פלסטיק הוא טוב, אבל אנחנו הופכים אותו לטוב יותר

קומפאונד על בסיס עמילן מפסולת תעשייתית של חברת BioLogiQ מאפשר לייצר פלסטיק חדש המשפר את ההשפעה הסביבתית של החומר

חברת BioLogiQ לוקחת פסולת תעשייתית אורגנית ומייצרת ממנה חומרים לתעשייה.

חברת BioLogiQ, המיוצגת בישראל על ידי סורפול הישראלית, נוסדה ב-2011, באיידהו, על ידי Brad LaPray. המייסד גדל בשדות איידהו וספג בהם את אהבתו לחקלאות ולטבע. שם נחשף לשדות הנרחבים, הידועים בגידולי תפוחי האדמה שלהם לטוגנים. ענף חקלאי זה מייצר פסולת חקלאית רבה בדמות קליפות שאינן מנוצלות (0.4% ממשקל תפוח האדמה). אז גמלה בליבו ההחלטה לנסות ולהשתמש בפסולת זו ליצירת פלסטיק מתכלה ביולוגית.

מהשדות לתעשייה

BioLogiQ לקחה על עצמה לפתח דרך להשתמש בפלסטיק ידידותי לסביבה המופק ממקורות מתחדשים, קרי פסולת אורגנית תעשייתית (קליפות תפו"א, תירס, קליפות אורז). בתהליך ייחודי מפיקה החברה מפסולת זו, בתוספת פלסטיסייזרים, ביו-פולימר על בסיס עמילן בשם NuPlastiQ. תירכוב של מוצר בסיס זה בפולימרים סטנדרטיים, מאפשר לקבל תערובת בעלת תכונות ייחודיות, המפחיתה את השימוש במשאבים פוסיליים.

בתערוכת K פגשנו את מר סטיבן שרמן (Steven Sherman) נשיא ומנהל התפעול של החברה. הפגישה נערכה בביתן של חברת AZO שמספקת לה את הציוד לייצור. " אנחנו לוקחים פסולת אורגנית תעשייתית ומיצרים ממנה 'פלסטיק חדש' לתעשייה", אומר שרמן, "לקומפאונד הבסיס שלנו, המבוסס עמילן, יש אישור USDA על כך שהוא 100% מבוסס מקורות מתחדשים ומתפרק בקומפוסט ביתי. אולם, החומר בצורתו הטהורה אינו מתאים לעבודה באקסטרוזיה ולכן אינו נמכר בצורתו הגולמית. כדי ליצור חומרים נוחים לעבודה ומייצרים ממנו תירכובים הנקראים BioBlend".

סטיבן שרמן (Steven Sherman) – נשיא BioLogiQ

מוצרי החברה

BioBlend BC

תירכוב של חומר הבסיס עם פולימרים מתכלים כגון PLA, PHA, PBAT. המוצר ניתן לפירוק בקומפוסט תעשייתי. הערבוב נעשה ביחס של עד 50% מחומר הבסיס. יתרונו בכך שהוא מגביר את יכולת ההתפרקות לקומפוסט של ביו-מתכלה רגיל. בנוסף נצפה גם שיפור בתכונות המכאניות של החומר ובמחירו. חסרונו של ה-BioBlend BC הוא בעכירותו.

BioBlend XP

חומר זה ייעודי לאריזות. חומר הבסיס העמילני מעורבב עם PE, PP, או PS באחוזים של עד 35%. "כל האריזות לתפוחי אדמה שנמכרים ב-Walmart מיוצרות מ-BioBlend XP" מספר סטיבן שרמן בגאווה, "כך למעשה יש לנו אריזת תפוח אדמה העוטפת תפוח אדמה". רעיון זה מיושם גם באריזות לתפוחי העץ מתבססות על קליפות הפרי.
בבדיקות מעבדה לא נמצא שינוי רב בערכי OTR ו-WVTR של האריזה. היתרונות: שיפור בחוזק המוצר המאפשר ירידה בעובי. כמו כן פליטת CO2 קטנה בכ-28% והפחתת השימוש במשאב פוסילי בכ-40%.

BioBlend XD

משמש לחומרים עמידים ומיועד בעיקר להזרקה, בערבוב של 20% עד 50% בתוך חומר בתולי.

מה ההשפעות על המיחזור?

מיחזור פנים מפעלי של החומר אפשרי, אבל יש לעבוד בטמפרטורה נמוכה בהשוואה ל-PE רגיל בגלל רגישות החומר לטמפרטורות גבוהות. במיחזור עם פסולת פלסטיק נוספת, רגישותו לטמפרטורה דווקא מהווה יתרון מכיוון שכך החומר נשרף ומתנקה מזרמי המיחזור הסטנדרטיים.

ההשפעה על הסביבה

לטענת BioLogiQ, הכנסת ה-BioBlend לפלסטיק גורמת לחומר לעבור דגרדציה בטווח זמן של כשנה. התהליך מתרחש מעצמו ואינו דורש קומפוסט לשם כך. "בעוד 100 שנים, כשהנכדים שלי יסתובבו בטבע, הם לא ימצאו כאן גרגיר אחד מהחומר שלנו" מבטיח שרמן.

BioLogiQ מעורבת גם בשיתוף פעולה עם ענקית החומרים Dow, עליו הכריזה לפני כחצי שנה במטרה לבחון את הפוטנציאל של שימוש בפולימרים אלו.

 

למידע נוסף:

סורפול,

עפר שורק, [email protected]

אפרת קטן, [email protected]