תוספי ספיחת הריח של החברה סופגים לא רק את הריחות אלא גם את האתילן המאיץ את ריקבון המוצרים ובכך נשמרת טריות המוצרים לאורך זמן. התוספים מתאימים למגוון שיטות הייצור הנפוצות לעיבוד מוצרי פלסטיק ומומלצים במיוחד לתעשיית האריזות
פרחים, פירות וירקות ממשיכים לנשום לאחר הקטיף. הם צורכים חמצן ומשחררים CO2, אתילן ואדי מים. האתילן מייצר השפעות עוצמתיות של גזי חממה ומאיץ ריקבון. הלחות העודפת מקדמת התפתחות של עובש, שמרים, פטריות וחיידקים. לא בכדי אובדן יבולים לאחר הקטיף מוערך בין 25% ל-40% ברחבי העולם.
כיום, מתקני אחסון באטמוספרה מבוקרת (Controlled Atmosphere– CA) נפוצים למדי. בהם נשמרים תנאים של טמפרטורה נמוכה, ריכוזי חמצן נמוכים ורמות CO2 גבוהות אשר מאטים תהליכים מטבוליים במוצרים כמו פירות וירקות, ומעכבים את ההבשלה וההזדקנות. אך גם עם שילוב מערכות לניקוי אתילן במתקני אחסון אלה לא ניתן להיפטר לחלוטין מהאתילן.
השפעות האתילן על הצומח
אתילן (C2H4) הוא פחמימן טהור בלתי רווי המצוי בטבע. זוהי תרכובת נדיפה בעלת משמעות עצומה כהורמון צמחי, אשר מפעיל ושולט במנגנונים פיזיולוגיים. למרות התועלת שלו בגידול צמחים ובהבשלת פירות, אתילן גורם לבעיות גדולות בטיפול במוצרים מתכלים כמו פירות וירקות טריים. הוא מסדיר את היבטי הצמיחה, הבשלה והזדקנות הצמחים ואחראי להצהבה או אפילו להשחמה, אובדן כלורופיל, קלקול, נשירת עלים, הנבטה וכו'.
שומרי הטריות – תוספים סופחי אתילן
בכל שרשרת ההפצה לאחר הקטיף, גז אתילן הוא הכימיקל הבעייתי ביותר. הוא לא מיוצר רק על ידי הצמחים אלא גם בזמן פירוק של חומר אורגני. בנוסף, האתילן הוא גז טבעי ולכן גם קיים באטמוספירה. סופגי אתילן המשולבים ביריעות האריזה יכולים להאריך את חיי המדף ולשמור על איכות המזון המקורית במהלך ההפצה והאחסון בנקודת המכירה.
כיום בישראל סופחי האתילן מיושמים אצל מספר חברות ביניהן גרופית ועטיפית. לקוחות שהתנסו בתוספים מגדירים אותם כ"שומרי טריות של פירות וירקות הרגישים לאתילן". מלבד הארכת חיי מדף של מוצרים טריים, החומרים משמשים גם באריזות קומפוסטציה סופחות אתילן ונמצאים גם בשלבי בדיקה בחלקי פנים הרכב במטרה להפחית ריחות חזקים המשתחררים בעיקר בימים חמים. פונקציה זו רלוונטית במיוחד למדינות חמות כמו ישראל, בהן הכניסה לרכב לוהט בחודשי יולי-אוגוסט היא ריטואל יומיומי.
טכנולוגיית ספיגת ריחות ביישומים נפוצים בתעשיית הפלסטיק
מינרלים ותוספים מבוססי d2p מיועדים לספוח ריחות, פחמימנים ואדי מים בתוך אריזות פלסטיק בכדי לעכב קלקול של פירות, ירקות ופרחים. ניתן לשלב את טכנולוגיית d2p לספיגת ריחות באבקות ובפולימרים נוזליים, ובכל טכנולוגיות עיבוד הפלסטיק לייצור בהזרקה, שיחול, ניפוח, ציפוי ולמינציה. המבנה הייחודי של המוצר מאפשר לו לפעול כסופח פחמימנים, אדים וגז (מסננת כימית) ללכידת המולקולות, ובכך ניתן להרחיק את גז האתילן ואדי מים ולשמור על יובש באריזה. בנוסף, הטכנולוגיה מפחיתה ריחות מפיגמנטים ותוספים המכילים חומרים כמו אמוניה, טרימתילאמין, מתאנתיול, גופרית, מימן גופרתי וכלור, ומסייעת במניעת טחב ועובש.
למידע נוסף:
EKO&CLEAN, אלי עמיר,
050-303-9426, [email protected]
www.ekopico.com