למעבדה החדשה יכולות מרשימות אף יותר מבעבר. מנהלת המעבדה החדשה, תהילה הוד, ומנהל תחום פרויקטים מיוחדים, ד"ר עמרי מזר, ישבו איתנו לשיחה על העיצוב המחודש של המעבדה, היכולות והפעילות העתידית
הכניסה למעבדת הצבע החדשה של תוסף בתנובות מרשימה. לפני כחצי שנה הסתיים בה תהליך עיצוב מאסיבי ואין חלל אחד שלא זכה לתשומת לב. עם הכניסה נמשכות העיניים מייד למחרוזות כרטיסי הצבע הצבעוניות (צ'יפים) המונחות על שולחנות הצוות אשר לעין בלתי מיומנת נראות זהות לחלוטין.
אין תחליף למיומנות ולניסיון
שולחן האור ממוקם במרכז המעבדה החדשה – ולא סתם. זהו כלי עבודה מרכזי ועליו להיות נגיש מכל עבר. "למרות שני מחשבי הצבע המתקדמים שלנו, עדיין אין תחליף לעין האנושית. בתרכוב צבעים אנחנו לא מסתמכים על הטכנולוגיה בלבד אלא גם על המיומנות והניסיון של הצוות, בייחוד בתרכוב צבעים בעלי אפקטים מיוחדים", מסבירה תהילה הוד, מנהלת המעבדה שלקחה אותנו לסיור.
מכניסים סדר לעשרות אלפי דוגמאות
במעבדה עוברות אלפי בקשות להתאמת צבע בשנה. היא משמשת לא רק לפיתוח צבעים חדשים אלא גם כמעבדת האיכות של מפעל ייצור הצבעים הצמוד אליה. גם מחלקת הרגולציה נמצאת בה. זו עומדת בקשר רציף עם מתאמי צבע ומעודכנת בכל הרגולציות החדשות. שיתוף הפעולה הזה מבטיח עמידה בכל התקנים הבינלאומיים המחייבים.
מעבדה שכזאת חייבת להיות מאורגנת היטב ונוחה לשימוש מכיוון שאלפי אצוות ייצור שונות עוברות בה. אותן יש לבדוק, לרשום לתעד ולשמור למשך מספר שנים. זו הייתה אחת המטרות המרכזיות של תהליך התכנון מחדש. בחדר ארכיון מסודר למשעי מאורגנים במגירות נשלפות צרורות של צ'יפים מפלסטיק לפי גוונים. "הארכיון היפה הזה בא לעזר בתרכובי צבע חדשים", מסבירה תהילה, "הוא מאפשר לנו לעשות השוואה בין הצבע המבוקש לסל פתרונות הצבע הקיימים שלנו".
בחלל אחר נמצא המחסן של אצוות הייצור השונות בעל קיבולת אחסון של 42,000 דוגמאות שונות. ואם אתם תוהים איך מצליחים לשמור מספר דוגמאות עצום שכזה בצורה מסודרת, נספר כי המחסן אוטומטי לחלוטין. כל אחת מעשרות המגירות שבתוכו נעה על מסילות ונשלפת אוטומטית בפקודת מחשב. כאשר היא נפתחת מתגלים כמאה תאים שונים והתא הרלוונטי ממנו יש לשלוף או להכניס את הדוגמה – מואר. כך ניתן להתמצא בקלות ובמהירות בין עשרות אלפי הדוגמאות.
מנהלת חדשה למעבדה חדשה
מעבדת הצבע לא רק התחדשה בציוד ועיצוב חדש, אלא גם במנהלת מעבדה מקצועית וצעירה שצמחה מלמטה – תהילה הוד. "הגעתי לתוסף לפני תשע שנים, מייד לאחר סיום התואר בהנדסת תרופות", מספרת תהילה. "התחלתי כמתאמת צבע, כעבור ארבע שנים מוניתי לתפקיד של ראש צוות ולפני חצי שנה התחלתי בתפקידי כמנהלת המעבדה. הצוות שלנו כולל מתאמי צבע, אנשי רגולציה, טכנולוגים, אקסטרודריסטים ובקרי איכות".
איך התנהלה העבודה במהלך הבנייה?
"ליוויתי את תהליך העיצוב והתכנון של המעבדה עוד במהלך תפקידי הקודם. אני יכולה לומר שדווקא במקרה הזה, הקורונה עבדה לטובתנו והעבודה מהבית הקלה על התהליך. נדדנו מחדר לחדר, הצוות והציוד, כדי לפנות כל פעם חלל נוסף לטובת העבודות בשטח. למרות זאת שירות הלקוחות לא נפגע והקפדנו לתת שירות מצויין כרגיל, על אף האתגרים", מבטיחה תהילה.
