בשנים הקרובות השימוש ב-rPET צפוי לעלות ויחד איתו ההתמודדות עם אתגרים כמו עיבוד החומר, שינויי גוון, שמירה על צמיגות עצמית והיווצרות חומרי לוואי. תוסף מציעה פיתוחים חדשים אשר יסייעו במעבר לעידן החדש
כאשר מדברים על חומר ממוחזר באריזות למזון, ובעיקר בבקבוקים, הפולימר שמככב ללא עוררין הוא ה-PET, ולא בכדי. מדובר בפולימר היחיד כרגע בעל אישורי מגע במזון לאחר מיחזור מכאני, אשר קיים בזמינות גבוהה הודות לתשתיות איסוף ומיחזור מתקדמות ברחבי העולם המספקות חומר ברמת איכות דומה לבתולי. הרגולציה העולמית מעודדת שימוש בחומרים ממוחזרים, ובכך תורמת לעלייה בביקוש ל-rPET בקרב יצרני האריזות.
אולם, השימוש בחומר גלם ממוחזר מביא איתו אתגרים כדוגמת שינויי גוון בין אצוות, צמיגות עצמית (IV) נמוכה, הבדלי איכות בין יצרנים שונים ועוד. על מנת לסייע למאמצי המיחזור והקיימות, מציעה חברת תוסף סל פתרונות עבור PET ממוחזר אשר נועד לסייע באתגרי הייצור.
איך מתקנים את הגוון של PET ממוחזר?
"אחד התוספים המבוקשים בקרב לקוחותינו בתחום ה-PET הממוחזר הוא תוסף ה-BluTint המשמש לתיקון גוון החומר", אומר עמרי מזר, מנהל מוצר תוספים מיוחדים בחברה. "התיקון מתבצע על ידי הוספה של הרכב צבענים מיוחד אשר סותר את צהבהבות החומר הממוחזר (או כל תת גוון אחר). היצרנים הסופיים לא משתמשים רק בחומר ממוחזר אלא משלבים אותו באחוזים משתנים עם חומר גלם בתולי. ה-BluTint מסייע להם להתאים את הגוון של החומר הממוחזר לגוון של החומר הבתולי. ניתן לבצע התאמה אישית של התוסף בהתאם לחומרים שאיתם עובד כל יצרן. הפתרון מתאים גם לעבודה עם חומר גלם ממוחזר מגורען וגם עם חומר גרוס. אחד הפרויקטים המעניינים שעשינו שלקח את נושא המיחזור עוד צעד קדימה, היה שיתוף פעולה עם יצרנית ארגזי בירה, אשר שילבה חומר גרוס ממוחזר מפסולת ימית במוצריה".
פתרונות לתיקון הצמיגות העצמית והיווצרות חומרי לוואי
אתגר נפוץ בשימוש בחומר ממוחזר הוא הצמיגות העצמית (IV) הנמוכה שלו. זו נובעת ממשטר קירור ההיתך וכן מתופעת קיצור שרשראות הפולימר הנוצרת כתוצאה מתהליך המיחזור ומחשיפה ללחות. על מנת להתמודד עם תופעה זו, מציעה תוסף את ה-IVSeal, Chain Extender המאריך את שרשרות הפולימר הקצרות על ידי קשרים כימיים ביניהן.
תופעת לוואי נוספת של תהליך מיחזור ה-PET היא היווצרות חומרים לא רצויים כמו אצטלדהיד, אשר יכול להקנות טעם לוואי למזון או למים. ה-AASeal של תוסף סופח אליו את חומר הלוואי ומונע את חדירתו למוצר הנארז.
תופעות אלו אופייניות לתהליכי מיחזור קצרים של פסולת תעשייתית (PIR) הנעשים תוך כדי הייצור השוטף. שימוש בתוספים אלו מאפשר העלאת אחוז ה-PIR וצמצום הפסולת המפעלית.
סל פתרונות רחב המגדיל את אחוז השימוש בחומר ממוחזר
"הפתרונות שאנחנו מציעים מגוונים ונוגעים בהיבטים שונים של עבודה עם חומרים ממוחזרים. ביניהם נמנה סופחי חמצן המאפשרים לשפר את החסמות של יריעות מבוססות PET וקבלת הרכב Mono material בר מיחזור, תוספי IR הסופגים אנרגיית חום בצורה יעילה, ומסייעים בתהליך עיבוד משני מהיר יותר, הן בניפוח הבקבוקים והן בתרמופורמינג", מספר עמרי. "בנוסף ניתן לשלב תוספי החלקה, אנטיבלוק ותוספים אחרים המאפשרים ייצור יעיל ומונעים תופעות כמו הידבקויות וקשיים בשירוול (sleeving). לתוסף, כמתמחה בתירכוב, יש יכולת להציע מגוון תוספים כאלו בתרכיז אחד, כך שהיצרן יכול לקבל פתרון מקיף בגרגיר אחד".
פיתוח המאפשר שילוב PET ממוחזר במוצרים פוליאולפינים
אומנם בקבוקי השתייה הינם המקור העיקרי ל-PET ממוחזר, אולם הפולימר נפוץ גם בפסולת PCR של יריעות, מגשיות וסיבי טקסטיל. שם קיימים אתגרים ייחודיים באיסוף, טיפול ומיחזור החומר מכיוון שהוא משולב עם פולימרים נוספים. חומר ממוחזר שכזה אינו יכול לשמש ביישומי PET חדשים אך ניתן להכניסו למוצרים על בסיס פוליאולפינים. תוסף ה-TopFusion PET הוא קומפיטבילייזר (מתאם) המסייע בכך.
משפרים את מיחזור בקבוקי החלב העמיד
פיתוח נוסף ומעניין של החברה הוא תוסף ה-White Seal המיועד לשימוש בבקבוקי חלב עמיד. אלו צריכים להיות אטומים ל-UV על מנת למנוע את פירוק החלב. הפתרון הנפוץ כיום הוא בקבוק רב שכבתי בצבעי לבן-שחור-לבן. הרכב זה מקשה על מיחזור הבקבוק. שימוש ב– White Seal מאפשר אטימות גבוהה ל-UV בהרכב פשוט יותר אשר מאריך חיי מדף וקל למיחזור.
מגמות עתידיות בתחום
"כבר כיום אנחנו משתפים פעולה עם יצרנים המפתחים שסגורים מ-PET, ואני מאמין שלא ירחק היום שבו גם התווית והשסגור יהיו עשויים כולם מ-PET.
מגמה מעניינת נוספת היא הורדת צפיפות (בעזרת הקצפה) עבור יישומים שלא דורשים שקיפות. הרגולציה דוחפת את השימוש ב-rPET והיצע חומר הגלם הממוחזר יגדל. אנחנו ערוכים לתמוך בעלייה הצפויה עם סל פתרונות חדשני ורחב בתחום", מסכם עמרי.
למידע נוסף:
תוסף, עמרי מזר, 054-566-3328, [email protected]