמיחה מחודשת
לתעשיית הפלסטיק צופה רן עתיד חיובי והוא מבטיח שלמרות אתגרי התקופה האחרונה נראה שהשוק מתחיל להתאושש. "עוד לפני המלחמה ראינו האטה בהשקעות קפיטליות בציוד. המגמה הייתה עולמית והושפעה משיעורי ריבית, מחירי האנרגיה, והמצב ברוסיה ובאוקראינה. בהסתכלות על ישראל, אני מאמין שביום שאחרי נזכה לצמיחה ולתיקון. החשיבות של ייצור מקומי הולכת וגוברת. ניצנים של זה רואים כבר עכשיו בשטח ואנחנו נערכים בהתאם".
במסגרת ההערכות הוגדלה חטיבת הנציגויות בארן וגוייסו שני אנשי מכירות חדשים, למכונות ההזרקה צורף יניב בר–און ולחומרי הגלם (צידון פולימרים) צורף יוסי שניצר. שינוי נוסף שנראה באופק מגיע בעקבות המחסור בידיים עובדות. "אנחנו רואים דרישה גוברת לחוזי שירות קבועים ולתחזוקה מונעת. השירות הזה מפחית את העומס על מחלקות האחזקה ומאפשר להן לפעול ללא גיוס אנשי מקצוע נוספים שאינם בנמצא".
פרוייקטים חדשים בהזרקה
כדוגמאות לצמיחה המחודשת, מציין אלון לרמן, מנהל חטיבת הנציגויות בארן, מספר פרוייקטים: "אנחנו רואים התעניינות רבה במכונות ההזרקה של WINTEC המתוכננות ב–ENGEL אוסטריה ומיוצרות בסין. הן מגיעות בטווח כוח נעילה של 450-2400 טון, אמינות, יציבות, עם מינימום אחזקה ומקנות תמורה מצוינת להשקעה. זמני האספקה מהירים ועומדים על 3-4 חודשים בלבד, חלקי החילוף מסופקים מאוסטריה וכל התמיכה והשירות ניתן מהצוות הטכני של ארן. מכונות מסוג זה כבר נמכרו לכתר, טוסקה, פלסגד, זד-פלסט וארקל.
בנוסף, חלה עלייה משמעותית במכירה ואספקה ברגים, צילינדרים וחלקי קצה מחברת Brixiaplast האיטלקית. אנו מציעים שידרוג לציוד קיים לאופטימיזציית ביצועי המכונות ע"י פרופיל ברגים ייעודי, סוגי "פרפרים" / אל חוזרים ייחודיים, וצילינדרים במגוון סוגי מתכות.
התפתחות בתחומי המיחזור והאקסטרוזיה
לפני כשנתיים רכשה ארן את פינטו טכנולוגיות. מהלך זה הרחיב את תחומי הפעילות שלה, לא רק להזרקה אלא גם לפתרונות אקסטרוזיה ומיחזור. שחר פינטו, הצטרף לארן והשידוך נראה מוצלח ופורה. "מערך השירות וחלקי החילוף שלנו התחזק משמעותית", מספר שחר. "התנהלות זו הובילה להצלחה במספר פרוייקטים ביניהם מכירה של אקסטרודר של KraussMaffei לגולן פלסטיק, דיזות וחלפים לפלרם, מכונת מיחזור פסולת פנים מפעלית של Pure Loop לתמה, אקסטרודר ללוחות Double wall לכתר, מכונת גרעון תחת מים לפולירם, ועוד".
קשר גלובלי עם הלקוחות
זרועה של ארן ארוכה ומגיעה גם מעבר למכירות בישראל. לקוחות ישראלים המקימים מפעלים בחו"ל, נעזרים בחברה לטובת רכש הציוד. כדוגמא נציין אקסטרודר חדש שסופק למפעל גולן פלסטיק בדנמרק וקווי EREMA למיחזור פנים מפעלי נרכשו לאבגול הודו וארה"ב. "חשוב לנו לשמור על קשר גלובלי עם הלקוח ולתת לו שירות בכל מקום בעולם", מסביר אלון.
משנסים מותניים ונכנסים עמוק לתוך הזבל
מתוך ראיה אסטרטגית, נכנסה ארן גם לתחום הטיפול והמיון של אשפה. כיום פעילה החברה במספר פרוייקטים להקמת מפעלי מיון אשפה, שטיפה, הפרדת הפלסטיק ומיחזורו בהיקף כולל של מעל 30 מיליון יורו. ביניהם מכרז בו זכו לאחרונה להקמת אתר הפרדה ענק לאשפה והפקת ביו-גז בשפד"ן. "בהסתכלות עולמית התחום בצמיחה. המדינה מבינה שהיא חייבת להתערב, לספק הצדקה כלכלית לטיפול בפסולת אחרת כולנו נטבע בה", אומר רן.
ואכן, אם נבחן על החברה שהקים, נראה כי ארן חולשת על כל השלבים בשרשרת הייצור. "אנחנו מספקים פתרונות החל מחומר הגלם, תהליך העיבוד, טיפול באשפה, מיון ומיחזור. מה זה עם לא כלכלה מעגלית", הוא מסכם.