המדינה החליטה: מס על מוצרי הפלסטיק החד – פעמיים

תמונה 1: כלים חד פעמיים

שרת הגנת הסביבה החדשה, תמר זנדברג, נכנסה למשרד עם תוכנית ברורה של הקטנת פסולת הפלסטיק בישראל. אחד הצעדים הראשונים בתחום הוא הטלת המס על הכלים החד פעמיים הנמצאים בשימוש נרחב מאוד בקרב האוכלוסייה בישראל. כוסות, צלחות וסכו"ם חד פעמי צפויים להכפיל את מחירם. השאיפה היא שצעד זה ירתיע את צרכני החד פעמי לשוב ולרכוש אותו והם יעברו לפתרונות מקיימים יותר.

הרגלי צריכת הכלים החד פעמיים בישראל

מסקר שערך המשרד עולה כי הישראלי הממוצע משתמש הרבה בכלים חד פעמיים. במגזר הכללי השימוש עומד על 59%, המסתכמים במעל 40 אלף טונות בשנה. כמעט 50% מהאוכלוסייה בישראל משתמשת בכוסות שתייה קרה חד פעמיות בתדירות יומיומית! הטלת המס צפויה להקטין את צריכת הכלים החד פעמיים ביותר מ-40%. קיימת הנחה כי גם המגזר הציבורי, ובתוכם משרדי הממשלה, יאמץ את צמצום צריכת הפלסטיק החד פעמי, ובמשרד להגנת הסביבה מדווחים כי משרד האוצר כבר התחייב לצמצם את השימוש בכלים חד פעמיים.

ישראל מצטרפת למגמה העולמית

בכל רחבי העולם, במיוחד באירופה, מקדמים אקטיבית את צמצום השימוש בפלסטיק. לדוגמה, על ידי הטלת תשלום על שקיות פוליאתילן הנפוצות בחנויות, איסור שימוש בקשיות פלסטיק והחלפתן בקשיות נייר ועוד. על מנת לפגוע כמה שפחות באוכלוסיות חלשות, הוחלט בישראל להטיל את המיסוי בהתאם למשקל המוצר. כך, מחיר מוצרים חד פעמיים באיכות גבוהה, כדוגמת כלים וסכום מהודרים, יעלה יותר מאשר מחיר הכלים הפשוטים. הארגונים הירוקים בישראל פועלים כבר זמן רב בנושא ומנסים לקדם מול המשרד להגנת הסביבה את עניין הרגולציה סביב השימוש בפלסטיק חד פעמי. כעת, ניתן לראות כי מאמציהם נושאים פרי.

תגובת התאחדות התעשיינים בישראל

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "ההתאחדות מבינה את חיוניות התוכנית ולא מתנגדת לה. אולם, על מנת שלא יהיה מדובר במס שרק יכביד על יוקר המחייה על צרכן הקצה, יש לקדם מהלכים מלווי תכנית – דוגמת פתרונות מיחזור מעשיים, פעילות חינוכית להגדלת מודעות הציבור למניעת השלכת פסולת בפארקים ובחופים; השקעת תקבולי המס בהתאמת קווי הייצור של התעשייה המקומית לעולם המשתנה ופיתוח מוצרים סביבתיים יותר; בידול במיסוי לפי שילוב חומרים ממוחזרים ישראליים; וכן אפשרות להשליך את הכלים החד פעמיים לפחי המיחזור".