פוליטיקה בפלסטיק – יש חיה כזו!

ההחלטה על איסור השימוש בתוספי אוקסו-ביו-מתכלים הגיעה לפתחו של בית המשפט. תביעה על סך עשרות מיליוני דולרים הוגשה ע"י חברת  Symphony

החל מיולי 2021, האיחוד האירופאי יאסור את השימוש בתוספים אוקסו-ביו-מתכלים וביו-מתכלים (Oxo-degradable and biodegradable). הסיבה להחרמה היא הטענה כי שימוש בתוספים אלו גורם ל"מיקרו-פלסטיק". אלו פוגעים בחי ומזהמים את הנהרות והאוקיינוסים.

יש מי שקורא תיגר על ההחלטה. חברת Symphony הבריטית החליטה לאחרונה לתבוע את האיחוד האירופאי. תביעת הנזיקין יכולה להאמיר לסכומים של עשרות מיליוני דולרים. לטענתה הליך ההחלטה על החרמת השימוש היה בניגוד לתקנות ה-REACH וכי התוספים האוקסו-ביו-מתכלים שונים לגמרי מהתוספים הביו-מתכלים ואין צורך להחרימם.

האיחוד האירופאי קיבל החלטה בניגוד לתקנות

לפי תקנות ה-REACH, הנוהל לאיסור שימוש בחומרים מורכב משני שלבים: הראשון, סוכנות הכימיקלים האירופאית (ECHA) צריכה להמליץ על כוונתה לאסור או לצמצם שימוש בכימיקל מסוים. השלב השני הוא שההחלטה צריכה לעמוד לדיון בשתי וועדות וכן בהתייעצות עם בעלי עניין. השלב הראשון אכן קויים ו-ECHA הכריזה על דיון בעניינם בסוף 2017. כמסקנת ביניים, באוקטובר 2018, הכריזה ECHA כי היא אינה בטוחה כי תוספי האוקסו-ביו-מתכלים אכן אחראים על היווצרות המיקרו-פלסטיק. אולם מכאן חלה חריגה מהנוהל והאיחוד האירופאי התעלם מקביעה זו. הוא הנחה את ECHA להפסיק את הדיונים באפריל 2019 בלא שהתגבשו מסקנות סופיות ואסר על השימוש בהם.

Symphony תובעת את האיחוד האירופאי

מנכ"ל Symphony, מייקל לורייא, טוען כי התנהגות זו מושפעת מכוחות לוביסטיים חזקים הפועלים בשם חברות מתחרות. הוא מצביע על תהליכים דומים גם בתחומים נוספים: "אנו יודעים כי גם תעשיית ייצור הברום תובעת את האיחוד האירופאי על הגבלות לא הגיוניות ולא מידתיות של מוצריהם, ואנחנו מאחלים להם בהצלחה. לא ייתכן כי האיחוד האירופאי נהיה כה יהיר, וכוחם של הלוביסטים בבריסל כל כך התעצם, עד כי הם חושבים שהם יכולים לעשות ככל העולה על דעתם. האיחוד האירופאי אינו מציית לרגולציות שהוא עצמו קבע וההחלטה ללכת למשפט לא התקבלה כלאחר יד".

מה אומרים התקנים?

לטענת Symphony הלוביסטים גילו באיחור, כי התוספים האוקסו-ביו מתכלים עומדים בסיווג פלסטיק קומפוסטבילי על כל תקניו הרלוונטיים (ASTM D6400, EN13432, Australian 4736), על כן, הם הוציאו "המלצה" לארגון התקנים הבריטי (BSI) לבדוק את התקנים מחדש עם דגש על בחינת תוצרי הפירוק ולא רק בחינת אחוז ההתפרקות הסופי כפי שמקובל היום. זאת בתקווה כי יימצא פתח להחרגת התוספים האוקסו-ביו מתכלים. בחברה מקווים כי ארגון התקנים הבריטי לא יקבל "המלצות" אלו וישמור על אמינותו.

טענות לא הגיוניות כנגד הפלסטיק האוקסו-ביו-מתכלה

"ארגוני הלוביסטים מעלים טענות לא הגיוניות לגבי יכולת הפירוק של התוספים במטמנות, כאשר מראש, תוספים אלו לא אמורים לפרק את הפלסטיק במטמנה, אלא באוויר הפתוח" אומר מייקל. "טענה לא הגיונית נוספת היא כי שימוש בתוספים אלו תגביר את הנטייה של האנשים ללכלך את הסביבה בטענה כי הפסולת תתפרק בהמשך. בפועל, אנשים לא יתחילו להתעמק בהרכב המוצר לפני שיחליטו איך להיפטר ממנו ועל כן גם טיעון זה אינו רלוונטי."

לסיכום

נראה כי העיסוק בלגיטימיות של תוספים אוקסו-ביו-מתכלים רחוק מסיום, וכי הרוחות רק מתלהטות במאבק זה. היות והנושא הגיע לפתחו של בית המשפט, ניאלץ כולנו להמתין לפסיקתו. ידוע הרי כי טחנות הצדק עובדות לאט אבל נקווה שבמקרה זה תתבהר התמונה בהקדם.

למידע נוסף:

Eko&Clean, אלי עמיר, 050-303-9426, [email protected] ,www.ekopico.com