מה אסור ומה מותר להכניס למוצרים פלסטיים? / קורנית שלוסמן בלשה

פולימרים פטורים לשמחתנו מרישום במאגרי הכימיקלים העולמיים, אולם המצב אינו כך עבור המונומרים. כל מפעל מייצא צריך לוודא שהחומרים בו הוא משתמש עונים על הרגולציה העולמית 

כימיקלים ומוצרים שונים מפלסטיק הופכים לחלק בלתי נפרד מחיינו בכל תחום: רפואה, מזון, הובלת מים, תחבורה, חקלאות, מוצרי צריכה ועוד. הפולימרים וחומרי הגלם הולכים ומתרחבים לחומרים עם תכונות וביצועים מיוחדים. לצד גידול זה, עולה הדרישה לאסדרה (רגולציה) שלהם במטרה לשמור על בריאות הצרכן ולהימנע משימוש בחומרים עבורם נמצא קשר למחלות. 

אין מידע – אין מכירות (No Data – No Market): 

בדיקה של החומרים השונים, ורישומם מתבצעת דרך מאגר כימיקלים (Chemical inventory). מדובר למעשה במאגר של מידע על כימיקלים במדינות שונות כגון ארה"ב (TSCA), אוסטרליה (AICS), ניו- זילנד (NZIoC), יפן (ENCS) ועוד. על מנת למכור כימיקל מסוים (ולא מוצר סופי) באותו שוק, יש צורך שהכימיקל יהיה רשום במאגר (או לחילופין פטור מרישום, על פי קריטריונים מסוימים). 

מאגר הכימיקלים האירופאי – REACH: 

הגדילו לעשות שווקים מסוימים כגון אירופה, טורקיה, אנגליה ועוד בדרישה לרישום, הערכה, אישור והגבלה של כימיקלים או בקיצור- REACHRegistration, Evaluation, Authorization & Restriction of Chemicals. אישור זה נדרש על מנת למכור באותו שוק יעד. 

לשמחתנו, נכון להיום פולימרים פטורים מרישום ב-REACH השונים, אולם ישנה חובה לרשום את המונומרים המשמשים ליצורם. ה-REACH הוותיק הוא האירופאי, אשר מוכל על כל 27 מדינות האיחוד ועל כן נתמקד בותחתיו נמצאים שלושה נספחים חשובים: 

  1. רשימת SVHCCandidate List of Substances of Very High Concern for Authorisation רשימת חומרים זו מונה כיום מעל 200 חומרים אשר נמצאו (או בחזקת חשודים) כמקושרים למחלות הסרטן, פגיעה במערכת הרבייה (Reprotoxic) או הפרעה למערכת ההורמונאלית (Endocrine disruptor). רשימה זו היא רשימת ה"מועמדים", כלומר החומרים אשר מועמדים להיכנס לרשימת החומרים בנספח 14 עליו נפרט בסעיף הבא. 
  2. נספח 14: Authorization list רשימה זו מונה כיום מעל ל-50 חומרים אשר הופיעו לראשונה ברשימת ה-SVHC. מטרת הרשימה להבטיח שבסופו של דבר חומרים המקושרים למחלות (SVHC), ייעלמו מהשוק ויוחלפו בחומרים פחות מסוכנים. זאת כמובן לאחר דיון וסקירות נוספות. לחומרים אלו נקבע תאריך "שקיעה" (Sunset date), תאריך פגות תוקף, אשר לאחריו ייצוא או ייבוא לשוק האירופאי דורש אישור של סוכנות הכימיקלים האירופאית- ECHA. 
  3. נספח 17: Restricted substances רשימה זו מונה מעל ל-60 חומרים אשר השימוש בהם (סוג השימוש וכמויות) מוגבל. 
רגולציה חייבת להילקח בחשבון בהנדסת המוצר 

נושא הרגולציה הוא בעל חשיבות רבה, הן ברמת חומר הגלם והן ברמה המוצר הסופי. יש לקחת אותו בחשבון במקביל לתכנון והנדסת המוצר. בכרמל אולפינים עוקבים באופן שוטף אחר העדכונים השונים וממשיכים להשקיע בשיפור תהליכי הייצור והמוצרים תוך התאמתם לרגולציות המחמירות באירופה, בארה"ב ובשווקים מרכזיים נוספים 

 

למידע נוסף: 

קורנית שלוסמן בלשה, מנהלת רגולציה בכרמל אולפינים, 052-660-4546, [email protected]