כבר 17 שנים מנסה יריב ספקטור לדבר על פתרונות ירוקים עם כל מי שמוכן לשמוע ,אולם רק בתקופה האחרונה בשלה הקרקע לקדם ולהטמיע פתרונות שכאלו בתעשייה. אלו מאורגנים עכשיו תחת מטריה חדשה שהקים
מתחילת השיחה עם יריב, אפשר להבין כי מדובר באדם שהחשיבה הסביבתית זורמת בעורקיו. נכון, זה גם ביזנס עבורו, אבל הלהט בדיבור והידע הנרחב מגיעים ממסירות אמיתית לנושא. זה ניכר במיוחד כאשר הוא מספר על המותג החדש שלו, Out Fin it. מדובר בפעילות שהקים מתוך רצון לרכז את מגוון השירותים בתחום הקיימות במקום אחד. ניתן למצוא שם חומרים מתכלים, חומרים ממקורות מתחדשים, שירותי ייעוץ, אריזות נייר, מוצרים מתכלים ועוד ועוד – באמת שמגוון.
התזמון אינו מקרי. במשך שנים רבות מנסה יריב לקדם פתרונות סביבתיים ומעגליים בשוק, אבל נראה שהשטח לא מספיק בשל. "אחרי הרבה שנים שאני מנסה לקדם את הנושא ונלחם בתחנות רוח, סופסוף חלה תזוזה משמעותית בהלך הרוח בישראל", הוא אומר בסיפוק. "יותר ויותר יצרנים מבינים כי הם חייבים לשלב פתרונות אלו במוצריהם ואף מוכנים לשלם את תוספת המחיר המתלווה אליהם".
ארבע רגליים עליהן עומדת החברה החדשה
"מקור השם Out Fin it שנבחר לייצג את הפעילות החדשה אינו מקרי. הוא מרמז על הכמות הסופית (Finite) של חומרי גלם פוסיליים (מאובנים) שניתן למשוך מכדור ואת הניסיון לפרוץ את מגבלת המקורות האלו. המותג החדש מציע ארבעה שירותים עיקריים: ייעוץ סביבתי, חומרי גלם ממקורות מתחדשים, ממוחזרים או מתכלים, מוצרי ביניים ומוצרים סופיים.
ייעוץ סביבתי: המותג החדש יציע שירותי ייעוץ פיתוח למוצרים חדשים תוך שיקולי קיימות ובחירת חומרים חכמה שתומכת בסוף חיי מוצר מעגלי ככל הניתן. הייעוץ לוקח בחשבון את דרישות הרגולציה הסביבתית במדינות היעד ואת השיטות הקיימות לטיפול בפסולת בכל אזור. כמו כן ניתן להוציא הצהרות סביבתיות מהימנות למוצרים, בהתאם להוראות ממשלתיות, כולל תיקוף ההצהרה מול ארגונים מוסמכים.
מוצרי ביניים: מוצרים אשר תומכים ביצור אריזה מתאימה לדרישות הכלכלה המעגלית: יריעות, זיפרים, יריעות דמויות נייר, יריעות ביופלסטיק וכן יריעות מתוחות MDO על בסיס PE של חברת RKW בעלות תכונת חסמות המיועדות לשמש כלמינאטים מתמחזרים.
מוצרים סופיים: שקיות מתכלות, יריעות דביקות מתכלות, סטרץ' מחומר ממוחזר או מתחדש ומוצרים העשויים מנייר מצופה דוגמת אריזות מזון, קשיות, כפיות, כוסות. חלק מאילו ניתנים לחימום במיקרו וגם להקפאה וכבר נמצאים בשימוש במגוון מסעדות מזון מהיר ויצרניות מזון גדולות.