מה שלא ניתן לפתור בתרכוב – נפתור בציפוי
אומנם צבעים ותרכיזים הם אחד מהשירותים העיקריים במעבדה ובתוסף בכלל, אולם יש אתגרים שלא ניתן לפתור בעזרתם. לשם כך הוקמה בתוסף מחלקה למוצרים חדשניים ולציפויים רטובים אותה מנהל ד"ר עמרי מזר שהצטרף לחברה לפני שש שנים.
"חלק מלקוחותינו מבקשים פתרונות שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות תרכוב", מספר עמרי. "במקרים כאלה יש לחפש פתרונות יצירתיים אחרים. אני מתמקד בפתרונות בטכנולוגיה של ציפויים מגוונים כגון ציפויי Anti-Fog לפולימרים ולהרכבים שונים, ציפויים לעמידות מכאנית כנגד שריטות, תכונות אנטיסטטיות, טיפול בריחות ועוד".
כדוגמה לאחד הפרוייקטים האלו מזכיר עמרי את ציפוי ה-AF ללוחות PC. "בגלל טמפרטורות העיבוד הגבוהות של PC לא ניתן להוסיף AF כתרכיז. אנחנו הצלחנו לפתח AF פרמננטי בציפוי המתאים ללוחות PC לחיפוי חממות. אורך החיים של ה-AF עומד על 10 שנים ותואם את זמן השימוש בלוח".
פעילות מחקר ופיתוח ענפה
אנשי הצוות במעבדת הצבע המרכזית של תוסף עובדים גם על פרוייקטים מיוחדים בתרכוב, הדורשים חשיבה ייחודית. בשנה וחצי האחרונות, עם משבר הקורונה, התגברה הדרישה לפיתוח קומפאונדים אנטיבקטריאליים חדשים על בסיס נחושת. הנחושת קשה לתירכוב, היא רגישה לטמפ' ועוברת אגלומרציה. לאחר מאמצי פיתוח אינטנסיביים הצליחו בתוסף להתגבר על הבעיות. כיום משמש המוצר החדש בבדים לא ארוגים במסיכות קורונה וכן בתחבושות לפצעי לחץ המעודדות ייצור קולגן לריפוי הפצע.
מפעל בוטיק לבקשות מיוחדות
מוצרים מיוחדים כאלו דורשים ייצור בכמויות קטנות ובינוניות וגם את השירות הזה מציעה המעבדה ומפעל הייצור בתנובות. מדובר על כמויות של טונות בודדות, ועד לעשרות טונות. "ייצור נישתי זו אחת מהחוזקות שלנו בתוסף", אומר יוסי שנייצר, מנהל המכירות של החברה בישראל שהצטרף לשיחה. "אנחנו חברה ייחודית, בעלת כושר פיתוח איכותי ומגוון, שבוחרת לעסוק בפרויקטים שכאלו. הם שומרים עלינו בחזית הטכנולוגיה ומפתחים אצלנו יכולות חדשות. חלק מהפרויקטים צומחים להזמנות מסחריות גדולות אך חלקם נשארים קטנים. פעמים רבות הלקוחות נחשפים דרכם ליכולות שלנו ולרמת השירות ופונים אלינו בבקשות לרכש גם של מוצרים נוספים".
המעבדה בישראל – מעבדת הצבע המרכזית של הקבוצה כולה
מעבדת הצבע בתנובות ממשיכה להיות מעבדת הצבע המרכזית של הקבוצה כולה. היא מרכזת את המידע מ-11 אתרים שונים ברחבי העולם. בתקופה האחרונה השתדרגה המעבדה בציוד אנליטי והצעד הבא הוא הצטיידות גם בציוד לבדיקות מכאניות לאפיון מוצרים לפולימרים הנדסיים. גם מכונות ניפוח מעבדתיות חדשות ל-PET ו-PE עתידות להיכנס למעבדה וישרתו סימולציות להתאמות צבע גם לתחומים אלו. בשנתיים האחרונות עבר המפעל הסמכה לייצור צבעים לתחום הרכב. מוצרים מסחריים כבר קיימים וגם תחום זה עתיד לצבור תאוצה.
נאחל לתוסף בהצלחה ושתמשיך להיות גאווה לתעשייה ישראלית מובילה בזירה הבינלאומית.
למידע נוסף:
תוסף,
תהילה הוד, [email protected]
עמרי מזר, [email protected]