הסניף הישראלי של החברה היפנית אירח את התעשייה המקומית להתרשמות והתנסות מעשית עם הקובוטים הבטיחותיים והחדשניים ומכונות ההזרקה ROBOSHOT
הסניף הישראלי של חברת FANUC ערך לאחרונה יום עיון להיכרות עם קובוטים ורובוטים תעשייתיים, אשר כלל גם הרצאה על מכונות ההזרקה ROBOSHOT, לצד הרצאות נוספות מעולמות משיקים כמו ה-CNC וגריפרים מותאמים. זאת הייתה הזדמנות פז ללחוץ יד (או גריפר) לרובוטים ולראותם בפעולה.
דיוק מוקפד ושקיפות – הערכים המובילים של FANUC
החברה היפנית אשר שוכנת למרגלות הר הפוג'י התחילה את דרכה לפני כ-60 שנים בעולמות ה-CNC וכיום עוסקת בפתרונות אוטומציה (קובוטים ורובוטים תעשייתיים), מכונות הזרקה, חלקים ומכונות לתחום ה-CNC העוזרים בשיפור יעילות ופריון המפעל. ניכר כי העיסוק בתחום כזה מדוייק, לצד השאיפה היפנית לאיכות גבוהה, עובר כחוט השני בכל הפתרונות ש-FANUC מציעה.
אסף פליישמן, מנהל FANUC ישראל, סיפר על החברה וציין כי הלקוח הכי גדול של FANUC הוא… FANUC עצמה המשתמשת ב-4600 רובוטים במפעליה על מנת לייצר ביעילות מעוררת התפעלות 15 אלף רובוטים בחודש. כל אבטחת האיכות והבדיקות נעשות ביפן טרם שליחת הקובוט לארץ היעד. החברה משקיעה משמעותית במחקר ופיתוח עם יחס של מהנדס אחד על כל שני אנשי צוות.
התוכנה שמחשבת את החזר ההשקעה בקובוט בקלות ובמהירות
על אף האתגרים בגיוס ושימור כוח אדם בתעשייה, רכישת קובוט מלווה לעיתים בהתלבטויות. אסף הסביר על היתרונות והסיבות להשתמש בקובוט ברצפת הייצור. בראש ובראשונה כמובן, האפשרות לעבודה לצד הקובוט ללא גדרות בטיחות, כאשר הוא מחליף כוח אדם במשימות רוטיניות. החברה מציעה את סדרת CRX בעלת חמישה קובוטים למשקלים של 5 עד 30 ק"ג, וסדרת CR של רובוטים תעשייתיים רובסטיים ומדוייקים למשקלים של 4 עד 50 ק"ג. כל הפתרונות בשתי הסדרות מגיעים עם תקן IP67 מובנה לעבודה בסביבה תעשייתית מלוכלכת ומאתגרת, ועם מערכת VISION מובנית, ללא צורך בכבלים ומחשב חיצוניים, כאשר המצלמה מחוברת על ראש הרובוט או מול תחנת העבודה.
בניגוד לאמונה שקובוטים נוטים להתקלקל לאחר כשנתיים, FANUC מספקת קובוט אמין במיוחד ומבטיחה שמונה שנים ללא צורך בתחזוקה. אמונה טפלה נוספת היא שהכנסת אוטומציה גוררת עלויות גבוהות. כדי לענות על חשש זה, פיתחו ב-FANUC מחשבון ROI הזמין בצורה חינמית באינטרנט המפריך חשש זה.
קישור למחשבון ה-ROI.
עולם שלם של אביזרים
באתר החברה העולמית ניתן לראות את מגוון החברות המציעות אביזרים ודגמים הזמינים לעבודה. אחת מהן היא SMC, העוסקת בפנאומטיקה, מכטרוניקה ובקרת נוזלים (Fluid control). החברה מפתחת גריפרים חשמליים, מגנטיים ופנאומטיים המתחברים בקלות למערכות הרובוטיקה של FANUC.
שכם אל שכם עם הקובוט- הלכה למעשה
מנהל ההנדסה של FANUC ישראל, אלברטו פיצ'יניני, הסביר על מספר אפשרויות עבודה עם רובוט:
- מצב Coexistence: הרובוט והאדם לא עושים את אותה העבודה ולא חולקים את אותו מרחב.
- מצב Cooperative: הרובוט והאדם לא עושים אותה עבודה אך חולקים את אותו המרחב. ברגע שהרובוט מרגיש את האדם, הוא עוצר.
- מצב Collaborative: הרובוט והאדם עובדים באותו האזור, וייתכן שאף על אותה משימה (עם פעולות שונות), כאשר הרובוט ממשיך את העבודה לצד האדם ויכול להתאים את מהירותו כאשר חש בנוכחות האדם לידו.
בניגוד לשני המצבים הראשונים, בהם אין חובה להשתמש בקובוט, המצב השלישי מחייב קובוט. אלו של FANUC מצויידים בשלל פונקציות בטיחותיות מובנות אשר מאפשרות להם עבודה כמעט שכם אל שכם עם האדם. לכל הקובוטים יש גששי כוח אשר מתוכנתים לעצור מיד את תנועתם כשמרגישים התנגדות. ניתן גם לדחוף ידנית את זרוע הקובוט על מנת למנוע לכידת אדם כנגד קיר או לפקוד עליו לזוז אחורנית במידת הצורך. הזרועות בעלות קצוות מעוגלים ורכים עם רווח ביניהן למניעת צביטה של ידיים או זרוע אנושית. נורית בקרה צבעונית מראה באופן ברור האם הקובוט מתפקד במצב Collaborative או לא.