חומרי גלם ממקורות מתחדשים וממוחזרים: פעילות המותג החדש תרכז את השירות שניתן לפני כן בחברת מודיפלסט המייצגת בלעדית בישראל מספר חברות בתחום. אלו עוסקות בייצור פולימרים ממקורות מתחדשים וממוחזרים ותרכוב שלהם. בין המוצרים הקיימים ניתן למצוא:
- Green PE – פוליאתילן המיוצר מקנה סוכר ע"י Braskem. חומר גלם זה יכול להחליף PE ממקור מבוסס נפט ואינו מצריך שינויים משמעותיים בקו הייצור. הוא יכול למשמש בעיקר לאריזות בתחום הקוסמטיקה, המזון, הצעצועים, מוצרי צריכה ביתיים ומוצרי ספורט. שימוש בו מביא לחיסכון של שלושה ק"ג פליטות פחמן לכל קילו מוצר.
- Terralene – תרכובי PE מבית FKUR המיועדים למגוון שיטות ייצור: אקסטרוזיית יריעות, הזרקה והזרקה בניפוח. בנוסף, קיימים גם תרכובי PP המיועדים בעיקר להזרקה או לשיחול פרופילים. קיימים גם תרכובים המחוזקים בסיבי עץ או זכוכית.
- Bio-Flex – תרכובים מתכלים בקומפוסט המבוססים על PLA. מיועדים לייצור יריעות שקופות לתחומי החקלאות, צריכה ביתית ומוצרי היגיינה וכן להזרקה, ניפוח או תרמופורמינג של מוצרים שונים.
- Terraprene – תרכובים של אלסטומרים תרמופלסטיים (TPE) ממקור מתחדש. קשיות התרכובים נעה מ-40 Shore A ועד 40 Shore D.
לאחרונה אימצה Braskem אסטרטגיה של "לירות בכל התותחים". לפיה היא עתידה לשלב לא רק פתרון מקיים אחד במוצר, אלא תשלב בו מגוון פתרונות סביבתיים יותר: פלסטיק ממוחזר, פלסטיק ממקור מתחדש, ופלסטיק MASS BALANCE – תחום חדש שבו יריב מתמחה.
מקרי לקוח מוצלחים בישראל
אחת ההצלחות היפות של החברה היא שיתוף הפעולה עם rebar, יצרנית משקאות בריאות ושייקים מבוססי פירות ירקות ויוגורטים. בעזרת הייעוץ של החברה נעשה מהפך משימוש בכוסות מ-PS מוקצף (קלקר), מכסה PS, קשיות PP, וכיום ניתן לשתות את המשקאות הטעימים בכוסות מנייר מצופות פלסטיק, מכסה PET וקשית העשויה מ-PLA. כך בעצם עברה החברה לאריזה אשר מכילה למעלה מ-90% חומרים ממקורות מתחדשים, 50% נייר ממוחזר ואשר רובה ניתנת למיחזור!
דוגמאות נוספות כוללות את חברת לגין המייצרת בשיחול והזרקה אריזות קוסמטיות מ-Green PE, חברת שקולניק אשר מייצרת באקסטרוזיה בניפוח שקיות ממקור מתחדש וחברת על בד אשר מייצרת בהזרקה מוליכי טמפונים ממקור מתחדש.
"אני מאמין בפתרונות ירוקים אבל סוגי הפתרונות רבים וצריך להתאים אותם בצורה נכונה למוצר", מסכם יריב. "מוצרים מתכלים מתאימים ליישומים המכילים שאריות אורגניות: שקיות לניהול פסולת אורגנית, יישומים חקלאיים וכן למוצרים קטנים שקשה למחזר, כמו קשים. עבור שאר היישומים, עדיף להציע פתרונות ממקורות מתחדשים וממוחזרים, ולדאוג שהמוצר שאנחנו מייצרים יוכל בעצמו להתמחזר בקלות".
לקביעת פגישה בתערוכה צרו קשר:
ביתן FKuR בתערוכת ה-K הקרובה: Hall 6 / E48
Out-Finit!, יריב ספקטור, 054-755-6725, [email protected]