תיכנות ידידותי למשתמש
תיכנות הקובוט קל ופשוט ומתבצע על גבי מסך מגע גדול וממשק נוח המשתמש בכפתורי פעולות מתוכנתות מראש. ניתן גם לתכנת מסלול על ידי הזזה ידנית של הקובוט. לאחרונה פיתחה FANUC גם פתרון תוכנה סטנדרטי לנקודות סינגולריות במשטוח, האופיינית לרובוט שישה צירים, ובכך מאפשר פעולה רציפה. למי שחפץ בהרחבות נוספות, הדרכות וימי עיון לצד שיעורים און-ליין זמינים גם הם.
דיוק של CNC ובקרה בעזרת AI במכונות ההזרקה ROBOSHOT
תחום מכונות ההזרקה בישראל מיוצג על ידי חברת אז-אור, ופבלו ינובסקי, מנכ"ל החברה, חלק מנסיונו עתיר השנים על יכולותיהן. "הדור השישי של מכונות ההזרקה ROBOSHOT זמין ללקוחות, והוא מתבסס על למעלה מ-40 שנות פיתוח", הוא הסביר. "מגוון הדגמים כולל מכונות הזרקה בכוח נעילה החל מ-15 ועד 450 טון, עם מנות הזרקה מגרמים בודדים ועד לקילוגרמים רבים. הן מתאימות לחלקים רפואיים, מוצרי אריזה, חלקים טכניים מדוייקים וכן משמשות להזרקת מתכת, קרמיקה וסיליקון נוזלי (LSR). מעל 65 אלף מכונות הזרקה ROBOSHOT נמכרו עד היום ברחבי העולם".
מערכות הבקרה של המכונות יכולות להכיל עד 16 צירי סרבו והן בעלות דיוק גבוה מאוד, בדומה למכונת CNC. מכיוון שמערכת הבקרה הינה CNC, הדיוק הוא ברמה של אלפיות המילימטר, ומתאפשרת שליטה במהירות ובמיקום של כל ציר תנועה ללא פגיעה ברמת הדיוק. בדיוק כמו ברובוט או במכונת עיבוד שבבי מתאפשר סינכרון מלא של צירים שונים. בזכות מאפיין זה, ניתן לחסוך זמן מחזור כמעט בכל שלב של מחזור המכונה. לדוגמא, סינכרון של צירי התבנית והחליצה מאפשרים פתיחה קטנה מאוד וחליצה במקביל מסונכרנת, כך שלמעשה המוצר אינו זז ממקומו ומחולץ אנכית במהירות.
בנוסף לכך, FANUC משלבת טכנולוגיית AI בבקרה, לדוגמה, הגנת תבנית והגנת חליצה. התוכנה שומרת את פרופיל הכוחות הנוצר בעת תנועת התבנית והזרקנים הן בתנועה קדימה והן בתנועה אחורה. כל שינוי בגרף הכוחות יגרום לתבנית או לחליצה לעצירה מוחלטת במהירות. תכונה זו הודגמה על בננה ותפוח אשר הוכנסו לתבנית פתוחה. כאשר התבנית נסגרה והרגישה את התנגדות הפרי, היא עצרה באופן מיידי ונפתחה שוב. "לבננה ולתפוח שלום – יצאו ללא פגע", סיכם פבלו את סרטון ההדגמה.
דוגמה נוספת היא ציר הנעילה המסונכרן CNC עם ציר ההזרקה המאפשר יציאה של גזים כלואים במהלך סגירת התבנית, כמו גם ירידה בזמן המחזור. עוד מנפלאות ה-AI – מעקב אחר גרף לחץ אופטימלי, בהתקבל מוצר אופטימלי. הבינה המלאכותית תדאג לשנות את פרמטרי המכונה כדי להבטיח קבלת מוצר זהה בכל מחזור. השליטה על לחץ ההזרקה מבטיחה חזרתיות מושלמת ויציבה.
קישוריות וחיבוריות גבוהות
מכונות ההזרקה מגיעות עם קישוריות גבוהה. תוכנת ה-LINKi2 עוקבת אחרי כל הפרמטרים של ההזרקה בצורה גרפית. אפליקציית VNC מאגדת במסך המכונה את כל הציוד ההיקפי המתחבר בצורה פשוטה של Plug&Play. כל מכונות ה-ROBOSHOT מצטיינות מבחינה אנרגטית עם חיסכון של 10%-15% בצריכת החשמל לעומת מכונות חשמליות דומות. "בישראל עובדות למעלה מ-250 מכונות הזרקה חשמליות של FANUC", עדכן פבלו. "חלקן עובדות עוד משנת 2001", הוסיפה מעיין אסא, סמנכ"לית השיווק של החברה.
למידע נוסף:
אז–אור, 09-7443111